Dubrovnik: Ovako se najbolje upoznaje ovaj jadranski biser

Autor članka:
Podijeli:

Dubrovnik je izuzetno popularna lokacija, kako zbog snimanja brojnih filmova i serija koje nećemo imenovati, pa tako i zbog svoje bogate ponude, kulture i baštine. Međutim, upravo zbog te vrve, one male skrivene tajne se lako zagube kraj sjaja Straduna i ostalih mega popularnih dijelova. Zato smo se mi posavjetovali s lokalcima i turističkim vodičima da nam otkriju kako najbolje upoznati ovaj jadranski biser.

Kako upoznati Dubrovnik?

Popnite se na zidine

Ono što nikako ne smijte propustite odmah kad siđete s vaše lijeve strane je ulaz na gradske zidine. Dubrovačke zidine su stvarno prekrasne, s njih imate prekrasne pejzaže na okolicu i možete snimiti prekrasne fotografije, dođite odmah po otvaranju, za obići cijele zidine vam treba oko tri sata Kad siđete sa zidina je stara farmacija jedinstvena takve vrste u Europi, nalazi se u unutar franjevačkog samostana.

zidine u dubrovniku

Svakako ne preskočite ući u crkvu Male braće. Tu se nalazi Onofrijeva fontana, iz koje uvijek teče jako hladna voda, koja je pitka i svi s nje uzimaju vodu, stoga ne kupujte vodu nego si natočite tamo.

Otiđite na plažu

Najbolje plaže u gradu su definitivno Sv. Jakov, otok Lokrum kao oaza mira koji je 10 minuta brodom od gradskog porta, Danče , Kolorina i neizostavni Beach bar Dodo, Titova vila i Coral beach club u Lapadu. Možete posjetiti i plažu Pasjaču u Konavlima koje je jedno od dubrovačkih skrivenih blaga.

plaža u dubrovniku

Za doživljaj Dubrovnika s mora iznajmite kajak i veslajte tik uz gradske zidine, zaustavite se na skrivenim plažama koje imaju pristup samo s mora. Dočekajte zalazak sunca na kajaku. Sad kad ste vidjeli grad iz morske perspektive vrijeme je za odlazak na brdo Srđ iznad Dubrovnika.

Otiđite na Lokrum

Na Lokrumu se osjećate kao na drugoj planeti, to je, mislim jedino mjesto gdje možete doživjeti da vam zeko ili paun kradu sendvič . Inače je cijeli otok pun paunova i zečeva, oduvijek su tamo. Lokrum je oaza mira. U zadnjih par godina unutar samostana napravili su centar za posjetitelje za ljubitelje Game of Thronesa. U podrumu može pogledati Lokrumske tajne.

lokrum

Otiđite na vidikovac i provozajte se buggyjem

Žičara dođe u dva smjera 140 kn, pa ako ste malo plićeg džepa, preporučamo da se ili popnete ili idete autom. Ono što morate posjetiti je vidikovac, gdje se nalazi i klub na otvorenom s pogledom na Dubrovnik i otok Lokrum. Tu ćete često naći i koncerte te druge kulturne manifestacije.

vidikovac iznad dubrovnika

Na vrhu brda vas čeka i iznenađenje s malo adrenalina ako ste za buggy safari. Off-road iskustvo po vrhu brda i prilika da vidite neke skrivene kutke.

Popijte dobru kavu

Nakon šetnje dubrovačkim ulicama i stotina prijeđenih skalina vrijeme je za osvježenje. Šetnica u uvali Lapad, bijeg od gužve i vrućine Straduna je pravi izbor. Na dnu šetnice je  kafić More, fantastično mjesto za osvježenje nakon dugog dana. A vjerujem da nikad niste pili piće u špilji.

stara zgrada u dubrovniku

Možete probati i kafiće Levanat, City cafe, Vapor bar, yacht club Orsan, a ako baš želite u grad neka Micro, Tinel ili Glam budu vaš izbor. Ne nasjedajte na turističke zamke, usluge koje vam se nude na ulici u većini slučajeva nisu kvalitetne. Svaka sezona u Dubrovniku počinje člankom i slikom nekog računa u novinama.

stradun

Tko želi piti kavu ili jesti na Stradunu, to će i platiti. Buffet Kamenice je mjesto gdje se konobarice ophode prema vama kao vaše bake i nema odlaska od stola dok se sve ne pojede. Autohtono mjesto za morske specijalitete.

Pojedite nešto

Niste valjda mislili otići iz Dubrovnika, a da niste probali mušule i kamenice iz Stona? Mjesto poput Barba street food je isto na radaru zbog pristupačnih cijena te dobre kvalitete plodova mora.

hrana na stolu

Možete probati i konobu Vinica Monković u Konavlima. Istina, restoran je u Konavlima, ali je terasa smještena na potočiću ispod kamenog mosta, a hrane je ukusna kao da ga je radila baka Monković. Preporuka za ručak je definitivno pašticada, crni rižoto ili hobotnica. Uz domaće vino, naravno. Ali ne previše, morate se dovesti doma.

 

Domaći gosti imaju popust na hranu i piće u iznosu od 20 do 30%, ovisno u kojem ste restoranu, tako da ne morate previše se brinuti oko cijena, ali i dalje budite na oprezu.

Otiđite na izvor rijeke Omble

Ombla je najkraća rijeka u Hrvatskoj i teče svega 30 metara prije nego se priključi Jadranskom moru. Mjesto je divno, nadvisuju ju ogromne stijene, a na obalama mirno sjede stare kamene kuće.

nadstrešnica pored rijeke

Kad ste već tu, sjednite i odmorite uz tradicionalnu hranu s modernim primjesama dok uživate u okruženju u bistrou Izvor. Cijeli je izrađen od drveta tako da se savršeno uklapa u prirodu, a jela su tradicionalna s pomakom. I vrlo ukusna tako da ćete zasigurno poželjeti vratiti.

Nadamo se da smo vam pomogli istražiti Dubrovnik 🙂

Nove objave