Travel AdvisorTravel Advisor

Budimpešta u zagrljaju Dunava

Budimpešta u zagrljaju Dunava

Budim, grad na brdu, promatra Peštu koja se smjestila u nizini.

Zajedno krase rijeku Dunav i dobivaju status prestonice Mađarske. Dolazeći u ovaj grad, saznali smo da je pretrpio mnoge ratove, vladavine, režime, ali ipak zadržao svoju posebnost. Grad odiše ljepotom građevina i znamenitosti koje na sebi imaju mješavinu arhitektonskih stilova.

Zvanična valuta je forinta, a jezik mnogo nerazumljiv, i kako kažu, najsličniji finskom, jer i spada u ugro-finsku skupinu. Mađari slabo ili gotovo nikako ne govore i ne razumiju engleski jezik.
„Kraljica Dunava“posjeduje devet prelijepih mostova koji svaki sa sobom nosi posebnu priču. Od njih se posebno ističe most s gigantskim lavovima, most kraljice Elizabete ili Most slobode. Oni su posebno lijepi noću s upaljenim svjetlima koja se protežu svom dužinom mostova, a boje se razlivaju u hladnoj vodi Dunava. Veliki Trg heroja okružen je Muzejom savremenih umjetnosti s jedne, i Muzejom lijepih umjetnosti s druge strane. Kraljevi su imali svoj kompleks smješten u Budimskog dvorcu, koji je kasnije oštećen u osvajanjima. On je zajedno sa Milenijskom najstarijom podzemnom željeznicom u Evropi i Andraševom avenijom postao UNESCO-va svjetska baština. Najljepši pogled na grad pruža Ribarski dvorac sačinjen od sedam tornjeva koji predstavljaju sedam mađarskih plemena.Na svakom ćošku možete probati tradicionalna jela kao što su paprikaš, gulaš, te kupiti suvenire u znaku crvene paprike. Mađari grade kult slatkiša, a to potvrđuje poslastičarnica „Žerbo.“
Budimpešta nije čist i uredan grad, a gužve u saobraćaju su jezive. Mnoštvo beskućnika sjedi, pije alkohol ili spava na ulicama grada, pragovima zgrada i ustanova. Unezvijereni ljudi koji vam se unose u lice, polupijani, nerijedak su prizor Budimpešte. Mađari imaju uglavnom svijetle oči i dosta uživaju u alkoholu. Tržni centri su sastavni dio grada, opremljeni svjetskim brendovima po vrlo pristupačnim cijenama.
Sva ljepota grada udvostručena je večernjim krstarenjem, jer arhitektura zgrada i znamenitosti pod bojom svjetla dolazi do izražaja i ogleda se u tajnovitom Dunavu.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor Europa

Noćni život Budimpešte

Koja je najbolja tura u Amsterdamu ?

 

Bukurešt poput ptice Feniks

Previous articleGastroanuti – klub za hedoniste
Next articleItalija u 14 dana