Restoran Delmonico’s u New Yorku ima dugu i bogatu povijest

Autor članka:
Podijeli:

Restoran Delmonico’s u New Yorku ima dugu i bogatu povijest te je poznat kao jedan od najstarijih restorana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Otvoren je 1837. godine i od tada je postao poznat po visokokvalitetnoj hrani i uslugama. Delmonico’s se smatra jednim od pionira američke gastronomije i poznat je po tome što je popularizirao mnoga američka jela poput Delmonico steak-a i jela poput Lobster Newberg i Baked Alaska.

Delmonicos New York
Delmonicos New York

Ambijent u restoranu je elegantan i tradicionalan, s klasičnim dekorom koji podsjeća na povijest restorana. Osoblje pruža vrhunsku uslugu, a atmosfera je sofisticirana. Upoznali smo i poslužiteljicu iz Čakovca. Cijene u Delmonico’su pristojne s obzirom na ugled restorana, kvalitetu hrane i usluga koje nude. Također, preporučuje se rezervirati stol unaprijed, posebno za večere i posebne prigode, jer je restoran često vrlo popularan i može biti pun.

Delmonicos New York
Delmonicos New York

Općenito, restoran je poznat po svojoj izvrsnoj hrani, tradiciji i ugledu te je često odredište za one koji traže autentično i elegantno iskustvo blagovanja u srcu New Yorka. Jeo sam Wagyu Burger koji je bio jedan od najboljih u Americi ikada i za svaku preporuku je.

Ručali smo s Darkom Matošićem koji je voditelj  i suvlasnik restorana koji nam je izjavio:

Partneri u Delmonico’s su – Dennis Turcinovich, Joe Licul i moja malenkost.

Kruh imamo iz Boogie Laba iz Zg – obična i mediteranska focaccia, Sourdough i  brioche za burger. Planovi su otvoriti još par Delmonico’s u drugim dijelovima Amerike, a najizglednije šanse su nam trenutno da će se to desiti je u Greenwich CT. Mislim da je to najbogatiji mali gradić u Americi. Bili smo na pregovorima. Ima jedan stariji manji hotel iz 19. stoljeća koji se potpuno preuređuje i vlasnik želi Delmonico’s unutra.

bar
Bar Delmonicos

Kakav je bio tvoj put do voditelja jednog od najpoznatijih restorana u New Yorku?

U Hrvatskoj sam završio Fakultet za turizam u Iki. Ideja je bila da radim računovodstvo, ali to se nije dogodilo. Bio sam i u Ritz Carlton hotelu u NY na management treningu par mjeseci.

Volim reći da sam radio u jako lošim restoranima, odnosno jednostavnim, kao sto je caffe Napoli u little Italy- moj prvi posao u NY, to je bilo 2001g. Tu sam počeo kao busboy, pa onda u Patsy,s na 56. ulici – u koji je često dolazio pokojni Frank Sinatra. Njegove kćeri Nancy i Tina su u tom lokalu organizirale proslavu njegovog rođendana svake godine na 11.12. Poslije toga sam išao u Le Bernardin, francuski 3 Michelin. Tamo sam bio Kapetan 7 godina. To je jedini restoran u NY a možda i u USA koji nikada nije izgubio zvjezdicu. Uvijek drži 3 Michelinove i 4 New York Times. Tu sam u biti sve naučio o ovom poslu.

Delmonicos New York

Poslije toga sam bio manager u talijanskom restoranu Marea. Koji je imao 2 Michelinove, ali kada je Chef Michael White otišao, i zvjezdice su se ugasile. Zanimljivo za taj restoran je lokacija. Nalazi u ulici milijardera – Billionaire road. Vjerojatno najpopularniji talijanski restoran u NY. Konstantno čeka 15-ak ljudi za stol za večeru, a jako je skupo.

Odmah zgrada pored restorana ima službeno najskuplje stanove u USA. Penthouse je kupio Kenneth Griffin, koji tada bio najskuplji stan u Americi.

Darko živi u četvrti Queens i svakog se dana vozi podzemnom željeznicom četrdesetak minuta do posla. U ovom gradu se rijetko tko vozi ili posjeduje vlastiti automobil jer nema baš puno opcija za parking. Restoran se nalazi u srcu poslovne zone Financial District u neposrednoj blizini burze u ulici Wall Street. Adresa je 56 Beaver St, New York, NY 10004, United States. Rezervacija je poželjna, da ne napišem obavezna.

Travel AdvisorWine and Gastro

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

New York: 100 stvari koje niste znali o ‘Gradu koji nikada ne spava’

Kakav je život u New Yorku

Nove objave