Je li ovo najljepša kavana na svijetu?

Autor članka:
Podijeli:

New York Café, Budimpešta

New York Café (New York Kávéház), najljepša je kavana na svijetu i ujedno najomiljenija u Budimpešti. Po mišljenju mnogih, posjetiti New York Café spada među prvih 10 stvari koje morate učiniti u glavnom gradu Mađarske, tom prekrasnom gradu na Dunavu, koji osim najljepše kavane ima i najljepšu knjižaru na svijetu te najljepši McDonald’s.
Otvorena je 23. listopada 1894. godine, u zgradi u stilu raskošne talijanske renesanse, koja se na svojim počecima koristila kao podružnica New York Life Insurance Company. Od tada do danas preživjela je mnoge ere, političke sisteme i velike povijesne prekretnice.

130 godina tradicije

kavana New York, Budimpešta

Legenda kaže da je na dan otvorenja mađarski pisac Ferenc Molnár bio toliko očaran uređenjem New York Caféa da je ukrao ključeve novootvorene kavane i bacio ih u Dunav kako bi vrata ovog čudesnog mjesta zauvijek bila otključana.
Tijekom gotovo 130 godina postojanja, posjećivali su je mnogi: pripadnici aristokracije, umjetnici, boemi, filozofi, pjesnici, pisci, urednici i mnogi drugi. New York Café mjesto je na kom su se razmjenjivale mudre misli, vodile žestoke političke rasprave i pisale knjige, a u galeriji i uređivale novine. Na pragu 20. stoljeća, za samo par centi tu ste mogli satima sjediti, pijuckati svoju kavu i neometano razmišljati. U New York Caféu mnogi su se osjećali kao doma – tu su se primali telefonski pozivi ili pošta. Konobari su govorili po nekoliko jezika, često su studirali književnost, a kreativne duše pozivane su da uđu čak i kad nisu imali novca!

strop kavane New York

Poput mnogih povijesnih zgrada, i ova je tijekom Drugog svjetskog rata teško oštećena. Nakon njega, New York Café je propao te je pretvoren u prodavaonicu sportske opreme. Iako je 1954. godine ponovo otvoren (pod imenom Hungaria), svom se izvornom stanju, namjeni i imenu vratio tek 2006., otkad ponovo nosi ime New York Café.

Danas je dio hotela

osvjetljena zgrada

Danas je kavana, zajedno s restoranom i barom, dio New York Palace hotela, koji osim prelijepim i raskošnim interijerom oduševljava i multikulturalnom austro-ugarskom kuhinjom koju čine poznata jela poput gulaša, fiš paprikaša, bečkog šnicla ili slavnih torti – Doboš, Sacher i Eszterházy. Prostor za jelo proteže se na dvije etaže, na drugoj svira orkestar (klavir, violina, bas i klarinet), što dodatno pojačava poseban i romantičan ugođaj New York Caféa.

Kakva je kava?

kavana

Kad je riječ o kavi, u New York Caféu sve se kave poslužuju uz komadić tamne čokolade na koju je utisnut zlatni logo kavane i čašu gazirane vode. Gaziranom vodom ispiru se nepci, kako bi se moglo uživati u svakom gutljaju kave. Nađete li se u New York Caféu, svakako probajte jedinstvenu Hungarian Coffee (black sour cherry paprika, chili, brown sugar, coffee, cream).

lobby i kavana hotela New York, Budimpešta

Iako je, po mišljenju mnogih, kava preskupa, a ako niste rezervirali mjesto prilično ćete dugo i čekati. Tom dašku prošlosti, predivnom renesansnom uređenju, freskama i mramornim površinama, antiknim svjetiljkama i satovima koji prostor čine nevjerojatno raskošnim, istim kakav je bio i na dan otvorenja, malo će tko odoljeti i iz kavane otići nezadovoljan. Kavana New York je stvarno posebna.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Nove objave