Travel AdvisorTravel Advisor

Kakav je to hotel u kojem rade roboti?

Hotel u kojem rade roboti su budućnost?

U Japanu postoji hotel u kojem rade roboti. No, hoteli s automatiziranim osobljem ne postoje samo u Japanu. Sve ih je više u raznim zemljama širom svijeta.

Roboti su posebno popularni u hotelima u Sjedinjenim Državama. Primjerice, 2016. godine Hilton se udružio s IBM-om kako bi stvorio robota nazvanog Connie, nazvanog po osnivaču Hiltona. Robot vratar u hotelu Virginia može goste informirati o stvarima poput obližnjih atrakcija i restorana. Pokreće ga Watson, IBM-ovo AI superračunalo. U međuvremenu, u New Yorku hotel Yotel koristi vratara nazvanog Yobot za automatsko manipuliranje s prtljagom gostiju. Sljedeći je primjer Crowne Plaza u San Joseu koji koristi brzog robota imenom Dash za dostavu stvari poput grickalica i ručnika u sobe.

Iako bi hoteli s robotskom poslugom mogli zvučati kao bliska budućnost, hoteli poput japanskog hotela Henn na nisu bili u svemu toliko uspješni. Prije nekih godinu dana objavljeno je da su smanjili svoju radnu snagu s 243 robota za polovicu. Nisu uspjeli smanjiti troškove i radna opterećenja ljudskih zaposlenika. Hotel još uvijek održava dio svojih robota. Komentari ljudi koji su boravili u hotelu Henn na tvrde da roboti nisu bili baš toliko inteligentni i korisni kako se pretpostavljalo.

Unatoč problemima u japanskom hotelu koji vode roboti, u budućnosti će sigurno postati sve rašireniji u hotelima. Tehnologija je svakim danom sve bolja. Razvoj umjetne inteligencije (AI) obećava da će noga zanimanja biti moguće zamijeniti robotima. Bude li to za naših života, tek ostaje da vidimo. Za sada mašine mogu biti ograničene samo na određene poslove. Kako se umjetna inteligencija razvija, posjedovanje robota koji koriste prepoznavanje lica na recepciji vjerojatno će postati standard. Roboti u hotelima imaju svoju budućnost.

Automobili bez vozača se pomalo uvode ne nekim mjestima. Primjerice Elon Musk radi posebne podzemne puteve ispod Las Vegasa po kojima će voziti taksiji bez vozača. Projekt se zove Loop.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleVrijeme je za DriveInKino Zagreb!
Next articleZnate li koji su kukci jestivi ?