Dubrovnik – što, gdje i kako?

Dubrovnik – šta, gde i kako?

Dubrovnik – što, gdje i kako? Što kad uspjeh postane prokletstvo? Horde turista s kruzera protiv nas Spartanaca lokalaca.

Horda Game of Thrones turista kojima moraš objašnjavati da naš Grad nije sagrađen za potrebe snimanja serije. Čari jeftinog putovanja i obilazak što više destinacija za malo novaca. Vrijedi u slučaju, ako ne letite s Croatia Airlinesom.

Dubrovnik - što, gdje i kako                         

Živimo od turizma, neka je gužva, ali Dubrovnik je ipak najljepši u bablje ljeto. Listopad u Dubrovniku, toplo more i ugodna temperatura. Divno mjesto za hedonizam. A gdje su se sakrili lokalci? Neki su pronašli mjesto u dubokoj hladovini zidina, idealno za popodnevnu fjaku, a neki na skrivenim plažama po gradu.

Najbolje plaže u Gradu su definitivno Sv. Jakov, otok Lokrum kao oaza mira koji je 10 minuta brodom od gradskog porta, Danče , Kolorina i neizostavni Beach bar Dodo, Titova vila i Coral beach club u Lapadu.

Dubrovnik - što, gdje i kako

Za doživljaj Grada s mora iznajmite kajak i veslajte tik uz gradske zidine, zaustavite se na skrivenim plažama koje imaju pristup samo s mora. Docekajte zalazak sunca na kajaku. Sad kad ste vidjeli Grad iz morske perspektive vrijeme je za odlazak na brdo Srđ iznad Dubrovnika.

Dubrovnik - što, gdje i kako

Ako želite aktivni odmor možete se popeti serpentinama do vrha ili imate žičaru kao drugu opciju. Izbjegnite gužvu i otiđite tamo kasnije popodne. Na vrhu brda vas čeka iznenađenje i malo adrenalina ako ste za buggy safari. Off-road iskustvo po vrhu brda i prilika da vidite neke skrivene kutke.

Nakon šetnje dubrovačkim ulicama i stotina prijeđenih skalina vrijeme je za osvježenje. Šetnica u uvali Lapad, bijeg od gužve i vrucine Straduna je pravi izbor. Na dnu šetnice je cave bar More, fantastično mjesto za osvježenje nakon dugog dana. A vjerujem da nikad niste pili piće u špilji.

Dubrovnik - što, gdje i kako

Na jugu je najvažnija jutarnja kava. Neka vrsta jutarnje meditacije koja počinje čitanjem dnevnog tiska, a završava razgovorom o vremenu koje je uglavnom nepromjenjivo u periodu od travnja do listopada. Ako ne želite do Grada kavu mozete popiti u Lapadu ili Gružu. Da se razumijemo Grad je ono sto drugi nazivaju stari grad, prostor unutar dubrovačkih zidina.

Dubrovnik - što, gdje i kako

Uzivajte u kavi u cafe Levanat, City cafe, Vapor bar, yacht club Orsan, a ako bas želite u Grad neka Micro, Tinel ili Glam budu vaš izbor. Ne nasjedajte na turističke zamke, usluge koje vam se nude na ulici u većini slučajeva nisu kvalitetne. Svaka sezona u Dubrovniku počinje člankom i slikom nekog računa u novinama.

Dubrovnik - što, gdje i kako

Tko želi piti kavu ili jesti na Stradunu, to će i platiti. Buffet Kamenice je mjesto gdje se konobarice ophode prema vama kao vaše bake i nema odlaska od stola dok se sve ne pojede. Autohtono mjesto za morske specijalitete.

Dubrovnik - što, gdje i kako

Niste valjda mislili otići iz Dubrovnika, a da niste probali mušule i kamenice iz Stona? Mjesto poput Barba street food je isto na radaru zbog pristupačnih cijena te dobre kvalitete plodova mora. A na izvoru rijeke Omble ćete naći bistro Izvor, 15 minuta vožnje od gradske vreve. Svakako mjesto u kojem ćete uživati u ambijentu i u hrani. Sve u svemu Dubrovnik je uvijek dobra ideja.

by: Ivan Vukovic Vuka

@dubrovnik_tourist_guide

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Dubrovnik – preveliki broj posjetitelja u povijesnoj jezgri grada

Deep blue oko Dubrovnika

U  zimskom redu letenja Iberia ne ukida letove iz Madrida za Dubrovnik i Zagreb