Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje je nastala snježna kugla

Erwin Perzy I. je 1900. godine bio vrlo inovativan. Austrijanac je stvorio je neobičan predmet koji će pokoriti svijet i pokrenuti obiteljsku tvrtku. Taj je predmet bila snježna kugla.

1900. godine Erwin Perzy I je u Beču izumio snježnu kuglu.

Priča o tome kako je slučajno izumio ovu divnu kreaciju stvar je obiteljske tradicije. Prema Erwinu Perzyju III, unuku gospodina Perzyja I, sve je nastalo sa zahtjevom za boljom rasvjetom.
1900. godine, prvi gospodin Perzy, tada tek star 24 godine, specijalizirao se za projektiranje i popravak medicinskih alata. Volio je eksperimentirati i isprobavati nove dizajne. Kad su ga lokalni liječnici zamolili za bolje svjetlo u njihovim operacijskim salama, počeo je raditi.

Vodene kugle za svjetlo

Primijetio je da postolari koriste staklene kuglice napunjene vodom ili vodene kugle kako bi povećali svjetlost svijeće.

Tako je u vodu dodao nešto što bi moglo odbiti svjetlost
Probao je metalne pahuljice, ali su prebrzo potonule. Nakon testiranja mnogih različitih materijala, probao je griz pahuljice, koje su se koristile u dječjoj hrani. Ovo je uspjelo!
To je podsjetilo mladog izumitelja na padanje snijega. Jednog dana, iz zabave, stavio je kositreni model malene crkvice u ispunjenu kuglu vodom, a zatim je dodao bijele pahuljice griza. Rezultat je bio izgled snježnih padavina koji je oduševio sve koji su to vidjeli. Prijatelj je izum odnio u svoju trgovinu, gdje je odmah prodan.

Proizvodnja snježnog globusa

Perzy Nazvao sam njegov izum “Glassball s efektom snijega” i prijavio patent. On i njegov brat započeli su proizvodnju malog “ukrasnog predmeta”, kako su ga Bečani kategorizirali. Pet godina kasnije. 1908. godine mladi Perzy I dobio je nagradu od Kaisera Franza Josefa za rad na ovoj novoj vrsti vodene kugle.

Erwin Perzy III treća je generacija koja vodi obiteljski posao sa snježnim kuglama. Imao je samo pet godina kada je počeo pomagati ocu u tvornici, a posao je preuzeo 1987. godine.

“Volim svoj posao”, kaže s osmjehom. Očito je da ima strast prema svom poslu. Njegova kći sada radi s njim u obiteljskom poslu.

Danas tvrtka proizvodi više od 300 000 snježnih kugli svake godine. Svi se dijelovi proizvode i ručno sastavljaju u obiteljskoj trgovini u bivšoj garaži za kočije na periferiji Beča. Snježna kugla je suvenir kojeg mnogi s radošću kupuju.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

 

Previous articleTOP 5 zemalja za najljepša safari putovanja u Africi
Next articleTop 8 jesenskih izleta u prirodu