Search
Close this search box.

Dia de los Muertos

Autor članka:
Podijeli:

Dia de los Muertos

Meksikancima je to jedan od najvažnijih blagdana.

Nije latinska verzija Halloweena. Ima drugačije značenje. Istina obje svetkovine imaju isti temu, a to je smrt. Razlozi za obilježavanje su potpuno drugačiji, kao i same proslave.

Dia de los Muertos

 

Halloween je noć vještica, terora demona i straha. Dan mrtvih u Mexicu je eksplozija boja i zabave koja slavi život i traje dva dana. Poruka je da se slavi život i odaje počast precima na grobljima. Obilježava se kroz kostimirane parade te zabave s pjesmom i plesom. Piknik na obiteljskim grobnicama su dio u kojem se i mrtvima nude hrana i piće.

 

Dia de los Muertos ili Dan mrtvih je proslava koja se iz Mexica raširila diljem latinske Amerike. Simboli su šarene lubanje (calaveras) i kosturi (calacas). UNESCO je zaštitio dane kao ne materijalna kulturna baština. Dan mrtvih su obilježavali žitelji davnih kultura koje su postojale prije dolaska konkvistadora i kršćanstva. Azteci, Tolteci i narod Nahua su vjerovali da je smrt prirodna faza i  nastavak ciklusa života.

Dia de los Muertos

Mrtvi su i dalje bili članovi zajednice koji su živjeli u sjećanjima. Njihov duh bi se privremeno vratio na dan mrtvih. Današnje svetkovine su mješavina starih običaja i religije koje su donijeli kolonizatori.

 

Održava se 1. i 2. studenog na dane svih svetih i dušni dan po katoličkom kalendaru u doba jesenje žetve kukuruza. Središnje mjesto događaja je oltar koji obitelji naprave u kućama ili na grobnicama. Njihova uloga je da pozdrave duhove koji se vračaju među žive ljude. Stoga se na njima nalaze hrana i piće, obiteljske fotografije ako se ima predmeti kojima su služili mrtvi. Ako je umrlo dijete, onda njegova igračka.

Calaveras

Dia de los Muertos

(lubanje) su kratki stihovi nalik na epitafe na grobljima. Vrlo su popularni u te dane ih su puni mediji., nešto kao opis mrtvog i pute za život. Djeca posebno vole slatke lubanje od šećera.

 

Poznati je mural Diega Rivere iz 1947. – San u nedjeljno popodne u parku Alameda. Predstavlja kostur sa ženskim šeširom. Nazvao ju je Catrina i danas je jedan od najčešćih simbola dana mrtvih.

Hrana na oltarima i grobovima

Dia de los Muertos

Hrana koja se nudi na oltarima je također simbolička. Kruh mrtvih (pan de muerto) je slatki poput naše pince za Uskrs. Ukrašen je kostima i lubanjama od tijesta. Kosti su poredane tako da označavaju krug života. Šećerne lubanje su, kažu, izmislili talijanski misionari u 17.stoljeću. Pije se slatko piće pulque, fermentiran sok agave, vruća čokolada i atole kaša od šećerne repice, kukuruza i cimeta.

 

U dane svetkovine se nose posebni šareni kostimi danju i noću. Mnogi se oblače kao kosturi. Sve pršti veseljem i dobrom vibrom. Nije običaj oblačiti odijela ili bilo što svečano. Poanta je u slavlju.

Dia de los Muertos

Ako se nađete u Mexicu vikend prije dana mrtvih svakako potražite mjesto na kojem se održava parada. To je poseban doživljaj koji se jedino može usporediti s karnevalom.

 

Najbolja mjesta za doživjeti običaje su ona manja. Preporučuju se Patzcuaro, Mixquic, Tuxtepec, Aguascalientes i mnoga druga.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

Nove objave