Travel AdvisorTravel Advisor

Gurmanski užitak u najljepšem zagrebačkom restoranu

Zinfandel,s je za mnoge najelegantniji restoran u gradu

Ovo je teško vrijeme za hotelijere te pogotovo restorane. Prvi izbor za elegantnu večeru je bio Zinfandel,s u hotelu Esplanade.  Prijavili smo se na recepciji hotela, ostavili stvari u sobi i sišli na večeru. Upozorili su nas da je bolje doći u restoran u sedam sati jer je otvoren samo do 22 sata. To je i inače, za mene, bolje vrijeme za početak večere nego ono kasne oko devet.

Julio Frangen

Sam restoran je zasigurno jedan od najbolje uređenih u Zagrebu i Hrvatskoj. U stilu Orient ekspresa i vremena kada je otvoren, točnije 1925. godine. Elegantno uređen prilikom ulaza ostavlja wow efekt. Veliki prostor u ovo doba ima manje stolova pa su gosti međusobno udaljeni. Te je večeri restoran bio popunjen više od pola što je dobar znak jer znači da je i hotel popunjen.

Restoran je dobio ime po sorti grožđa zinfandel, koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD. Pod imenom zinfandal, sorta kaštelanski crljenak izvezena je iz bečkog Carskog državnog rasadnika u SAD, gdje je jedna od najpopularnijih sorata.

Te je večeri kuhinju vodio sous chef Miroslav Jurić. Hrana je bila vrhunski pripremljena i prezentirana. Dok je chefica Ana Grgić na porodiljnom, Miroslav je dokazao važnost pozicije sous chefa.

 

Posebno bi se osvrnuo na prezentaciju koja dolikuje najboljim restoranima ovjenčanim Michelin zvjezdica. Maître d’ Stjepan Okun suvereno vlada ponudom. Detaljno svakom posebno opiše jelo i nabroji sastojke što je vrlo važno za razumijevanje jela.
Aromatičan amuse-bouche serviran u posudi s motivom žirafa je bio pravi pogodak.

Julio Frangen

Za predjelo sam izabrao školjke sv. Jakova u consommeu od poriluka te obogaćene skupocjenim Oscietra kavijarom i začinima. Vrlo originalan i uzbudljiv okus školjki koje se inače jednu zapečene s raznim varijantama punjenja i priloga. Jelo koje ću dugo pamtiti.
Glavno jelo je bio janjeći odrezak u umaku od ružmarina, dimljeni pire od pastrnjaka i prah od začinskog bilja.

Jelo kakvo i dolikuje renomeu restorana. Sva su jela pratila odgovarajuća vina pa je večera bila oplemenjena u hedonističkom stilu. Za kraj smo imali razne deserte uzbudljivih okusa.

 

Večera u restoranu Zinfandel,s je otmjen doživljaj koji se pamti po ugođaju, kvaliteti hrane i vrhunskoj usluzi. Cijene nisu bitno više ili čak iste kao u nekim zagrebačkim restoranima, no ovakvog elegantnog ambijenta nema nigdje drugdje. To je restoran u kojeg možete svakog dovesti, koliko god bio izbirljiv.

Sljedeće jutro je doručak ponovio ponudu i kvalitetu večere. Bogati izbor kruhova i peciva, svježe cijeđenih sokova i Smoothie, jaja na više načina i još masu toga. Obožavam doručke u hotelima, a pogotovo na ovakvim mjestima. Moj izbor su bila poširana jaja Benedictine na tostu i avokadu. Mogu samo reći savršeno bogatstvo boja i okusa. Na doručak mogu doći i gosti koji nisu u hotelu. Do 11 sati se mogu probati razne delicije i ozbiljno se najesti i preskočiti ručak. Teško da se može bolje krenuti u novi dan. U ponudi je i pjenušac Tomac koji dobro paše uz poširana jaja.

Posebna ponuda je nedjeljni brunch. Tim kojeg predvodi glavna kuharica Ana Grgić, pretvara nedjelju na prekrasnoj Oleander terasi u hram gastro užitka. Ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj nego i u regiji nema boljeg mjesta za nedjeljni ručak u otmjenom ambijentu terase. Ostavlja dojam da se odlazi u neki drugi svijet i odjednom više nismo u Zagrebu. Na terasi raste i vinova loza po kojoj je restoran dobio ime.

Ljudi čine razliku. Djelatnici koji rade u restoranu i hotelu zaista ostavljaju dojam profesionalnosti. Znaju što rade i to rade dobro.

Travel Advisor Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous article9 najljepših staza do vodopada na svijetu
Next articleAdrenalinski bike izazov Srce Velebita 2021