Travel AdvisorTravel Advisor

Brodom po Bosutu

Nezaboravna avantura: Brodom po Bosutu

Tekst: Faruk Islamović
Fotografije: Nikola Cetina

Stiže ljeto i većina polako razmišlja o kupanju, plaži, moru i neizostavnim izletima brodom. Ipak, dok ne stigne toliko željeni godišnji odmor možda bi mogli jedan vikend provesti u unutrašnjosti Hrvatske vozeći se brodom. Hm, nije loša ideja, ali gdje?

Brod na istoku

Na krajnjem istoku Hrvatske, u mjestu Nijemci nudi se vožnja brodom po rijeci Bosut. Ova turistička atrakcija pruža priliku da doživite nevjerojatnu prirodu hrvatskog dijela srijemske ravnice, ali i Spačve, najveće šume hrasta lužnjaka u Europi. Vožnja po Bosutu, čije obale čine visoki stoljetni hrastovi, doživljaj je koji ćete teško zaboraviti.

Simpatičnim brodom Sv.Katarina nude se dvije rute, kraća od Nijemaca do izletišta Sopotac i duža od Nijemaca do Lipovca, odnosno ušća rijeke Spačve u Bosut. Zahvaljujući gostoprimstvu Turističke zajednice općine Nijemci imao sam priliku uživati u vožnji od Nijemaca sve do Lipovca pa krenimo u plovidbu Bosutom kroz srijemsku ravnicu i šumu Spačvu, bolje reći kroz pravu srijemsku Amazonu.

Srijemska Amazona

U brod se ukrcavamo u centru Nijemaca, kod mosta preko Bosuta. Ako bi prije početka plovidbe imali nekih sumnji ili bojazni od plovidbe, sve to nestaje već nakon stiska ruke kapetana Martina Božanovića i prve od niza njegovih šala i priča. Uzbuđenje je na vrhuncu, krećemo, vještim manevrom kapetan usmjerava brod i avantura počinje. Obale Bosuta su na prvom dijelu plovidbe obrasle bujnim grmljem i tek pokojim višim drvetom. Iza tog zelenog bedema pružaju se svima poznate plodne ravnice koje su, u ovo proljetno doba, zasađene brojnim kulturama.

Uz obalu, u gušticima, tršćacima i na debelim suhim granama promatramo pravo životinjsko carstvo. Vidimo čaplje, patke i mnoge druge ptice, a tu i tamo iz vode iskoči i riba. Na suhim debelim granama vrlo često možemo vidjeti kornjače kako se sunčaju. Naravno, prolaskom našeg broda, gotovo sve ptice se uznemire i polete pa uživamo u promatranju njihovog leta.

Uskoro stižemo do prve zanimljivosti.

Sa lijeve strane, uz samu obalu Bosuta, vidimo neobično zemljano uzvišenje. Riječ je o ostacima starog utvrđenog grada koji se zove Grac. Na lokalitetu su pronađeni razni metalni predmeti i keramika pa se njegov nastanak i korištenje smješta u rani srednji vijek, premda nije isključena niti daleka prošlost. Pretpostavlja se da su stanovnici Graca nakon napuštanja utvrde osnovali obližnje selo Podgrađe. Utvrda još nije uređena za obilazak, ali nadamo se da bude jer to bi doista bila zanimljiva turistička atrakcija.

Nakon ove povijesne porcije dva snažna brodska motora nas voze dalje. Vrlo su zanimljive ribarske kućice ili bajte koje povremeno vidimo pored obale. Neke od njih potpuno su se uklopile u bujno raslinje. Uz brojne kapetanove priče, neprestano škljocanje fotoaparata, ubrzo prolazimo ispod mosta u Podgrađu i stižemo do izletišta Sopotac. Na izletištu je uređen vidikovac za promatranje ptica, sjenica, dječje igralište, a tu možete unajmiti bicikl ili jednostavno odmarati uživajući u pogledu na Bosut. Osim brodom, do izletišta se može doći autom, a tu je i veliki parking za autobuse.

Spačva

Nastavljamo plovidbu prema ulasku u Spačvu. No neposredno prije ulaska u šumu vidimo gradilište budućeg biciklističko-pješačkog mosta koji će posjetiteljima ovog kraja omogućiti brojne biciklističke kružne ture. Vrlo brzo nakon gradilišta uplovljavamo u Spačvu i ostajemo nakratko bez riječi. Ulazak broda u spačvansku šumu može se usporediti sa ulaskom u neki drevni hram.

Teško je riječima opisati ambijent u kojem smo se našli. Mirna vodena površina sa obje je strane omeđena visokim zelenim zidom kojeg čine stoljetni hrastovi. Ovaj savršeni pejzaž remeti tek let ptica koje je uznemirila pojava našeg broda. Spačva je najveća cjelovita šuma hrasta lužnjaka u Europi. Ogromno je to bogatstvo kojim se planski gospodari već više od 150 godina. Zanimljivosti o hrastu lužnjaku je jako puno i to je svakako jedna posebna priča.

Stižemo u Lipovac

U ovom dijelu toka površinu vode u cijelosti prekriva vodena trava, tzv. leća. Zbog usporenog toka ova se trava jako brzo razmnožava i vrlo negativno utječe na ekosustav. Na brodu se stalno nešto događa i vrijeme brzo prolazi. Nakon dva sata vožnje stižemo do našeg cilja, mjesta Lipovac i utoka rijeke Spačve u Bosut. U blizini ušća pažnju privlači zanimljiv lučni most preko Spačve. Spačva je protočnija od Bosuta pa u njoj nema leće i to je velika razlika koju odmah primjećujemo. Na samom ušću nalazi se malo izletište gdje je moguće odmoriti i dogovoriti ručak. Prilikom povratka naš kapetan je malo povećao brzinu, no uživanje u ovoj jedinstvenoj prirodi opet nije izostalo.

Drugi svijet

Osjećaj da se nalazite tako daleko od prometnica, buke i gradova i uživate u promatranju rijeke, moćnih hrastova i brojnih ptica je neopisiv. Zato ne štedite vremena i truda, ova turistička atrakcija vrijedi posjeta. Sve informacije oko vožnje brodom Sv. Katarina i svih drugih usluga možete dobiti u Turističkoj zajednici općine Nijemci.

Za početak možete posjetiti njihovu lijepo oblikovanu i sadržajnu web stranicu https://tz-opcinanijemci.hr/

U čuvenoj pjesmi “Kićeni Srijem” jedan stih kaže “Srijem, Srijem, Srijem, lijepo je živjet u njem”. Nakon ovog izleta slobodno možemo dodati jedan novi stih “…lijepo je plovit u njem”.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleBrod President: posebna ponuda za članove grupe već od 5.690 kn
Next articleCannes Outdoor festival: Svi sportovi na jednom mjestu