Koje države imaju manji broj stanovnika nego naša Facebook grupa članova?

Autor članka:
Podijeli:

Vlado Šestan, osnivač portala Travel Advisor i Facebook grupe Savjetnik za putovanja – Travel Advisor, pokrenuo je jednu zanimljivu temu – koje sve države imaju manje stanovnika od naše Facebook grupe. Kako smo do sada narasli na više od 117.000 članova tako je i sve više država čiji je broj stanovnika manji od tog broja. Sve ih je više na popisu, a nadamo se da ćemo uskoro „prerasti“ još nekoliko.

Broj stanovnika od najmanje pa na više

 1. Vatikan

Država čiji je broj stanovnika uvjerljivo najniži na popisu je, naravno, Vatikan s nešto manje od 1.000 stanovnika. Omeđena zidinama i okružena Rimom, a čiji je poglavar ujedno i vrhovni poglavar Katoličke crkve – Papa. Vatikan ima i najmanju gardu na svijetu – 94 pripadnika Švicarske garde. Neće vas iznenaditi niti podatak da u Vatikanu prema vjerskoj strukturi živi 100% katolika.

Trg sv. Petra u Vatikanu

 1. Nauru

S oko 10.000 stanovnika Nauru je druga najmanja zemlja na svijetu, a ujedno i najmanja izvaneuropska država te jedina država na svijetu bez glavnog grada. Možda i niste čuli za nju jer se radi o maloj otočnoj državi veličine otoka Vira. No, ukoliko ćete ikada tražiti azil za Australiju velika je mogućnost da ćete ga čekati upravo na Nauru.

 1. Tuvalu

Neznatno brojnijeg stanovništva od susjednog Naurua, Tuvalu je zapravo državica koja se sastoji od devet otoka. Tako da, ionako malobrojno stanovništvo dodatno je raspršeno na više lokacija. Inače, član su Commonwealtha pa su formalno pod britanskom kraljicom. Odlučite li se posjetiti ovu državicu biti ćete jedan od otprilike tisuću turista godišnje (i to prije pandemije).

 1. Palau

Palau jedna od najmanjih država na svijetu

Ne samo jedna od najmanjih već i jedna od najmlađih država na svijetu koja je samostalnost stekla tek 1994. godine. Stanovništva ima gotovo duplo više nego Tuvalu, ali baš kao i Tuvalu i ovo je država koja se sastoji od više otoka i to njih čak 250. Još uvijek nedovoljno otkriveni tropski raj jedna je od najzanimljivijih svjetskih destinacija.

 1. Monako

Svima nam dobro poznata kneževina Monako na Sredozemnom moru. Inače najgušće naseljena država na svijetu jer na svojoj maloj površini ima velik broj stanovnika – otprilike 30.000 stanovnika. Taj broj ne iznenađuje jer Monako slovi za europsku poreznu meku. Kneževina i glavni grad Monte Carlo poznati su po glamuru i luksuzu te bogatom noćnom životu.

Pogled na Monako noću

 1. San Marino

Treća najmanja država u Europi koja se kao i Vatikan nalazi okružena Italijom. Imali smo već na popisu neke od najmlađih država na svijetu, a San Marino jedna je od najstarijih država na svijetu. Možete plaćati eurom, ali San Marino nije dio Europsek unije. Po mnogočemu slična Italiji svakako je dobro mjesto za posjetiti.

 1. Lihtenštajn

Zemlje s ovog popisa najmanjih država očito sve imaju svoje mjesto na još nekom popisu koji započinje s „naj“. Tako je Lihtenšajn najbogatija europska zemlja pa ako ste turist pripremite se na veoma visoke cijene. Možemo ju smjestiti i na popis jedne od najsigurnijih država jer je praktički bez kriminala. Država je smještena između Austrije i Švicarske pa ne čudi da je službeni jezik njemački, ali čak i ako dobro govorite njemački vjerojatno nećete razumjeti lokalce koji govore alemanskim narječjem.

 1. Sveti Kristofor i Nevis

I prešli smo već brojku od 50.000 stanovnika s još jednom otočnom državom površine 261 km². Sastoji se od dva otoka koji se spominju i u nazivu Sveti Kristofor i Nevis. I ovo je još jedan član Commonwealtha, a nalazi se u Srednjoj Americi.

 1. Maršalovi Otoci

Divna pješćana plaža na Maršalskim otocima

Otočna država u Tihom oceanu sastavljena od 29 atola i 5 izoliranih otoka. Otoci tvore naizgled dva otočna niza od kojih se jedan naziva Ratak (izlazak sunca) na istoku, a drugi Ralik (zalazak sunca) na zapadu. Iako nezavisna, ova država pod protektoratom je SAD-a, a ima nešto više od 70.000 stanovnika. Zbog globalnog zatopljenja postoji opasnost da otoci nestanu pa, ukoliko ste planirali, posjetite ih što prije.

 1. Dominika

Nemojte pomiješati Dominiku s Dominikanskom Republikom. Iako se obje nalaze u Karipskom moru, Dominika je malena država s otprilike 73.000 stanovnika. Bogata tropska raskoš Dominike razlog je zašto je izabrana kao lokacija za snimanje velikog dijela Disneyjeve filmske trilogije Pirati s Kariba. Uz to, poznata je po specifičnim crnim plažama te „kipućem jezeru“.

 1. Andora

Nakon Monaka još jedna europska kneževina, no smještena između Francuske i Španjolske. Jedina katalonska zemlja s potpunom neovisnošću. Glavna gospodarska grana je turizam, a pošto je 70% površine nacionalni park to ni ne iznenađuje. Jedna od najsigurnijih zemalja svijeta koja, nakon Japana, ima najdugovječnije stanovništvo i to njih 85.000.

 1. Sejšeli

broj stanovnika

Poznata turistička destinacija s preko 93.000 stanovnika na 12. je mjestu ovog popisa. Otočna država u Indijskom oceanu koju čini 115 otoka i otočića, a samo su 33 naseljena. Najčešći razlog turističkih dolazaka su prelijepe pješčane plaže, koraljni grebeni, granitni otočići te ljubazni domaćini. Jedinstvena flora i fauna svakako je još jedan razlog za posjet ovom raju na zemlji.

 1. Antigua i Barbuda

Kao i neke druge državice s ovog popisa i Antigva i Barbuda članica su Commonwealtha. Uz dva najveća i najnaseljenija otoka Antigvu i Barbudu ima još nekoliko manjih otočića. Poznata i kao „zemlja 365 plaža“ ovo je pravi raj na zemlji s bijelim i ružičastim pijeskom, tirkiznim morem i prelijepom prirodom.

broj stanovnika

Na popisu su još Sveti Vincent i Grenadini, Savezne Države Mikronezije, Tonga, Kiribati i Grenada koji imaju manje od 115.000 stanovnika.

Savjetnik za putovanja – Travel Advisor

I dolazimo do 14. najmanje države na svijetu – Facebook grupe Savjetnik za putovanja – Travel Advisor. Imamo više članova nego mnoge države i rastemo. To je važno. U Europi, navodno, postoji samo jedna grupa s više članova od naše. Uživajte u, sudjelujte i šerajte svoja iskustva. Dobra ili loša.  Nadamo se da ćemo uskoro prestići i tu brojku pa ćemo imati razlog dopuniti ovaj popis drugim zemljama. Broj stanovnika ili naših članova je bitan za funkcioniranje zajednice.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave