Travel AdvisorTravel Advisor

Gstaad

Elitno švicarsko skijalište gdje se odmaraju američke zvijezde i aristokracija

Gstaad je jedno od najmondenijih skijaških središta svijeta, a mnogi ga zovu St. Tropezom Alpa. Nalazi se u regiji Berner Oberland i centar je te regije koja se, kao i svuda u Alpama, sastoji od nekoliko mjestašaca uguranih u doline okružene impresivnim planinama

Uz Gstaad, ovdje su još gradići Saanen, Saanenmöser, Schoënried, St. Stephan, Zweisimmen, Rougemont, Lauenen, Chalberhöni, Gsteig.

Iz imena mjesta Gstaad može se naslutiti kako regija, djelomično, leži na graničnom području između njemačkog i romanskog dijela Švicarske. Zbog svog geografskog položaja, ali i različite kulture, gastronomska ponuda obiluje pravim kulinarskim delicijama. Miris sira  L’Etivaza može vas pratiti u cijelom mjestu, a na lagane šetnje možete pokucati na neku od sušionica te vratiti snagu ovim finim sirom. No, sasvim sigurno niste ovdje zbog sira, ni zbog svisca s čokoladom, nego zbog Gstaada. Ovo mjesto ima plemenito podrijetlo, a danas njime šeta europska aristokracija i američke zvijezde show businessa. Noćni život je vrlo pretenciozan i skup, a uglavnom se odvija po ekskluzivnim barovima i diskotekama.

Smještaj

Kako se u Gstaadu zakonom mora čuvati izvorni stil arhitekture, ovo mjesto je ostalo pošteđeno od višekatnih betonskih spavaonica i masovnog turizma. U mjestu se nalaze čak šest hotela s 5 zvjezdica, od kojih je najelegantniji glasoviti Palace. Cjenovno pristupačniji, ali i dalje skup smještaj možete naći u hotelima niže kategorije, apartmanima, bed and breakfast smještaju te hostelima za mlade. Jeftiniji smještaj se može naći u obližnjima Château-d’Oex, St. Stephanu ili Rougemontu, odakle se na skijama ili autobusom može doći do bilo kojeg mjesta u dolini.

Staze

Iako je skijanje tek sekundarna zabava većini posjetitelja, staze se ubrajaju među najbolje u Švicarskoj. Šest je glavnih skijališta, odnosno skijališnih sektora. Svako od njih, s obzirom na područje važenja skijaške propusnice, ima podjednak broj kilometara. Polazišta za najbolje terene su u mjestima Schoënried, Saanenmöser, Zweisimmen i St. Stephan. U okolici samog grada Gstaada skijališta su na vrhovima Eggli, Wasserngrat i Wispile, a pogodna su za početnike i srednje iskusne skijaše. Skijanje najdužom stazom (7,5 km) započinje u La Videmanette, odnosno na visini od 1.160 m. Malo kvrgavije staze su na Wasserngratu, kojega su domaćini krstili imenom Snow Paradise 2000. Najteže staze su iznad Rougemonta i Saanenmösera, a ako prođete stazu koja vodi s ledenjaka Les Diablerets do Reuscha (iznad Gstaada), sigurno će o vama govoriti s divljenjem. Uz prijevoz helikopterima, skijaši se prevoze autobusima i vlakovima s obzirom na to da je zabranjen promet automobilima. 

Izvor: bergfex.at

Aktivnosti

Ponuda staza za skijaško trčanje je izvrsna. Zanimljivo je da ima nekoliko staza koje su pripremljene tako da uz stazu za trčanje imaju i stazu za pse kako bi mogli pratiti svoje gazde dok se bave ovim sportom. Naročito su lijepe staze uz korito rijeke Saane. Od ostalih aktivnosti ističe se letenje balonom (naročito u Château-d’Oex), razgledavanje regije iz helihoptera, jahanje, geocaching, curling, vožnja biciklom i spuštanje toboganom. U čitavoj je regiji moguće pronaći nebrojene mogućnosti za opuštanje napetih mišića. Najveća ponuda sportskih sadržaja na zatvorenom je u Gstaadu, a kao indoor sportovi ističu se tenis, kuglanje, bazen, badminton i skvoš.

Novosti u sezoni 2020./2021.

Novi restoran na Eggli otvara svoja vrata u prosincu 2020. godine, a prema svojoj konstrukciji, koja se gradila dvije godine, može se reći kako će ovo mjesto biti glavno apres ski mjesto okupljanja.

Savjet+

Ove zime možete organizirati svoje skijanje u Gstaad potpuno fleksibilno. Rezervacija smještaja u većini hotela, karti željezničkog prijevoza i satova skijaških škola osigurana je mogućnošću povrata. U slučaju “lockdowna”, vaš novac će biti refundiran. Posjetite njihovu stranicu kako bi se dodatno informirali o ovoj ponudi.

Kako doći?

Iz Zagreba je udaljenost oko 943 km, a ide se preko Trsta do Milana i Aoste, zatim kroz tunel Saint-Bernard i prema Lausannei. – udaljenost 943 km. Iz Rijeke će vam trebati istim putem oko 800 km.

 

Fotografije: Copyright of “Destination Gstaad”

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleU Istri smo pronašli savršeno odredište za bijeg
Next articleMagična zemlja Portugal