Travel AdvisorTravel Advisor

Češki turisti su bili među prvima na Jadranu

Češki turisti su bili među prvima koji su pokrenuli turizam na Jadranu

Mnogi stereotipi predrasude, nastale u doba komunizma, prate turiste iz Češke, Slovačke I ostalih zemalja Istočne Europe. Naravno potpuno bez razloga. Njihov standard života je viši nego u Hrvatskoj, zarađuju više novaca I žive u ekonomsko zdravijim državama. Istina, ne bave se toliko turizmom osim u većim gradovima, povijesnim središtima, skijalištima, a I prilično im je jak seoski turizam zbog bogate proizvodnje vina I eko hrane. Oni su turisti kao i svi drugi i na zaboravite kakvi smo mi kad odemo u druge zemlje.

Bili smo u istoj državi

Zanimanje Čeha i Slovaka za Jadran bilo je uvjetovano različitim razlozima. Ne zaboravimo da smo duo bili jedna država. Česi su bili među prvim turistima na području Hrvatske. U Pragu je još 1888. osnovan Klub čeških turista koji je organizirao putovanja u različite dijelove Hrvatske. Postojao je I časopis “Hrvatski planinar”. Turisti su opisivali svoje doživljaje iz Hrvatskoj kroz putopise u raznim publikacijama.
Arhitekti iz svih dijelova bivše kraljeve države su radili na našoj obali, a posebno iz Češke. Kupališta u Baški, Opatiji, Voloskom, Lovranu, Dubrovniku, prvi hoteli na Plitvicama i u Makarskoj su samo neke od turističkih građevina, hotela, vila i kupališta koje su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće osmislili i oblikovali češki arhitekti Jan Kotĕra, Carl Seidl, Emil Králíček, Josef Schulz, Adolf Loos, Josef Hoffmann i drugi.

Prvi su pokrenuli turizam u Dalmaciji

Zanimljiva je priča iz Brela. 1932. Je otvoren prvi pansion Soline. Opremila ga je Čehinja Maša Chemlikova iz Praga u napuštenoj kući braće Filipović. Njen su primjer ubrzo slijedili domaći stanovnici. Gostima se nudio puni pansion jer nije bilo restorana. U to vrijeme u Belima nije bilo pristupne ceste, pristaništa, kanalizacije, struje ni vode. Turisti su dolazili ili pješke od magistrale ili brodom preko Baške vode. Gosti su većinom bili Česi, Slovaci I Austrijanci.
Slično je bilo I u Kaštelima. Dr. Šoulavy je prvi turistički pansion otvorio je 1909. Bio je vojni liječnik Austro-Ugarske Monarhije u Sarajevu, odakle je posjećivao Split, Kaštela i Trogir. Iznajmio je prostor u Kaštelu Rušinić. Otvorio je ambulantu I ljekarnu te ugošćavao prijatelje I rodbinu. U pet je godina ostvario 19.000 noćenja što bi i danas mnogima bio odličan rezultat.

Žele doći i ovog ljeta

Udruga čeških agencija predlaže stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevni samoizolaciju. Prema mišljenju Čeha, Hrvatska je idealna za otvaranje turističkog koridora, prvenstveno zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji pa je u prilogu prikazanom na češkoj televiziji objašnjeno kako je broj oboljelih u našoj zemlji za četiri puta niži nego u Češkoj.

Koridor

Takva inicijativa sigurno neće spasiti hrvatski turizam, no svakako može pomoći na nekoj lokalnoj razini I ostvariti zadovoljavajuću potrošnju tamo gdje je ne bi bilo. Stvaranje koridora koji bi povezivao Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku I Sloveniju s Hrvatskom je dobra ideja. Vidjet ćemo Koliko je izvediva jer ovisi o dobroj volji svih zemalja. Neke od njih poput Mađarske I Austrije su lansirale snažne kampanje s porukama da žitelji tih zemalja ostanu kod kuće te tako pomognu domaćem turizmu. Srećom, mnogi vole Jadran pa će učiniti sve što treba kako bi došli na more. Bude li to tako je teško predvidjeti. Možemo samo zaželjeti svako dobro, puno zdravlja I nadati se da se vidimo ovog ljeta u Hrvatskoj.

Travel Advisor – Fotografija

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleNajljepši mostovi svijeta
Next articleOtoci na kraju svijeta