Travel AdvisorTravel Advisor

Izlet u Istanbulu koji će te oduševiti

Izlet u Istanbulu u neki drugi svijet

Za sve vas koji volite Istanbul i uvijek se vraćate u njega nesto drugačija  preporuka za izlet od svega 20 tl ( trenutni tecaj: 100 eura = 898 tl ) cca 2 eura, povratna karta za Prinčeve otoke. Brod vozi sa stanice Eminonu do koje dolazite tramvajem, karta, povratna se kupuje na samom stajalištu a brod vozi svaki sat.

Prinčevi otoci

Nalaze se u Mramornom moru i jedan su od okruga Istanbula, a sastoje se od devet otoka. Njihovo zanimljivo ime dolazi zbog toga što je u prošlosti Vlada na ove otoke deportirala sve neželjene plemiće i osobe iz kraljevske obitelji. No, ovo ime prevladava kod stranaca, dok ih Turci jednostavno nazivaju Adalar što u prijevodu znači “otoci”.

Početkom 19. stoljeća, Prinčevi otoci postali su turistička destinacija za ljude iz cijelog svijeta. Najveći od devet otoka je Büyükada. Površina mu je svega pet četvornih kilometara, a idealno je mjesto za zabavu i aktivni odmor. Upravo je ovaj otok najbliži Istanbulu, što znači da se na njemu nalaze i najbliže plaže največem gradu Turske. Jedini automobili koje ćete ondje vidjeti, su oni policijski, a želite li se otisnuti malo dalje od centra otoka, odnosno od Adalare, idealno prijevozno sredstvo bit će vam bicikl. Mi smo se odlučile za upravo taj i nismo požalile. Vožnja brodom traje 75 minuta.

Prije Buyukada su dva izlaza na manje otoke jedan je Kinaliada a drugi Heybeliada.

Kınalıada (što znači „kane Island” u turskom, nazvan po boji njegove zemlje i prvi je najbliži otok na europsku i azijsku stranu Istanbula. Ovo je jedan od najmanje pošumljenih otoka, a zemlja ima crvenkastu boju od željeza i bakra koji su ovdje minirani. Ovo je bio otok koji se u bizantsko doba najviše koristio kao mjesto progonstva.

Drugi otok na koji možete pristati je otok Heybeliada. Po veličini je drugi najveći otok u sklopu Prinčevih otoka. Ima svega 3000 stanovnika. Poznat je po tome sto se kuća drugog predsjednika Turske İsmeta İnönüa nalazi na otoku. Sada služi  kao muzej. Stanovništvo se bavi turizmom i uglavnom su tamo ljetnikovci. Najbolje vrijeme za obići otoke je od svibnja do listopada, dok se ne preporučuje u zimskim mjesecima.

Preporuka ako želite obići sva 3 otoka krenite ranije ujutro jer je svaki poseban na svoj način, mi smo dosta kasno krenule pa smo naše vrijeme ipak odlučile provesti na Büyükadi. Ovaj izlet u Istanbulu svakako preporučujem.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSölden – Ötztal: Uzbudljivi praznici u Tirolu
Next articleSchladming-Dachstein: Za sve ljubitelje planina