Dugi otok: sve što treba znati prije nego krenete

Autor članka:
Podijeli:

Dugi otok za znalce

Korona, nema putovanja, ostajemo doma. Gdje još nismo bili? Prevladale su fotke influencera s Dugog otoka. Ajmo ih kreirati i mi.

Smještaj na Dugom otoku

12 dana, 11 noći, apartman u Starom selu Zaglav rezerviran još početkom godine, trajektom iz Zadra – Gaženica 1,5 h vožnje. Očekujte visoke cijene smještaja kojeg nema puno i koji je većinom rezerviran unaprijed ovo ljeto za sljedeće u  normalnim sezonama. Cijeli otok ima samo 4 hotela, od kojih mi je jedan izgledao ok, ali svejedno su svi preskupi. Ostalo su apartmani i kampovi Kargita i Mandarino.

uvala Lojena dugi otok

Otok je dug cca 45 km i stvarno ga je teško obići bez automobila ili barem bicikla, no za one s kondicijom. Sva su mjesta mala, pa i najveći Sali. Brzo ih obiđete i nema previše sadržaja. Nema ni previše prometa niti gužvi. U Salima je sve – pošta, ljekarna, veliki Tommy, kafići, restorani, slastičarnica, suvenirnica, dvije skupe pekare, i tržnica sa tri štanda i ribarnicom. Manjih dućana ima i u Božavi i jedan u Zaglavu. Iako Mardešić ima svoju preradu ribe u Salmau, nemaju tvornički dućan.

Veli žal dugi otok

Obavezno ponjeti sa sobom:

  • sva sredstva za komarce, ima ih puno
  • suncobran ako se ne želite pržiti na suncu jer ima malo hlada koji je obično uvijek zauzet
  • dobre tenisice ili cipele za planinarenje – ima mnogo kozjih puteva
  • ako mislite kuhati – hranu jer na otoku je samo Tommy u Salima dobro opskrbljen sa ok cijenama, ostali mali dućani i skupi

Kornati

Atrakcije i plaže

A sad atrakcije i plaže dolaze na red. Krenut ću s istoka na zapad.

NP Kornati

89 otoka, otočića i hridi raj su za nautičare. Gledajući same otoke – svi su isti, krš, kamenje i rijetko žbunje, ogolili su ih i zbog pretjeranog iskorištavanja pretvorili u kamenjar. Ima organiziranih izleta s Dugog otoka manjim i većim brodovima, cijena se kreće od 290 kn na više po osobi. Mi smo uzeli jedrilicu na cijeli dan sa skiperom preko Crosailors. Ljepota Kornata je u njihovim uvalama. Lojena je jedina plaža s oblucima i pijeskom u vodi i na njoj je uvijek gužva. Na otoku Mana su ostaci kulisa sa snimanja filma „Pobješnjelo more“, a druge strane ćete pronaći prekrasnu uvalu i klifove. Svakako ako imate priliku tražite da vas provezu pokraj klifova Telašćice – impresivni su sa morske strane. Ako nemate organizirani ručak, svakako se najavite i pripremite novčanik. Konoba Statival i njihova riba je za svaku preporuku.

Telaščica

PP Telaščica

Slano jezero Mir ima veliku šetnicu oko jezera. Nismo se u njemu kupali. Mi smo išli desnom stranom prema plaži Lojišće. Trebaju vam barem tenisice za šetnju uokolo i pogotovo za odlazak do plaže. Pogled na klifove s vidikovca i utvrde Grpašćak je prekrasan. Stazom ćete doći do uvale na kojoj možete izbalansirati svoj stupić s kamenjem, a na vrhu stijena imate predivan pogled na morsku stranu klifova. S lijeve strane obale kreće kozji put prema Lojišću. Navodno najljepša plaža Dugog otoka nije nas impresionirala. Mala pješčana plaža puna je trave i jako je malo mjesta gdje možete staviti ručnik. Od parkinga do plaže i natrag ima nešto više od 9,5 km pješačenja stoga odaberite neki dan s nižim temperaturama. Ponesite vode i hrane sa sobom.

Dugi otok

Sali

Ispod hotela je izbetonirana plaža sa molom i stepenicama za ulazak, i ima hlada. Malo dalje su stijene. Šetnica ide skroz do grada. Mi smo pogodili vikend prije odlaska kad je bila lokalna fešta – Saljske užance: predstavljanje tradicije i običaja u mjestu sa utrkom tovara. S obzirom da je otok relativno pust, imali smo osjećaj kao da su svi koji su na njemu došli na feštu. Ovdje je veliki problem parkiranje. Od 17 sati grad postaje pješačka zona, a iznad njega ima vrlo malo mjesta za parking.

Dugi otok Zaglav

Zaglav

Iako je u Zaglavu jedina benzinska i stalno dolaze jedrilice, more je čisto. Ima mala uvala na kojoj ima hlada, a šetnica dalje vodi do umjetno spojenog otočića Pohlib na kojem je svjetionik.

Uvala Prasna

Nismo bili, ima 20-tak min pješačenja do nje.

Dugi otok
Brbinščica

Uvala Brbinščica

Prekrasna uvala kristalno čistog mora, ima hlada. Polazište je za ronjenje i kajakarenje na Zmajevo oko i u špilju Golubinka. Do njih možete doći i kozjom stazom koja skreće sa glavne staze. Ima 10-tak minuta hoda do Oka i još toliko do špilje. Zmajevo oko je u biti podvodna špilja – tunel koji završava u rupi u koja vodi do površine, a gledana odozgora izgleda poput imena. Ako idete do špilje morat ćete se spustiti po stijenama i skočiti u more – nije visoko i da se popeti natrag. Za oba dolaska odaberite miran dan bez vjetra i valova. Špilja je prekrasna, doživljaj nevjerojatan. Preporuka da odete u razdoblju od 10 do 17 sati dok je sunce još relativno visoko jer prelamanje zraka i mora i ulazak kroz otvore na vrhu daju poseban ugođaj. Za plivati iz uvale ima cca 600 metara ali iz uvale se prelazi na otvoreno more i struje su jače pa je preporuka jedino iskusnim i dobrim plivačima s kondicijom.

Veli žal
Veli žal

Špilja Strašna Peć

Presmješni vodič će vas provesti kroz relativno malu špilju za koju mislim da je ipak preskupa ulaznica. Iako će vam se činiti da nećete moći zbog makadamske ceste, otiđite automobilom do samog ulaza. Nas je ulovilo jako nevrijeme kad smo izašli, a auto smo ostavili na pola puta. Na toj strani otoka susrest ćete divlje koze i muflone.

Veli žal

Velika plaža s oblucima i pijeskom u moru. Ima malo hlada na par mjesta i kafić. Jako lijepo za kupanje.

Dugi otok
Sakarun

Sakarun

Došli smo rano ujutro oko 8 i ostala razočarana. Plaža puna morske trave i smeća, suhih komada drveta i dasaka. Sa strane napušteni nekadašnji objekti, možda kafići. Da, znam da banquettes (naplavine trave) nisu očišćene radi bioraznolikosti i očuvanja staništa, no sve ostalo bi moglo biti ljepše, uređenije i sadržajnije. I sve to može biti eco-friendly. Popodne kad je sunce zasjalo u punom sjaju, svijetlo plava pješčana uvala pokazala je sve svoje epitete. I ako ne okrećemo leđa i gledamo u plavo, stvarno je lijepa. More je plitko, čisto, kao da plivate na Maldivima. Plaža je raj i za klince i izradu pješčanih skulptura. Hlada ima samo popodne s desne strane. Ovdje je i najveća gužva od svih plaža.

Lopata

Plaža do koje dođete šetnjom sa Sakaruna. Na njoj nema nikoga, a ima obostranu šljunčanu plažu od kojih jedna tvori malu uvalu, a druga je na otvoreno more.

Veli rat dugi otok

Svjetionik Veli Rat

Prekrasan svjetionik na izbočenom rtu s najvećom lanternom na Jadranu okružuju dvije plaže. Sa ljuljačke na drvetu ili klupice možete gledati nestvarno lijepe zalaske sunce i biti romantični bez imalo truda. Svjetioničar Slavonac uzgaja voće i povrće tamo i prodaje ga u popodnevnim satima, kad vas možda i pusti na svjetionik za dobrovoljni prilog. Pogled odozgora je prekrasan.

Dugi otok

Potopljeni brod Michelle

Nasukani brod, za koji mještani tvrde da je nasukan namjerno nalazi se ispred otočića Veli Lagan, na kilometar od Dugog otoka. Želja nam je bila otići do njega no nažalost prekasno smo se sjetili da bi mogli iznajmiti kajak na cijeli dan. Tražili smo organizirane izlete i sve što smo našli su cjelodnevni u sklopu kojeg se stane i tamo, no preskupi su. Prijedlog turističkoj zajednici i svim agencijama, pogotovo onoj u kampu – počnite organizirati izlete do broda na snorkeling i ronjenje.

kamp kargita

Kamp Kargita

Kroz njega smo prošli kad smo krenuli prema  prirodnom mostu prema vrhu otoka i taj nam se dio čini jako prašnjav od prometa. Plaža je otvorena za sve. Do tog prirodnog mosta vodi jako neprohodan put ili po obali ili kroz žbunje. Most su izgradile naslage gore spomenutih sakarunskih banquettesa, pa je za kupanje bolje skakanje iz broda/čamca nego s plaže.

Dugi otok

Skloništa za ratne brodove-podmornice

Postoje tri na otoku u Dragovama i Božavi, sada su sigurna skloništa za jedrilice i barke. U Božavi sklonište ima i dodatne hodnike koji su otvoreni, a u samom skloništu očito živi neki beskućnik. Zanimljivo i neobično za pogledati.

Dugi otok Sakarun
Sakarun

Preporuke za hranu

Konoba Roko, Zaglav – jako fina hrana, probajte pohanu hobotnicu za predjelo, no skupo

Pizzeria Galeb, Veli Rat – fine pizze i lazanje, prihvatljive cijene

Najveća gužva za „izlazak“ je u Maritimo Baru u Salima, cijene su normalne, imaju veliki izbor koktela, puštaju odličnu glazbu i navečer su svi tamo, pogotovo vikendom.

Povratak za Zagreb

Vrilo Gacke

Na putu za Zagreb svratite do Pećinskog parka Grabovača i ohladite se u prekrasnoj špilji Samograd te do Vrila Gacke i kupite brašno mljeveno na vodenom mlinu i svježe pastrve. Ako ogladnite – u Pizzeria Ruspante morate probati Ličku pizzu ili onu s dimljenom pastrvom ili pak lasagne ako ste jako gladni: fine i jako zasitne.

Za kraj, na odlazak vas možda privuče ovaj video ulaza u špilju Golubinku uz čistinu mora koje okružuje netaknute dragulje Dugog otoka!

Teks i fotke : Morana Tomičić

Video https://youtu.be/m_OQtdY_yuM

Travel Advisor – Europa

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Nove objave