Travel AdvisorTravel Advisor

Espace San Bernardo: La Thuile i La Rosière

La Thuile i La Rosière: Skijališta na talijansko-francuskoj granici

U dolini ispod prijevoja Piccolo San Bernardo (2.188 m) koji spaja talijansku dolinu Aostu s francuskom dolinom Tarentaise smjestilo se lijepo, nama manje poznato, skijalište La Thuile (1.441 m). Skijalište ima i zajednički naziv Espace San Bernardo, a zapravo predstavlja skijaško područje koje prolazi kroz Francusku i Italiju te povezuje dva odmarališta La Rosière u Savojskoj i već spomenuti La Thuile u dolini Aoste.

Cesta se zimi ne čisti tako da se automobilom ne može prijeći u Francusku čime bi se put prema savojskim skijalištima znatno skratio. Preko ceste prelaze skijaške staze pa se gotovo i ne vidi. La Thuile je sistemom žičara spojen s francuskim La Rosièreom (1.850 m).

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Skijališta

Najviše nadmorske visine na skijaškom području (2.800 m) sada su na Mont Valaisan s dvije nove žičare. Do njih je lako doći žičarom s Belvederea, a zatim se s francuske strane treba spustiti prema Colle della Traversette. S ove točke pruža se spektakularan pogled od 360° na planine – francuske s jedne i talijanske s druge strane – koji oduzima dah.

Do nižih padina (1.441 m) se može doći za samo nekoliko minuta zahvaljujući žičari Piccolo San Bernardo DMC koja do Les Suchesa (2.200 m) može prevesti preko 3.000 ljudi/sat. 2017. godine ovaj je objekt otvorio prvu skijašku saunu – drvenu kabinu s mirisnom i gostoljubivom saunom koja je skijaše primila u topli zagrljaj.

Gondola iz La Thuile kreće prema prvom vrhu Les Suches, a iz tog središnjeg okupljališta žičare vode na nekoliko strana. Prema Francuskoj se kreće na Chaz Dura (2.579 m). S vrha te žičare pruža se spektakularan pogled na Mont Blanc koji je udaljen tek nekoliko kilometara. Preko vrha La Belvederea (2.641 m) spušta se na francusku stranu skijališta. Iako je sve to isto skijalište, razlika se primijeti. Žičare su drukčije, starije i više je vučnica.

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

S ove strane u alpskim kolibama i restoranima bogatiji je izbor hrane. Šarmantno zvuči: baguette za ručak i špageti za večeru. Skijalište je veliko, ukupno više od 150 kilometara uređenih staza i 35 žičara. Najbolja je staza broj 3. Duga je gotovo 4 kilometara s visinskom razlikom od 800 metara; nije prestrma pa je pravi užitak skijati. S talijanske strane u Aosti blizu je i manje skijalište Pila.

Espace San Bernardo

Na ovom skijaškom području se nalaze dva slalomska stadiona, snowpark, boardercross padina, dva zabavna cross područja, sigurna zona za freeridere i snowkite zona do koje se jednostavno dolazi zahvaljujući transportnim sustavima. Osim toga, u Espace San Bernardu nisu zaboravili ni na najmlađe pa se tamo nalaze i dva parka namijenjena djeci.

Očekuju vas 82 skijaške staze, jedna međunarodna skijaška karta i sveukupno 38 brzih i modernih žičara koje mogu prevesti do 63.200 ljudi/sat. Omogućuju uživanje u besprekidnom skijanju, bez reda i čekanja.

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Ako želite kući ponijeti suvenir ili ovjekovječiti svoje skijanje, sve što trebate je preuzeti aplikaciju SKI PIC i proći pored jedne od četiri foto-stanice na talijanskoj strani parka.

La Thuile: prekrasno, divlje i puno povijesti

Svake godine skijaši iz raznih krajeva svijeta dolaze u La Thuile kako bi doživjeli više od 152 kilometra staza različite težine. Na skijalištu uživaju svi, od početnika do profesionalaca. Lokalne staze na talijanskoj strani planina te francuskoj (La Rosière) izvrsne su za poznate međunarodne sportaše, a posebno legendarna staza broj 3 Franco Berthod u La Thuileu. Ta je staza 2016. godine bila domaćin tri ženske utrke Svjetskog kupa (dva spusta i jedan SuperG), a 2017. i 2019. se tamo održao i Telemark Svjetski kup. Svjetski kup se u La Thuile vraća 29. veljače 2021. i trajat će sve do 1. ožujka (SuperG i Superkombinacija)

Mjesto La Thuile udaljeno je četrdesetak kilometara od grada Aoste. Do mjesta se stiže zavojitom cestom od autoceste koja kroz dolinu povezuje tunel Mont Blanc s Milanom. Mjesto ima bogatu ponudu restorana, različite vrste smještaja i ponešto barova i diskoteka. La Thuile je prvenstveno obiteljsko skijalište i tu se ne ide radi ludih noćnih provoda, no vrlo je ugodno i u predivnom je okruženju.

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Nadaju se da će skijašku sezonu otvoriti 28. studenog, a kraj je predviđen za 11. travnja 2021.

Literary Cafe

U La Thuileu se nalazi kafić La Cremerie. Radi se o književnom kafiću koji je idealan za zaljubljenike u knjige i ljubitelje ukusnih poslastica. U kafiću možete kušati gurmanski sladoled od tamne čokolade, bezbrojne ukusne kekse, peciva i čokolade te kućni specijalitet – torta 1.441. Radi se o nježnoj čokoladnoj spužvi s čokoladnim mousseom nadahnuta nadmorskom visinom La Thuilea (tako je i dobila ime). U kafiću se izgubite u dobroj knjizi dok se istovremeno opuštate uz šalicu kave ili vruće čokolade.

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Dolce vita skijališta La Rosière

La Rosière je dio jedinog skijaškog područja u sjevernim Alpama koje prolazi kroz francusko-talijansku granicu, područjem Espace San Bernardo. Kao najveće prednosti La Rosièrea možemo navesti povezanost s Italijom, zagarantirani snježni pokrivač i puno sunca.

S francuske strane za La Rosière se može ustvrditi da je pomalo zapostavljen zbog velikih i razvikanih susjednih skijališta Val d’Iserea i Les Arcsa. Do mjesta vodi zavojita cesta iz Seeza. Mjesto je također obiteljski orijentirano, a kako su staze lagane, široke i dobro uređene, pravi je izbor za obitelji s malom djecom. Na oba skijališta gužve ima jedino u doba lokalnih školskih praznika, a inače su vrlo ugodna za zimovanje.

Na skijalištu La Rosière ne propustite isprobati razne avanturističke tečajeve i područja slobodnog stila (freeride). Dosada ne postoji uz brojne VIP staze idealne za jutarnje skijanje, a dan je najbolje završiti skijanjem uz zalazak sunca. Svoje vrijeme na padinama možete i snimiti poziranjem na PhotoSpotu smještenom na šetnici Panoramic Experience koja se pruža prema Mont Blancu.

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Novost je Mont Valaisan freeride područje. Ovo igralište se nalazi izvan staze i oduvijek je bilo omiljeno najprofesionalnijim skijašima. Sada kompetentni skijaši samo trebaju uskočiti na dvije nove sjedećnice kako bi došli do vrha Mont Valaisana i istražili ovaj neoznačeni teren.

Ponuda ostalih sadržaja

Posebnost te skijaške regije mogućnost je heli skijanja na obližnjem Mont Blancu i susjednim planinama. Kako je skijanje po dubokom snijegu s vrhunca na koje prevoze helikopteri u Europi prilično rijetko, ta je južna strana Mont Blanca vrlo popularna.

Freerideri će uživati u La Thuileu gdje ih očekuje adrenalin i jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Svakako preporučuju da prije nove avanture prvo provjerite vremenske uvjete jer je sigurnost na prvom mjestu. Možete isprobati i hodanje s krpljama. Nekoliko itinerera različitog stupnja težine i duljine započinju od La Thuilea i malih frakcija Pétosana, Les Granges, La Joux, Buic i Villareta.

© Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Posjetite i veliki iglu u La Rosièreu postavljen na dnu žičare Plan du Repos. Tamo se nalazi ledeni bar, ledene skulpture, fondue od sira koji se poslužuje za ručak i večeru točno na padinama. Savršeno je mjesto za pit stop, a do njega možete doći na skijama ili pješice.

Snowpark Poletta je idealno mjesto za usavršavanje svih skijaških trikova, a prolaz Petit-Saint Bernard je fantastično mjesto za snježno puštanje zmajeva, sve zahvaljujući izvanrednom snježnom pokrivaču i nepravilnim vjetrovima. Skijalište La Rosière nudi besplatan pristup šest kilometara staza za skijaško trčanje, a postoji i nekoliko pješačkih staza za ne-skijaše: Italija Trail (Chemin d’Italie) te Staza vojnika (Chemin des Militaires) koja vodi do Fort de la Redoute gdje možete uživati u pogledu na okolne vrhove.

© Enrico Romanzi/Funivie Piccolo San Bernardo S.p.A.

Kako doći?

  1. Iz Zagreba preko Trsta i Milana u dolinu Aoste – udaljenost oko 700 km
  2. Iz Rijeke istim putem. Do La Rosièrea je gotovo 200 kilometara dalji put kroz tunele Mont Blanc ili Frejus

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleOtok Kreta je poseban kontinent u Mediteranu
Next articleSjeverna Istra: gdje i kako uživati u vikendu?