Search
Close this search box.

Budimpešta u zagrljaju Dunava

Autor članka:
Podijeli:

Budimpešta u zagrljaju Dunava

Budim, grad na brdu, promatra Peštu koja se smjestila u nizini.

Zajedno krase rijeku Dunav i dobivaju status prestonice Mađarske. Dolazeći u ovaj grad, saznali smo da je pretrpio mnoge ratove, vladavine, režime, ali ipak zadržao svoju posebnost. Grad odiše ljepotom građevina i znamenitosti koje na sebi imaju mješavinu arhitektonskih stilova.

Zvanična valuta je forinta, a jezik mnogo nerazumljiv, i kako kažu, najsličniji finskom, jer i spada u ugro-finsku skupinu. Mađari slabo ili gotovo nikako ne govore i ne razumiju engleski jezik.
„Kraljica Dunava“posjeduje devet prelijepih mostova koji svaki sa sobom nosi posebnu priču. Od njih se posebno ističe most s gigantskim lavovima, most kraljice Elizabete ili Most slobode. Oni su posebno lijepi noću s upaljenim svjetlima koja se protežu svom dužinom mostova, a boje se razlivaju u hladnoj vodi Dunava. Veliki Trg heroja okružen je Muzejom savremenih umjetnosti s jedne, i Muzejom lijepih umjetnosti s druge strane. Kraljevi su imali svoj kompleks smješten u Budimskog dvorcu, koji je kasnije oštećen u osvajanjima. On je zajedno sa Milenijskom najstarijom podzemnom željeznicom u Evropi i Andraševom avenijom postao UNESCO-va svjetska baština. Najljepši pogled na grad pruža Ribarski dvorac sačinjen od sedam tornjeva koji predstavljaju sedam mađarskih plemena.


Najpoznatiji simbol Budimpešte je tzv. Mađarski parlament, drugi po veličini u Evropi. Zgrada Parlamenta nosi u sebi 40 kg zlata, sedam stotina prozora, i tijekom cijele godine su oko nje skele za čišćenje objekta. Bazilika sv.Stjepana ima istu visinu od 96 m kao i Parlament. Posebno se ističe Sinagoga koja se ubraja u drugu po veličini u svijetu.

Na svakom ćošku možete probati tradicionalna jela kao što su paprikaš, gulaš, te kupiti suvenire u znaku crvene paprike. Mađari grade kult slatkiša, a to potvrđuje poslastičarnica „Žerbo.“
Budimpešta nije čist i uredan grad, a gužve u saobraćaju su jezive. Mnoštvo beskućnika sjedi, pije alkohol ili spava na ulicama grada, pragovima zgrada i ustanova. Unezvijereni ljudi koji vam se unose u lice, polupijani, nerijedak su prizor Budimpešte. Mađari imaju uglavnom svijetle oči i dosta uživaju u alkoholu. Tržni centri su sastavni dio grada, opremljeni svjetskim brendovima po vrlo pristupačnim cijenama.
Sva ljepota grada udvostručena je večernjim krstarenjem, jer arhitektura zgrada i znamenitosti pod bojom svjetla dolazi do izražaja i ogleda se u tajnovitom Dunavu.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor Europa

Noćni život Budimpešte: Studentski pool tulumi u bazenima i ruin pubovi

Koja je najbolja tura u Amsterdamu ?

 

http://www.travel-advisor.eu/bukurest-poput-ptice-feniks/

Nove objave