Fabergeova jaja kao simbol najvećeg luksuza

Autor članka:
Podijeli:

Fabergeova jaja za obitelj Romanov

Peter Carl Faberge bio je ruski draguljar francuskog podrijetla. Poznat je po svojim divnim djelima, a posebno po popularnim Fabergeovim jajima. Carska tradicija sakupljanja Fabergeovih jaja započela je s carem Aleksandrom III., Koji je 1885. godine za Uskrs naručio ukrasno jaje kao poklon svojoj supruzi Mariji Fjodorovni.

Obitelj Romanov
Primijetila je da je jaje napravljeno od bijelog zlata, ali u jajetu je bilo nekoliko iznenađenja. Unutra je bilo žumanjaka od zlata. Poput ruskih matrjoški, žumanjci su se otvorili, a u njima je bila zlatna koka s očima od rubina. U zlatnoj kokoši nalazila se minijaturna kopija carske krune od zlata i dijamanata, kao i mali rubin, koji je carica nosila kao privjesak na lancu. Ovo originalno jaje zove se “Kokoš”. Carici se toliko svidjelo uskršnje jaje da je Faberge bio imenovan carskim draguljarom.

Zlatno jaje kokoš
Od tog dana Faberge je morao jednom godišnje napraviti jaje Aleksandru Trećem do njegove smrti. Procjenjuje se da ih je bilo oko 70, no tajna je u tome što je nestalo osam komada. Ovu je tradiciju nastavio Nikolaj Drugi koji je naručio još 44 jaja.
Točan broj Fabergeovih jaja nije poznat, jer su napravljena i za druge bogate ruske obitelji.
Posljednja dva jaja koja su naručena za Uskrs sudbonosne 1917. godine nisu isporučena zbog izbijanja Ruske revolucije nakon čega su komunisti pogubili cijelu carsku obitelj po zapovijedi Vladimira Iljiča Lenjina. Fabergéova tvrtka nije preživjela burne društvene promjene. Petar Karlo je uspio izvući živu glavu te pobjeći u Švicarsku gdje je i umro 1920. godine. Većina jaja je preživjelo. Danas ih ima svuda po svijetu.

Fabergeova jaja
Fabergeova jaja procjenjuju se u milijunima dolara, a ona koja nedostaju, ako se pronađu, imat će još veću cijenu. Cijena im je između 10 i 40 milijuna dolara po komadu. Navodno je najskuplje jaje u vlasništvu obitelji Rothschild. Veliki dio se čuva u muzejima, a neki su u privatnim zbirkama poput one bogataša Vekselberga. Smatraju se kao vrhunac obrtništva i umijeća zlatara. Sva jaja su izrađena od plemenitih metala te ukrašena dragim kamenjem. Svako jaje ima posebno ime prema temi koju prikazuje. Zadnjih nekoliko godina je na dražbama bilo ponuđeno svega nekoliko originalnih Fabergeovih jaja.
Izraz “Fabergeova jaja” postao je sinonim za luksuz i simbol bogatstva carske kuće Romanov i predrevolucionarne Rusije.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave