Travel AdvisorTravel Advisor

Istraživanja tvrde da djeca na putovanjima razvijaju mozak

Djeca i putovanja – da ili ne?

Ako mislite da vas djeca koče u putovanjima, vrijeme je da promijenite razmišljanje. Spremite njihove igračke jer stručnjaci tvrde kako upravo putovanja i nova iskustva doprinose razvoju dječjeg mozga. Kako biste saznali ima li ova teorija smisla, nastavite čitati.

Dječja psihijatrica Margot Sunderland tvrdi da su putovanja jedna od najboljih investicija u razvoj dječjeg mozga. „Kada idete na obiteljski odmor, vježbate dva genetički integrirana sustava koja se nalaze duboko u limbičkom dijelu mozga. Ovi dijelovi se rijeko „vježbaju“ kod kuće. Postoji „sustav igre“ i „sustav traženja“.“

Postoje dva sustava kojima djeca mogu vježbati mozak

Kako navodi liječnica, „sustav igre“ se u mozgu vježba svaki put kad dijete ubacite u bazen, nosite na leđima ili mu zakopate noge u pijesak, dok se „sustav traženja“ vježba svaki put kad zajedno istražujete. Vježbanjem ta dva sustava, stimulira se rast frontalnog režnja. On je zadužen za kognitivno funkcioniranje, rješavanje problema, emocionalnu ekspresiju, pamćenje, jezik i procjenu. Zaključak je da će djeca postajati jača što više vježbate njihove sustave.

Kada su u pitanju putovanja, djeca u destinacijama imaju mogućnost istraživanja mjesta u kojem se nalaze i tako aktiviraju sustav traženja. Kroz obiteljski odmor ova dva sustava možete vježbati, a to će pridonijeti cjelokupnoj sreći i blagostanju djeteta.

Aktivacijom tih sustava, u mozgu se oslobađaju neurokemijske tvari poput dopamina, oksitocina i opioida koje podržavaju naše osjećaje bliskosti u vezama. Također, smanjuju stres i pomažu vam da se osjećate dobro i sigurno.

Interakcija s ljudima ili poklon – što biste vi odabrali?

Godine 2017. je provedeno istraživanje koje je dokazalo da se zbog vremena provedenog s obitelji osjećate voljeno. Istraživači su došli do zaključka da se većina ljudi osjeća voljeno kada je u interakciji s drugim ljudima, a ne kada dobiju poklon. To istraživanje je pokazalo da obiteljski odmori pružaju puno mogućnosti za interakcije pune ljubavi jer obitelj tada nije u brizi oko svakodnevnih obveza i smetnji.

Svakako preporučujemo da pri kupovini sljedećeg poklona ozbiljno razmislite o putovanju koje će vam omogućiti više provedenog vremena s djetetom. Možete tražiti i od ostatka obitelji da umjesto skupocjenih igračaka, financijski pridonesu vašem obiteljskom odmoru. Uspomene su vječne i traju puno duže od dječje igre s bilo kojom igračkom.

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleDublin – Što raditi u glavnom gradu Irske?
Next articleEmirates odlazi iz Hrvatske