Travel AdvisorTravel Advisor

Je li Edinburgh najljepši grad Europe ?

Edinburgh mi je visoko na listi najljepših gradova Evrope, mislim da bih mu možda dala i blagi prioritet u odnosu na Prag koji mi je do sada bio broj 1 – tvrdi Ivona Ivković

Mi smo se u Edinburgh zaljubili (do te mjere da sam počela tražiti posao da selim tamo). Ljudi su dosta topliji od Engleza na primjer, a kulturni i „gospoda“ kao i Englezi. Skupo je, ali dosta jeftinije od, recimo, Londona.

Ono što me oduševilo jeste da su svi muzeji besplatni. Nacionalni muzej ima nevjerovatnu kolekciju.

Većina me je odgovarala od puta u Edinburgh za Novu godinu radi zime – mi smo imali sreće i ugodne temperature od 7-12 stupnjeva sve dane, i kišu samo jedan dan. Tako, hvala mojoj tvrdoglavosti, pa ne poslušah. Većinom sam čitala da je 3 dana taman za Edinburgh, mi smo bili cijelih 5 dana, i mogli smo još.

U Škotsku smo letjeli iz Tuzle preko Eindhovena (povratne karta za dvoje oko 200 e) Wizz, pa Ryan. Doduše imali smo po dan pauze između letova koje smo iskoristili da obiđeno Amsterdam i Einhoven. Od Edinburgh aerodroma je lako doći do bilo gdje u gradu autobusima ili tramvajem, s tim da je autobus nešto jeftiniji (tramvaj 6 funti, autobus 4.5).

 

Obratite pažnju da u javnom prevozu u Edinburghu ne vraćaju kusur, niti s jednom karticom možete platiti više voznih karata. Pošto smo mi imali sa sobom samo jednu karticu, a nije nam se dalo cicati tačno siće, onda smo kombinovali – jednu online kartu, jednu kupovali preko kartice.

Online također možete koristiti samo kartu za jednog čovjeka u isto vrijeme. Dnevna karta za Lothian autobuse (prevoznici koji pokrivaju otprilike cijeli grad), je 4 funte, ako je kupite online, morate je aktivirati, važi vam do narednog dana u 01:00, i pokazujete je vozaču na ulazu. Ako plaćate karticom, svaki put contactless kod vozača platite, s tim da sam sistem naplaćuje karte do cijene dnevne karte (pojedinačna cijena je 1.7 funti).

 

Dakle, kada se treći put provučete u istom danu, zafiksa iznos od 4 funte i dalje vam ne naplaćuje (naravno koristite istu karticu cijeli dan). Generalno autobusi divno funkcionišu, jako ih puno ima, tačni su, komotni, čisti, i nikad nije gužva. Vozači su većinom susretljivi, pa nerijetko se i zadrže malo duže na stanici da pomognu putnicima kako da dođu do neke destinacije. Autobusi ne staju na svakoj stanici, nego samo ako neko od putnika pritisne znak Stop prije te stanice ili vozač vidi da na stranici ima zainteresovanih putnika.

Svi se lijepo pozdrave sa vozačem na ulazu, na izlazu zahvale i također pozdrave. Divan običaj!

Mi smo odsjeli u hotelu Point A Edinburgh, divan hotelčić, cijena ok, osoblje ljubazno, na walking distance do starog dijela grada. Preporučujemo!

The Meadows park – divan park nekih pola kilometra od stare jezgre grada.

Prvi dan smo samo šetali gradom, bilo je divno vrijeme pa smo ga obišli uzduž i poprijeko. Edinburgh je mali grad, ali opet kilometrima možete šetati i da je oko vas uvijek nešto zanimljivo. Doduše ja sam zaljubljena u britansku arhitekturu pa mi je svaka kuća zanimljiva.

Pogled na Edinburgh castle

Harry Potter – u Edinburghu je sve u znaku Harry Pottera. JK Rowling je tu rođena, pa sad u svemu pronalaze poveznice sa knjigama. Što je meni bilo divno, jer obožavam Harry Pottera 🙂

Ovo je Victoria Street, ulica koja je navodno služila kao inspiracija za Diagon Alley. Tu imaju dvije prodavnice posveđene Potteru. U Royal mile je kafić u kom je napisala prve knjige, išli smo i na grob koji je služio kao inspiracija za imena likova (ogromna je gužva ispred „Voldemortovog groba“). Baš me zanima kako se osjećaju ti tu pokopani, ako vide šta se dešava…

Edinburgh castle – must see u Edinburgu naravno. Dvorac se vidi skoro iz svakog dijela grada (barem oko starog dijela), jer je na stijenama iznad grada. Lako je pristupačan, jer Royal mile upravo počinje (ili završava) pred vratima zamka. Karte je bolje kupiti online jer su nešto jeftinije.  U zamku ima dosta interaktivnih sadržaja i sadržaja prilagođenih djeci – tako da nikom neće biti dosadno.

Mi smo išli 1.1. u 10 sati, logikom da tada neće biti gužve – bilo je.

Dean Village – meni je ovo must see. Isto na walking distance od grada, divno mirno naselje sa pješačkom stazicom pored rijeke.

Pošto obožavamo sconse, jeli smo ih na par mjesta:

 

Braw  – ipak najbolje sconse smo jeli kod jedne tete u nekoj radnjici kod Dean Village. Dakle TOP! Teta je jako divna, došli smo malo iza kraja radnog vremena, pa smo htjeli samo da uzmemo sconse za ponijeti, ali nam nije dozvolila, sve nam je fino servirala, napravila čaj, i „natjerala“ nas da ćejfimo polako.

Clarinda’s Tea Room – ovdje smo otišli po preporuci sa ove stranice, nalazi se na dnu Royal mile (blizu Hollyrood palače). Predivan ambijent, prava mala britanka čajdžinica. Sve šoljice su im raspar, kao i escajg i tanjirići. Preslatko! Sconsei su bili super, ali malecki za moj pojam 🙂

Pazite da ne tražite Engleski čaj, neko Škotski, Škoti su osjetljivi na poređenja sa Englezima

Wellingtin Coffee – ovdje smo jeli ove džinovske sconse, pa preporuka i za ovaj mali kafić u George St.

Stirling – jedan dan smo iskoristili za posjetu dvorcu Stirling. Gradić Stirling je na satak vožnje od Edinburga. Mi smo išli vozom, povratna karta je oko 12 funti. Od željezničke je dvorac na 10ak minuta šetnje. Dvorac je predivan, kao i Edinburški jako lijepo i sa stilom uređen, i ima puno sadržaja za djecu. Nas je uhvatila kiša tu, pa smo pokisli k’o miševi, ali smo svakako uživali.

Botanički vrt – divan vrt blizu centra grada. Ovo vrijeme kad smo mi bili i nije najsretnije za gledanje bilja, ali je bez obzira predivno. Ulaz besplatan

Jedan dan smo otišli i do obale, čisto da vidimo more do ljeta. Tipične britanske plaže, i naravno jedan čiko koji se kupao dok smo mi bili u pet slojeva zimske odjeće (i on je na sebi imao zimski kapu sa pufnom i zimske rukavice).

Greyfriars Bobby – Statua cuki koji je navodno čuvao grob vlasnika 14 godina nakon njegove smrti.

Falkirk i Kelpies – ja volim konje i legende, pa je ovo mjesto bilo must see. Ovo što vidite na slici su 30 metara visoke statue konjskih glava u parku Helix u Falkirku. Inače kelpiji su prema škotskim legendama nemani koje vrebaju iz rijeka i jezera, a mogu poprimiti razne oblike, među njima konjski.

Statue su grandiozne, pa je vrijedilo ići vozom pola sata od Edinburgha (10.5funti povratna) + autobusom od željezničke do parka (2.5funti u jednom smjeru). U Falkirku autobusi ne staju osim ako im baš jasno ne date do znanja da hoćete da uđete (nije dovoljno samo stajati na stanici).

Nacionalni muzej – ogroman muzej sa velikim brojem raznovrsnih postavki. Za svakoga se sigurno može naći nešto. Da bi se cijeli detaljno obišao trebalo bi barem 10 dana 🙂 Ulaz je besplatan.

Hollyrood Palača – nalazi se na dnu Royal mile. Dok smo došli do nje već smo potrošili sve pare pa imamo samo sliku ispred 🙂

Calton hill – Brdo odmah iznad Princess street i glavne željezničke stanice. Lijepo za prošetati, i pruža se divan pogled na sve strane Edinburgha. Tu je i nezavršeni spomenik škotskim junacima. Za one malo ambicioznije je svakako Arthur’s seat, ali mi smo to ovaj put preskočili.

Ivona Ivković

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Škotska – Roadtrip 2019

Koje su najsigurnije zemlje za putovanja?

Kakav je Manchester ?

Previous articleKako krenuti na putovanje bez nervoze i straha od mučnina?
Next articleŠvedska putovanje: unutar razumnog budžeta