Češki turisti su bili među prvima na Jadranu

Autor članka:
Podijeli:

Češki turisti su bili među prvima koji su pokrenuli turizam na Jadranu

Mnogi stereotipi i predrasude, nastale u doba komunizma, prate turiste iz Češke, Slovačke i  ostalih zemalja Istočne Europe. Naravno, potpuno bez razloga. Njihov standard života je viši nego u Hrvatskoj, zarađuju više novaca i žive u ekonomsko zdravijim državama. Istina, ne bave se toliko turizmom osim u većim gradovima, povijesnim središtima, skijalištima, a i prilično im je jak seoski turizam zbog bogate proizvodnje vina te eko hrane. Oni su turisti kao i svi drugi, a i ne zaboravite na to kakvi smo mi kad odemo u druge zemlje.

pogled prema moru s Biokova

Bili smo u istoj državi

Zanimanje Čeha i Slovaka za Jadran bilo je uvjetovano različitim razlozima. Ne zaboravimo da smo dugo bili jedna država. Česi su bili među prvim turistima na području Hrvatske. U Pragu je još 1888. osnovan Klub čeških turista koji je organizirao putovanja u različite dijelove Hrvatske. Postojao je i časopis “Hrvatski planinar”. Turisti su opisivali svoje doživljaje iz Hrvatskoj kroz putopise u raznim publikacijama.
Arhitekti iz svih dijelova bivše kraljeve države su radili na našoj obali, a posebno iz Češke. Kupališta u Baški, Opatiji, Voloskom, Lovranu, Dubrovniku, prvi hoteli na Plitvicama i u Makarskoj samo su neke od turističkih građevina, hotela, vila i kupališta koje su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće osmislili i oblikovali češki arhitekti Jan Kotĕra, Carl Seidl, Emil Králíček, Josef Schulz, Adolf Loos, Josef Hoffmann i drugi.

turisti

Prvi su pokrenuli turizam u Dalmaciji

Zanimljiva je priča iz Brela. 1932. je otvoren prvi pansion Soline. Opremila ga je Čehinja Maša Chemlikova iz Praga, u napuštenoj kući braće Filipović. Njen su primjer ubrzo slijedili domaći stanovnici. Gostima se nudio puni pansion jer nije bilo restorana. U to vrijeme u Brelima nije bilo pristupne ceste, pristaništa, kanalizacije, struje ni vode. Turisti su dolazili ili pješke od magistrale ili brodom preko Baške vode. Gosti su većinom bili Česi, Slovaci i  Austrijanci.

Slično je bilo i u Kaštelima

Dr. Šoulavy je prvi turistički pansion otvorio davne 1909. Bio je vojni liječnik Austro-Ugarske Monarhije u Sarajevu, odakle je posjećivao Split, Kaštela i Trogir. Iznajmio je prostor u Kaštelu Rušinić. Otvorio je ambulantu i ljekarnu te ugošćavao prijatelje i rodbinu. U pet je godina ostvario 19.000 noćenja što bi i danas mnogima bio odličan rezultat.

plaža na makarskoj rivijeri

 

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave