Travel AdvisorTravel Advisor

Dominikanska Republika: idealna destinacija za odmor

Dominikanska Republika je otočna država smještena u Karipskom moru.

Zajedno s Haitijem dijeli otok Hispaniola, a prostire se na oko 48.000 četvornih kilometara. Glavni grad je Santo Domingo, a zemlja ima oko 11 milijuna stanovnika.

Dominikanska Republika poznata je po svojim prekrasnim plažama, planinskim krajolicima i tropskoj klimi. Zemlja je poznata po bogatoj povijesti, kulturi i glazbi, uključujući poznati ples bachata. Dominikanska Republika ima raznoliku geografiju s visokim planinama, dubokim dolinama, rijekama, jezerima i šumama koje su dom brojnim endemičnim biljkama i životinjama. Turizam je jedna od glavnih gospodarskih djelatnosti u zemlji.

Neke od najpoznatijih i najljepših plaža su:

 1. Punta Cana: Nalazi se na istočnoj obali otoka i poznata je po svojim bijelim pješčanim plažama i kristalno čistom moru.
 2. Playa Rincon: Ova prekrasna plaža smještena je na sjeveroistoku otoka i okružena je zelenim brdima i kokosovim palmama.
 3. Cayo Levantado: Ovaj otok je poznat po svojoj prekrasnoj plaži koja se nalazi u kristalno čistoj tirkiznoj vodi.
 4. Bavaro Beach: Još jedna popularna plaža u Punta Cani s bijelim pijeskom i tirkiznom vodom. Ovdje možete pronaći brojne aktivnosti poput ronjenja, vožnje skijama na vodi i jedrenja na dasci.
 5. Playa Grande: Ova plaža smještena je na sjevernoj obali zemlje i jedna je od najvećih plaža u Dominikanskoj Republici. Poznata je po svojim spektakularnim zalascima sunca.

Idealna kombinacija boja

Priroda u Dominikanskoj Republici je predivna. Boje su čarobne, pijesak je nevjerojatno bijeli, nebo je modrije nego drugdje, more tirkiznije, a palme zelene da ne mogu biti zelenije. Idealna kombinacija boja. Ovisi na kojoj ste strani otoka smješteni jer more je na strani Karipskog mora – neusporedivo ljepše i spektakularnije. Tijekom cijele godine temperature su od 25 do 39 stupnjeva, ovde vlada vječno ljeto.

Santo Domingo

Santo Domingo nalazi se na na ušću rijeke Ozama na južnoj obali Ostrvoa Hipanola. Grad je 1496. godine osnovao Bartolomeo Columbo (brat Christofera Columba). Ujedno je i najstarije naselje u Americi koje su naselili Europljani.

Neke od najpopularnijih turističkih atrakcija u Santo Domingu

 1. Kolonijalna četvrt: Ovaj dio grada datira iz 15. stoljeća i pun je prekrasnih kolonijalnih građevina. Uključuje crkve, muzeje i parkove.
 2. Katedrala Santa Maria La Menor: Ovo je najstarija katedrala u Americi i izgrađena je u 16. stoljeću. Svakako vrijedi posjetiti zbog svoje arhitekture i povijesne vrijednosti.
 3. Alcazar de Colón: Ovo je palača koju je izgradio Diego Colon, sin Kristofora Kolumba, u 16. stoljeću. Danas je muzej koji posjetiteljima prikazuje život i djelo Kolumbovih sinova.
 4. Nacionalni park Los Tres Ojos: Ovaj prekrasan park sadrži tri jezera smještena u pećinama s kristalno čistom vodom.
 5. Akvarijum Nacionalne akademije znanosti: Prikazuje raznolikost morskih životinja koje nastanjuju Karipsko more, uključujući morske pse, kornjače i morski psi.

 

 

 

 

Dominikanska kuhinja

Uglavnom se sastoji od kombinacije španjolske, autohtone Taino i afričke kuhinje. Španjolska i afrička kuhinja javljaju se tijekom posljednjih pet stoljeća. Dominikanska kuhinja vrlo je slična  kuhinjama u ostalim zemljama Latinske Amerike. Dugo je bila  kolonija pa ima mnoga obilježja tradicionalnih španjolskih jela.

Specijaliteti su:

 1. La Bandera: Ovo je nacionalno jelo i sastoji se od bijele riže, crvenog graha, mesa (piletina, govedina ili svinjetina) i zelene banane.
 2. Mangu: Omiljeni doručak. Sastoji se od pirea od zelenih banana, koji se poslužuje s lukom, prženom slaninom ili kobasicom te sirupom od luka.
 3. Sancocho: Juha od mesa koja se kuha satima s koromačem, kukuruzom, korjenastim povrćem i začinima.
 4. Tostones: Pržene kriške zelenih banana koje se obično poslužuju kao prilog uz jela s mesom ili ribom.
 5. Chicharrón: Pržena svinjska kožica koja se obično poslužuje kao prilog uz rižu i grah.
 6. Empanadas: Mali zalogaji koji se sastoje od tijesta punjenog mesom, sirom ili povrćem.
 7. Arepas: Palačinke napravljene od kukuruznog brašna, koje se obično poslužuju uz meso, grah ili povrće.
 8. Dulce de leche: Ovo je popularna slastica koja se sastoji od kuhane kondenziranog mlijeka i šećera.

 

Dominikanci su poznati majstori zabave.

Muzika i noćni život su važan dio kulture. Dominikanci su poznati po svom ritmu, plesu i glazbi, koja se može čuti i vidjeti diljem otoka.

Jedan od najpopularnijih glazbenih žanrova je bachata, glazba koja je nastala u zemlji i ima korijene u tradicionalnoj ruralnoj glazbi. Bachata je postala popularna diljem svijeta, a najbolji primjer toga je slavni pjevač Romeo Santos.

Merengue je još jedan popularan glazbeni žanr u Dominikanskoj Republici, koji se karakterizira brzim ritmom i plesom. Merengue se izvorno pjevao samo na španjolskom jeziku, ali danas se često miješa sa engleskim, francuskim i drugim jezicima.

Postoji velik izbor noćnih klubova, barova i kasina u kojima se može uživati u plesu, piću i druženju. Najveći gradovi poput Punta Cane, Santo Dominga i Puerto Plata imaju najbolju noćnu scenu, a neki od najpopularnijih klubova su Coco Bongo, Imagine Punta Cana i Oro Nightclub.

Dominikanska Republika je odlična destinacija za sve ljubitelje glazbe, plesa i noćnog života. Dodajmo plaže, odlične resort hotele, lijepu prirodu i toplo more. Što nam još treba osim dobrog društva, a ni to nije problem pronaći na ovom uzbudljivom otoku.

 

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleStolac: Poslastica za sve ljubitelje antropologije, arheologije i povijesti
Next articleRyanair iz Zagreba uvodi 86 tjednih letova prema 27 različitih destinacija