Travel AdvisorTravel Advisor

Idemo u Herceg Novi? Mi smo to učinili i svašta vidjeli.

Herceg Novi – mjesto koje vole turisti

Herceg Novi je središte zbivanja na ulazu u predivan zaljev Boku Kotorsku. Smješten je tako da nadgleda promet, a to mu je bila glavna funkcija u davna vremena. Osnovao ga je Bosanski kralj i ban Tvrtko I Kotromanić 1382. godine. Davno prije je bio središte Ilira. Smješten se između Orjena (1895.) najviše planine dinarskog masiva i mora. Bio je važan grad za trgovinu solju. Gradom su tijekom stoljeća vladale razne sile: Osmanlije, Mlečani, Austrija, Rusi, Francuzi te čak Španjolci. Od osnivanja Jugoslavije postao je dio Crne Gore.

Stari grad

Stari grad je srce i duša Herceg Novom. Arhitekturom dočarava razne stilove vlasti iz prošlih vremena. Nalazi se iznad mora tako da iz se mnogih mjesta pružaju vidici prema moru. Ima 100 stepenicu što je odlično za vježbu. Zavojite ulice kojima se odvija promet su uglavnom jednosmjerne pa se lako snaći u prometu.

 

Pješačka zona je dobro uređena. Ulice u kojima se nalaze trgovine i ugostiteljski lokali su ugodne za šetnju. Ulica Nikole Đurkovića završava stepenicama ispod Sahat kule. Dalje se nalazi glavni trg Belavista s kojeg s pruža pogled na veći dio grada. Recimo da se nalazi na sredini između Tvrđave Kanli Kula i morske Forte Mare.

Vrtovi i muzeji

Najljepši vrt je bio oko gradskog muzeja Mirko Komnenović kojeg treba posjetiti kako bi naučili o povijesti ovog grada i uživali u vrtu. Blizu je Kuća nobelovca Ive Andrića u kojoj je otvoren obnovljen muzej i uređen vrt. Šteta da je sve napisani na ćirilici što neće olakšati stranim gostima upoznavanje s likom i dijelom poznatog pisca.

Titova vila Galeb u Igalu je zanimljiva svima koji se sjećaju bivše države i njene povijesti. Na žalost je u relativno lošem stanju ili bolje rečeno da je u redu za razgled, no nije u nikakvoj funkciji. Nalazi se na najboljem dijelu iznad parka Igalo i mogla bi biti turistički magnet na više nivoa zanimljivosti. Sve bi bilo bolje nego da ovako propada.

Zanimljiva priča je da je Tito u njoj boravio nekoliko puta 1977. te u vrijeme katastrofalnog potresa koji je pogodio ovaj dio obale. Razlog nastanka ove vile je bio Titovo liječenje u Igalu. Danas je pod upravljanjem instituta Dr. Simo Milošević koji vjerojatno nema ni sredstva ni znanja kako od vile napraviti objekt koji će donositi profit.

Grad i plaže

DCIM100GOPROGOPR0217.JPG

Danas je Herceg Novi moderan turistički grad u kojem posjetioci mogu pronaći sve što im treba da bi im odmor bio što ugodniji. Grad ima 25 km obale više od 60 plaža. Mogu se birati, male i sakrivene, velike s ležaljkama, betonske, pješčane, šljunčane, s brojnim kafićima ili intimnije među stijenama.
Ljeti su plaže najvažnije jer se na njima provodi najviše vremena. Plaže Igala su među najboljim u Crnoj Gori. Neke od poznatih plaža su:
Blatna plaža Igalo se nalazi u Sutorini. Od samog središta Herceg Novog je udaljena tri kilometra. Plitka je pa je dobra za obitelji s djecom. Ljekoviti pijesak je nadaleko poznat pa se kupači njime masovno mažu.
Plaža Raffaello između Igala i Herceg Novog glasi kao najatraktivnija. Iza se nalaze brojni kafići i restorani.
Plaža Žalo je u središtu mjesta u Škveru. Nad njom dominira utvrda Forte Mare, a u blizini je spomenik osnivači mjesta kralju Tvrtku.

Kako doći u grad na ulazu u Boku Kotorsku?

Jednostavno. Avionom na aerodrom Čilipi pored Dubrovnika pa nekih pola sata automobilom ili na aerodrom Tivat koji se nalazi s druge strane zaljeva. Ceste u Herceg ovi vode iz pravca Dubrovnika, Trebinja i Kotora pa Podgorice. Od granice s Hrvatskom je udaljen desetak minuta vožnje. Zbog dobre lokacije grad je dobar izbor za sve koji žele raditi izlete u regiju.


Klima

Mediteranska klima je vrlo ugodna čitave godine. Zimi su najniže temperature 12 C, proljetne 17C, a jesenje 20C. Ljeto je vruće, ali su plaže brojne i dobro uređene te se lako rashladiti na onoj po izboru. Čak 250 sunčanih dana pruža puno prilika za uživanje.

Festivali

Herceg Novi je grad festivala i koncerata te time prednjači u Boko Kotorskoj. Nabrojimo samo neke. Festival opere, Filmsko festival, Glazbeni dani, Trg knjige, Festival stripa te još mnogi drugi. Jedna od najljepših pozornica na Jadranu je ona u Kanli Kuli. Najpoznatije događanje zimi je Praznik mimoze.

Izlet u brda

Posebno zanimljiv izlet je bio cestom prema Trebinju te uskim putem prema kamenom selu i Konobi Sikimić. Na 710 metara nad morem selo s kućama popločenim kamenim krovovima izgleda poput mjesta iz serije GOT koja je snimana u obližnjem Dubrovniku. Odmah mi je palo na pamet da bi to moglo biti mjestu kojem spavaju zmajevi iz serije.
Konoba Sikimić i njen vlasnik Nikola, te njegova obitelj koja radi je jedinstvena priča koju treba doživjeti. Priprema se hrana od domaćih namirnica iz okolnih vrtova.

Sami rade sir iz mješine te suhomesnate proizvode. U blizini, u kršu je i stado ovaca. Naravno, ovdje je glavni specijalitet „jagnjetina ispod saća“ te teletina pripremljena na isti način. Mogu reći da je sve bilo vrlo ukusno. Servirano je u kamenoj kući u kojoj je vladala ugodna klima bez obzira na vanjske vrućine. Treba se naručiti jer konoba radi samo uz najavu.

 

Nekih kilometar dalje se nalazi crkvica svetog Nikole. Najljepši pogled na zaljev Boke Kotorske i Herceg Novi se pruža baš s tog mjesta. Odličan izbor za izlet.

Rose je malo ribarsko mjesto nasuprot Herceg Novog na poluotoku Luštica. Nekako uspavano, ali baš zato privlačno baš mami na “lazy weekend” provod.

 

Mjesto za ljetovanje

Herceg Novi je popularno ljetovalište u kojem se mogu naći sve vrste smještaja. Hotel o kojem se prča na Mediteranu je One and Only.

 

Jedini iz luksuzne grupacije u Europi. Osim njega je još nekoliko lijepih hotela poput Lazure Marina i hotela u dijelu Meljina. Večeru prije odlaska smo imali na divnoj terasi hotela Lazure koji je povijesna građevina jer je nekad bio lazaret i karantena za pomorce.

Velika je ponuda privatnih apartmana i soba pa gosti mogu pronaći primjereni smještaj.
Herceg Novi je ugodan grad za boravak kako ljeti tako i ostali dio godine. Grad je sunca, cvijeća, stepenica i dragih ljudi. Mnogi mu se ponovo vraćaju jer ima što za ponuditi. Nadam se da ću ga posjetiti i nakon ljetne sezone kako bi otkrio i tu vrstu ponude.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleGdje je najbolji sladoled u Europi?
Next articlePosjeti Carpe Diem jer je najbolji klub na Jadranu