Donosimo popis vulkana na koje se može penjati

Autor članka:
Podijeli:

Vulkan je oduvijek bio poput indijskog boga Shive.

S jedne strana uništava, a s druge donosi plodno tlo i novi život. Pamte se tragedije koje su se dogodile kroz povijest čeovječanstva.

Svijet je prepun vulkana koji su privukli turiste zbog svoje spektakularne prirodne ljepote i fascinantne geološke povijesti. Odabir “najboljeg” vulkana za turizam ovisi o vašim interesima i preferencijama, ali evo nekoliko vulkana širom svijeta koji su popularni među turistima:

Vesuv, Italija: (talijanski: Vesuvio) je poznat vulkan u blizini Napulja i Salerna u južnoj Italiji. Ovaj vulkan je posebno poznat po svojoj povijesti erupcija i njegovoj ulozi u uništenju  rimskih gradova Pompeja i Herculaneuma 79. godine nove ere. I dalje je aktivan vulkan, iako je trenutno u mirovanju. Posljednja značajna erupcija dogodila se 1944. godine.

Vetuv

Mount St. Helens, SAD: Ovaj vulkan u saveznoj državi Washington postao je poznat nakon erupcije 1980. godine, ali i dalje pokazuje znakove aktivnosti. Područje oko vulkana dobilo je status Nacionalnog spomenika kako bi se zaštitila priroda te je popularno mjesto za planinarenje i istraživanje geoloških karakteristika.

vulkan, St. Helen

Arenal, Kostarika je bio aktivan sve do 2010. godine pa je sada proglašen mirnim vulkanom. Okolna regija nudi brojne termalne izvore, vodopade i avanturističke aktivnosti poput zip-lininga i jahanja. Može se pristupiti promatračkim točkama koje pružaju spektakularne poglede na vulkan i jezero Arenal.

Arenal vulkan

Mount Fuji, Japan – Ovaj prepoznatljivi vulkan u Japanu privlači turiste svojim savršeno simetričnim oblikom i kulturnim značajem. Tijekom ljeta, mnogi planinare na vrh kako bi svjedočili prekrasnom izlasku sunca. Udaljen je oko 100 km od Tokya. Poznat je kao Fuji-san. Visok je 3.776 m. Sezona penjanja je samo ljeti.

Mt.Fuji, Japan

Mauna Kea i Loa, Havaji, SAD: Mauna Kea dostiže visinu od 4.205 metara, što ga čini najvišim vrhom Havaja te najvišim vrhom na svijetu kada se mjeri od dna oceana do vrha. Nalazi se na velikom otoku Hawaii. Na vrhu se nalazi niz astronomskih observatorija i teleskopa pa je važno mjesto za astronomsku istraživanja.

Mauna Kea, Hawaii

Taal, Filipini je često opisan kao “vulkan unutar vulkana” zbog svojeg jezera unutar kaldeire. Nalazi se na otoku Luzon u Filipinima. Jedan je od najmanjih aktivnih vulkana na svijetu, ali je istodobno jedan od najopasnijih. U središtu Main Crater Lake nalazi se otok zvan Vulcan Point,

Taal

Etna, Italija je jedno od najuzbudljivijih geoloških odredišta u Europi. Vulkan se nalazi uz istočnu obalu Sicilije. Najviši je u Europi i stalno mijenja svoj izgled zbog čestih erupcija i stvaranja novih kratera. Žičara vozi do nekih dvije trećine visine.

Etna Sicilija Italija

Popocatepetl, Meksiko: je aktivni stratovulkan koji je tijekom povijesti imao mnoge erupcije. uzdiže se blizu glavnog grada Ciudad de Mexico. Jedan od najaktivnijih vulkana u Meksiku. Visok je 5.426 metara i drugi je najviši vrh u Meksiku nakon vulkana Pico de Orizaba.

Popocatepetl, vulkan

Mount Teide, Španjolska (Tenerife, Kanarski otoci): Teide je najviši vrh Španjolske i treći najviši vulkan (3.718 metara) na svijetu mjereno od podnožja ocean do vrha. Planina Teide i Nacionalni park Teide također su domaćini brojnim astronomskim opservatorijima. Do vrha vode staze za penjanje.

Teide

Mount Bromo, Indonezija je aktivni vulkan smješten na otoku Java u Indoneziji. Ovaj vulkan, visok 2.329 metara. Dio je vulkanskog kompleksa poznatog kao Tengger Caldera, koja također uključuje Mount Semeru, najviši vrh na otoku Java. Posjetitelji obično usponom stižu do ruba tog manjeg kratera te mogu vidjeti dim i pepeo koji izlaze iz njega.

Bromo

Pri posjeti vulkanima važno je slijediti sigurnosne upute i voditi računa o lokalnim uputama jer vulkani mogu biti nepredvidljivi. Osim toga, svaki vulkan ima svoje jedinstvene čari i privlači različite vrste turista, pa razmislite o svojim interesima pri odabiru odredišta.

Pretplatite se na naš YouTube kanal
Zapratite moj Fb s live objavama iz svih krajeva svijeta Vlado Šestan

https://travel-advisor.eu/kostarika-zemlja-za-obiteljsko-putovanje/

Zašto trebate posjetiti Mexico City?

 

Nove objave