Dublin – Što raditi u glavnom gradu Irske?

Autor članka:
Podijeli:

Dublin – otkrijte moć grada

Ako ste se odlučili na putovanje u glavni grad Irske, Dublin, sigurno vas zanima što sve tamo možete raditi. U Dublinu vam sigurno neće biti dosadno jer ćete svoj boravak upotpuniti posjetom najvažnijim spomenicima i atrakcijama. Savjete što sve pogledati pronađite u nastavku.

Najpoznatije atrakcije

Trinity College

Svakako preporučujemo posjetu najstarijem i najprestižnijem sveučilištu u Irskoj koji je smješten u samom središtu Dublina i godinama predstavlja središte obrazovanja za studente iz cijelog svijeta. Godine 1952. osnovala ga je engleska kraljica Elizabeta I. kako bi zaustavila odlazak brojnih mladih irskih protestanata u potrazi za boljim obrazovanjem. Poznat je i po drevnoj knjižnici sveučilišta u kojoj se čuva dragocjeni rukopis Kellske knjige iz 9. stoljeća s četiri evanđelja Novog zavjeta.

Trinity College

Dvorac Dublin

Zajedno sa sveučilištem Trinity College je „must see” u Dublinu. Dvorac je 700 godina predstavljao uporište britanske moći, a zbog toga je tijekom stoljeća nekoliko puta napadnut od strane irskih zagovaratelja neovisnosti. U dvorcu je najpoznatija dvorana St. Patrick u kojoj je nekada bio zatvoren James Connolly, jedan od heroja irskog otpora i sudionika u Uskršnjem ustanku 1916. godine. Danas se soba koristi za smještaj Predsjednika Republike te ju je moguće posjetiti zajedno s državnim stanovima tijekom vođenih obilazaka.

Dvorac Dublin

Katedrale

Najpoznatije su katedrala sv. Patrika te katedrala Kristove crkve. Uz katedralu sv. Patrika se vežu brojne legende, a poznata je i po tome što je u njoj pokopano više od 500 slavnih ličnosti iz Dublina i Irske. Primjerice Jonathan Swift, autor poznatog romana „Gulliverova putovanja” i dugogodišnji dekan crkve. Kristova crkva (ili „Crkva Svetog Trojstva”) ima srednjovjekovnu kriptu koja je među najvećim atrakcijama u dublinskoj katedrali jer se u njoj čuva većina njezine najdragocjenije robe i artefakata.

Gdje je zabava?

Nakon razgledavanja sveučilišta, dvoraca i crkvi, obvezno se zaustavite na piću u jednom od brojnih pubova u Temple Baru – gradskom turističkom središtu. Osim pubova, tamo možete posjetiti i brojne restorane, butike i kvalitetne trgovine. Mladi ovu ulicu najčešće posjećuju vikendima kada ulaze u pubove kako bi partijali.

Ako lutate Dublinom, spas pronađite u ulici Grafton koja je puna butika i izvrsnih trgovina koje zadovoljavaju potrebe najrazličitijih društvenih skupina. Nemojte se propustiti pozdraviti i slikati sa simbolom grada – Molly Malone čiji duh, prema legendi, lebdi ulicama Dublina tijekom maglovitih noći.

Grafton Street

Posjetite i ulicu O’Connell u kojoj ćete pronaći brojne pubove, restorane brze hrane, trgovine visoke mode i usluge svih vrsta. Tamo možete vidjeti i ogromni čelični toranj visok 120 metara poznat pod imenom The Spire („pribadača”).

Uživajte u prirodi

Parkovi

Dublin je bogat zelenim površinama i svakako preporučujemo posjetiti neke od parkova koji će vas zadiviti ljepotom, primjerice park St. Stephen’s Green i park Phoenix. St. Stephen’s Green je udaljen 10 minuta hoda od Temple Bara i pravi je rajski kutak s jezerima i slapovima, okružen prekrasnim gruzijskim kućama te je idealno mjesto za opuštanje i čitanje dobre knjige.

Park Phoenix je najveći park u Dublinu i pravi je prirodni rezervat u kojem možete vidjeti jelene kako slobodno žive. Nalazi se malo izvan centra, a do njega lako možete doći autobusom. Unutar parka možete posjetiti i jedan od najstarijih zooloških vrtova u Europi – Dublin Zoo. Ova destinacija je definitivno najbolja stvar u gradu, pogotovo ako ste Dublin odlučili posjetiti s djecom.

Phoenix Park

Svakako imajte na umu da je u Irskoj zabranjeno piti na otvorenom, tako da nažalost ne možete ispijati pivu na zelenoj površini.

Botanički vrtovi Glasnevin

Radi se o ogromnim secesijskim staklenicima koji su sagrađeni krajem 1800-ih kako bi se u njih smjestile egzotične biljke i jedna od najvažnijih zbirki orhideja u Europi. Udaljeni su manje od 4 kilometra od centra Dublina i do njih lako možete doći autobusom (autobusi 4, 9 i 83).

Botanical Garden Glasnevin

Veliki kanal (Grand canal)

Ovo je malo poznati i turistički dio Dublina, a vrlo je lijep. Na obalama kanala možete hvatati zrake sunca ili nešto pojesti u nekoliko pubova i klubova u blizini. Ako krenete prema zapadu doći ćete do sela u kojem kao da se zaustavilo vrijeme, a ako idete prema istoku približit ćete se području Docklands.

Prošetajte rijekom Liffey do Jeanie Johnston

Čekaju vas spektakularni izlasci i zalasci sunca koji oduzimaju dah. Šetnjom duž obale otkrit ćete brojne mostove. Među najljepšima su futuristički most Samuel Beckett  i dublinski most Ha’penny koji je definitivno mjesto koje je najviše fotografirano u gradu. Ako nastavite prema luci Dublin, uz sjevernu obalu ćete vidjeti veliki jedrenjak – Jeanie Johnston. Radi se o reprodukciji jednog od brodova na kojima su irski imigranti tražili sreću u inozemstvu za vrijeme velike gladi (Great Famine).

Ha'penny Bridge

Umjetnost

Nacionalna galerija čuva povijest umjetničkih djela i nekih velikih ljudi. Izvrsni čak i kad su u „krivu” poput Martina „Generala” Cahilla, gangstera koji je 30 godina bjesnio u Dublinu, a 1992. je zajedno sa svojom bandom bio protagonist spektakularne krađe unutar Nacionalne galerije Irske. Bitno je spomenuti i irskog književnika i dramatičara George Bernard Shawa koji je galeriji ostavio čak trećinu honorara.

Najposjećenije mjesto u gradu

Guinnessovo skladište je daleko najposjećenije mjesto u Dublinu, ali i cijeloj Irskoj. Tijekom vođenog obilaska, saznat ćete sve o sastojcima (voda, ječam, hmelj i kvasac), transportu, drevnom zanatu bačvara i biografiji utemeljitelja. Na kraju vas čeka degustacija u „Gravity Baru“ koji se nalazi na zadnjem katu muzeja.

Guinness Storehouse

Emocionalno izazovna stanica – zatvor Kilmainham Gaol

Pronaći će te ga na zapadu grada i tamo možete saznati kako je biti zaključan u ćeliji. U njemu se vodila najvažnija politička bitka za neovisnost Irske. Mnogi politički pobunjenici kada bi prešli prag ovog zatvora, živi ga više ne bi napustili, a pogubljeni su u unutrašnjem dvorištu zatvora. Danas se zatvor koristi kao muzej, U2 ga je odabrao za snimanje jednog od njihovih glazbenih spotova, a koristio se i kao set za brojne filmove.

Kilmainham Gaol Jail

Travel Advisor

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Nove objave