Dolce far niente na milanski način

Autor članka:
Podijeli:

Autorica teksta: Josipa Rudić


Dolce far niente, talijanski sinonim za opuštanje i uživanje u bezbrižnim trenucima, najbolje opisuje boravak u Milanu jer u Milanu uživaju sva naša čula.

Milano je drugi grad po veličini u Italiji te je glavni grad regije Lombardija. Sjedište je industrije, bankarstva, ekonomije i modnih kuća, ali i grad impresivne arhitekture, umjetnosti i bogate povijesti. Grad je to s talijanskim šarmom koji beskompromisno osvaja na prvu.

Josipa ispred Katedrale

Šetnju ovom talijanskom prijestolnicom najbolje je započeti ranojutarnjom kavom u jednom od  barova na Piazzi del Duomo, najposjećenijem trgu u Milanu s pogledom na katedralu Duomo, gotičku katedralu čija je izgradnja trajala više od 400 godina. Duomo je jedna od najvećih katedrala na svijetu i broji više od 3500 kipova. Otvara se u 9.00 sati te osim razgleda unutrašnjosti postoji i opcija popeti se na krov katedrale s kojeg seže panoramski pogled na cijeli Milano, a po lijepom vremenu i do Alpi.

Kava s pogledom na Duomo

 

U blizini katedrale nalazi se Sforzesco, raskošan dvorac iz 15. stoljeća. U njemu se nalaze zbirke umjetnina, skulptura, tapiserija, ali i Bellinijeva Bogorodica s djetetom. Okružen je velikim parkom Sempione.

Galleria Vittorio Emanuele II je shopping galerija iz 19. stoljeća, a nalazi se pored katedrale. Izgrađena je u obliku križa s krovom od željeza i stakla i slovi kao jedna od najzanimljivijih destinacija Milana. U njoj se nalaze dućani najprestižnijih modnih kuća. Središnji podni mozaik prikazuje bijeli križ i bika koji simbolizira grad Milano. Prema legendi, potrebno se tri puta okrenuti na peti na testisima bika za sreću.

Bik

U unutrašnjosti galerije nalazi se i povijesna secesijska Zuccha, kavana u koju bi nakon predstave u La Scali navraćali Verdi i Toscanini. Smještena je na ulazu u galeriju te pruža fantastičan pogled na pročelje Duoma.

Aperol s pogledom na Duomo

Uz Galleriju se nastavlja Piazza della Scala na kojem se nalazi najslavnija operna kuća na svijetu La Scala izgrađena u 18. stoljeću. Diči se raskošnim interijerom, sjajnom akustičnošću i zadivljujućim popisom premijera poput “Nabucco” i “Madam Butterfly”. Operna sezona počinje 7. prosinca. La scala se može razgledati iznutra samostalno, a postoji i opcija razgledati muzej u kojem se nalaze slike i predmeti najpoznatijih skladatelja tog doba, uključujući i Verdijev klavir.

Operna kuća La Scala

Santa Maria delle Grazie crkvica je i dominikanski samostan u sklopu kojeg se nalazi muzej Cenacolo Vinciano, u kojem se čuva jedan od najpoznatijih murala na svijetu – Posljednja večera Leonarda da Vincija. Naziva se još i “najtužnije umjetničko djelo na svijetu”. Pri tome se ne misli na dojam prikaza već na raspadajuće stanje freske, budući da je Leonardo slikao uljenim bojama na polusuhoj žbuci. Slika se počela raspadati i prije nego li je bila završena. Restaurirana je nekoliko puta. Crkva i samostan spadaju pod UNESCO-vu svjetsku baštinu i jedna su od must-visit destinacija svakog posjeta Milanu.

Večeri u Milanu rezervirane su za živopisnu četvrt Navigli, izgrađenu u 12. stoljeću s namjerom da se Milano poveže s jezerima Como i Maggiore te gradom Pavia. Južna četvrt kanala i skladišta pretvorena je u večernja mjesta za izlazak prepuna barova, restorana i pubova.

U Milanu se pije najbolji Aperol spitz, ali se i jako dobro jede. Među kulinarskim specijalitetima Lombardije izdvajaju se ossebuco, tortellini di zucca, strangolapreti i nezaobilazni talijanski gelato. Poseban šarm prošlosti ovom gradu daju žuti vintage tramvaji, stoga bi bilo šteta propustiti vožnju.

Hrana u Milanu

 


Autor naslovne fotografije: © Fernando Meloni from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave