Travel AdvisorTravel Advisor

Je li Visoko središe svijeta?

«Biti u Visokom, znači biti u Bosni», zapisao je Ćamil Sijarić, poznati putopisac

 

Visoko je grad u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se na prostoru sarajevsko-zeničke kotline, te ima veoma povoljan geografski položaj. Visoko je smješteno u kotilni doline rijeka Bosne i Fojnice čije ušće je u centru grada, sa uređenim šetnicama na obali.

Grad Visoko graniči sa općinama KiseljakBusovačaKakanjVarešBrezaIlijaš i Ilidža i smješten je na pravcu multimodalnog transportnog koridora V-c prema sjeveru i regionalnim putevima sa susjednim općinama, te željezničkom prugom u pravcu Jadranskog mora.

Osnovne informacije o Općini Visoko:

  • Površina 230,8 km²
  • Broj stanovnika 41.352
  • Naseljenost 174,61 stan/ km²
  • Geografska širina i dužina 43° 59′ sjeverne geografske širine 18° 10′ istočne geografske dužine
  • Nadmorska visina od 399 do 1.050 metara

Općina Visoko nalazi se u srednjoj Bosni, 30 km sjeverozapadno od Sarajeva, glavnog grada BiH.

Bogata kulturno-historijska tradicija i multikulturalnost na ovom prostoru jedan su od glavnih potencijala za razvoj kulturnog turizma grada Visoko i cijele Bosne i Hercegovine. Za Visoko možemo reći da je kolijevka bosanskih kraljeva i kraljica, krunidbeno mjesto srednjovjekovne države Bosne.  Međutim, mnogo toga o tome nije dovoljno poznato i skoro nikako promovisano, te nedovoljno je istraženo do sad. Mnogobrojni dokazi o tome postoje na cjelokupnom  prostoru: muzejske zbirke, stećci, kulturno-historijski spomenici, pisani zapisi itd.

Visoko ima šest nacionalnih spomenika:

Ovaj mali bosanski grad je tradicionalno kroz vijekove poznat kao grad trgovine, zanata i kože, još „OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA“. Povelja o slobodnoj trgovini izdata dubrovčanima u srednjem vijeku tačnije 29.08.1189.g. između srednjovjekovnog grada Visokog i Dubrovnika napisana je u mjestu MILE. Povelja je svjedoćanstvo  postojanja bosanske države kao administrativno razvijene već u tom periodu. Orginal se čuva u muzeju u Rusiji, a kopija u Dubrovniku (pitanje je zašto?!)

Pored intenzivnog razvoja trgovine, značajan doprinos u razvoju općine Visoko dali su  poljoprivreda, stočarstvo i organska proizvodnja i svakako turizam .U novije vrijeme, prateći svjetske trendove, sve više pažnje posvećuje se proizvodnji EKO hrane , organskom uzgoju i prirodnim proizvodima kao jednoj od posebnih ponuda u cilju unapređenja trgovine,ugostiteljstva i samog turizma bazirano na domaćoj gastronomskonomskoj ponudi.

Turizam je počeo intenzivno da se razvija od početka 2005.g. postavljanjem teze bosanskohercegovačkog doktora nauka dr.SEMIRA OSMANAGIĆA da je piramidalno brdo iznad Visokog, poznato kao Visočica ili „Grad“ najstarija i najveća PIRAMIDA na svijetu.

Piramide u Visokom već godinama privlače pažnju javnosti, kako domaće tako i  svih zemalja svijeta. Javnost u BiH je podjeljena, skeptična, ali većina se slaže u jednom – u Visokom je pronađeno nešto neobično. TU IMA NEŠTO. Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a dr.Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”, upornim istraživanjima, materijalnim dokazima i analizama svake godine bilježi napredak ovog svjetskog projekta. Iako neki vjeruju, a neki ne, svi su zaintrigiran.

U početku je postojala velika podrška javnosti, ali se onda pobunila naučna i svjetska elita, koja ne prihvata promjene i drži se ustaljenih normi imajući u vidu samo lične interese, a ne društveno dobro. Ipak, vremenom se skepticizam u BiH počeo širiti, odrazio se na kulturu i politiku, tako da su i investicije izostale. Već 2008. godine zabilježen je osjetan pad posjeta, ali iz fondacije nisu odustajali. Brojni problemi nisu ih demotivirali. Nastavili su još jače raditi tako da su uspjeli napraviti mnogo. Napredak je vidljiv na cijelom prostoru koji je pretvoren u svjetski prepoznatljivu turističku regiju. Rast posjeta turista iz cijelog svijeta bilježen je od 2008. kada je stiiglo približno 10.000 turista, taj broj rastao je i do 2016. popeo se na 50.000.

U 2019.g. zabilježen je rekordan broj posjeta, cca 80.000 dolazaka grupa i turista iz svih dijelova svijeta. Zabilježena je i podrška lokalnih vlasti, značajna ulaganja u infrastrukturu i pomoć te podrška s kantonalnog nivoa. To predstavlja lagani pomak ka saradnji koja bi donijela višestruku korist svim stranama i učesnicima u turizmu, jer iako nauka i država ignorišu i negiraju ovaj projekat, turisti stalno pristižu.

Tema je kontraverzna, ali studenti u Evropi i širom svijeta pišu magistarske i doktorske radove o piramidama u Visokom, sa hisotorijskog i turističkoj aspekta.

Osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” je uvjeren da bi saradnja svih strana i podrška od strane države mnogo doprinijeli razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

Aktuelna dešavanja u toku 2019.g. govore da u odnosu na početak istraživanja sve veći broj tiurista posjećuje Visoko. Motivi za posjetu su različiti, od avanturističkih, jer otkriće privlaći veliki broj grupa i pojedinaca koji traže nešto novo, zatim duhovni i zdravstveni, antistress i rekreaciono-relaksacijski te naučno-istraživački, gdje veliki broj stručnjaka iz mnogih naučnih disciplina dolazi u posjet Visokom.

Mnogo razloga je također i za sve ponovne posjete ove svjetske atrakcije, jer grupe i turisti dolaze po drugi, treći pa i deseti puta u toku svih ovih godina.Razlozi su mističnost destinacije, energija i povoljan zdravstveni uticaj boravka u ovom posebnom ambijentu. Fondacija dr.Semir Osmanagić koji svojim radom, promocijama širom svijeta, marketing projektima i nepresušnim entuzijazmom iznova budi interes turista, a sve veći broj sadržaja koji se dodaju na ovom prostoru zadovoljavaju potrebe turista i motivišu ih za ponovni dolazak.

Bosanska dolina piramida je najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina.

Sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac). Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trougao s međusobnom udaljenošću vrhova od 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru.

 Ravne I, sa kompleksom podzemnih tunela, nalaze se na 10 minuta vožnje od centra grada i isto toliko od glavnog magistralnog puta (koridor V C). Tuneli postoje vijekovima unazad, lokalno stanovništvo s koljena na koljeno prenosi znanje o njihovom postojanju, mada njihovo porijeklo, starost i svrha još uvijek nije istražena. Početkom 2006.godine počelo je istraživanje ovog prostora i traje još i danas. Fondacija „Arheološki park“ uz pomoć stručnjaka iz cijelog svijeta, te mnogobrojnih grupa volontera i znatiželjnika već punih 10 godina radi na projektu čišćenja mnogobrojnih hodnika tunela i otkrivanju njihove  starosti, svrshe i prvobitnog izgleda. U proteklih par godina pronađeni su novi ulazi u tunele Ravne 3 i 4, čiji pravac pružanja i ostali otkriveni parametri svjedoće da se radi o istoj gradnji i svrsi, te da na ovom prostoru postoje kompleks podzemnih tunela i labirinata koji povezuje sve piramide u dolini.

Tuneli su spiralno građeni i međusobno povezani, imaju bočne komore u  kojima su otkriveni prirodni izvori ljekovite vode, molekula šestougaoneog oblika čija struktura je dokaz koncentracije visoke energije. Također ljekovite komore u kojima se mjeri visoka koncentracija negativnih jona, koji neutrališu negativna zračenja svih aparata kojima su svakodnevno okruženi: mobiteli, kompjuteri, mikrovalna pečnica, kosmičke zrake i vračaju tijelo u BALANS.  Šumanova rezonansa frekvencije 7,83KHz koja je zbog različitih štetnih zračenja na zemlji poremećena , unutar tunela je nenarušena kao i elektromagnetna polja različitih valnih dužina, koja imaju povoljan uticaj na čovjeka.

Boravak u tunelima doprinosi boljem psiho-fizičkom stanju

To je dokazano na grupi od 30 nasumično izabranih ispitanike, različite starosne i polne strukture, kojima su rađeni labaratorijski i ostali medicinski nalazi u DZ Visoko prije ulaska u tunel i poslije.  Svi nalazi pokazali su znatna poboljšanja, analiza krvi pokazala je promjenu u samoj strukturi i cirkulaciji, energizacija dovodi do regeneracije čelija i oporavljanje od svih oboljenja, krvni pritisak se dovodi u normalu, a poboljšavaju se svi ostali parametri bitne za ljudsko zdravlje.

Za razvoj  antistress oblika  turizma ima još mnogo načina i mogućnosti, a ovaj prostor  još uvijek se može istraživati i na tome raditi i graditi turistička ponuda i razvoj zdravstvenog turizma uz holistički pristup. Važno je napomenuti da nema nikakvih negativnih nuspojava i da ne može nikome naštetiti.

Boravak u tunelima, uz visoku koncentraciju negativnih jona, u prostoru bez buke i bez štetnih zračenja, kao i boravak u energetskim komorama u  potpunoj tišini sa samim sobom, energizira i revitalizira.

Sve je veći broj turista koji posjećuju dolinu Piramida u Visokom.

Mnogo je turista iz Norveške, Švedske, Njemačke, Italije, Holandije, Tajlanda, Kambodže, Amerike, Japana, Austrije, Amerike, Hawaja, Australije itd. koji dolaze da vide, osjete i dožive ono „nešto“ i odlaze zadovoljni doživljenim, sa sigurnošću da će se vratiti ponovo. Organizovane grupe, izletnici, školske ekskurzije, različite organizacije iz Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih država dolaze u jednodnevni obilazak, razvijajući tako izletnički turizam, a turisti koji putujući na jadransku obalu iz srednje i istočne Evrope, svraćaju na kraći period, razvijajući tako i tranzitni.

Činjenica je da turističkog potencijala na ovom prostoru zasigurno ima.

Otvaranje “Arheološko-turističkog parka Ravne 2” u junu 2016. donijelo je niz novih sadržaja koji predstavlja motiv za posjetioce i obogaćuje turističku ponudu ove općine. Na 50.000 metara2, fondacija je transformirala zapušteno močvarno zemljište u uređen prirodni pejzaž. Spoj šume s parkom, uređenim travnjakom i klupama, stazama za šetanje, organskim voćem sa 130 sadnica, instalacijama od kamena, drveta i vode privlačan je za domaće i strane turiste, a također i za domicilno stanovništvo, sajmove, koncerte, manifestacije i okupljanja.

Park je na ogromnom prostoru, u potpuno pirodanom ambijentu, bez umjetnih materijala, samo kamen, drvo i trava. Spoj prirodnih, ambijentalnih, umjetničkih, duhovnih, zdravstvenih, energetskih i još mnogih aspekata. Najposječeniji je od strane grupa za yogu i meditaciju, reiki i holističke masaže, te različite ljekovite tretmane.

Prostor gdje se vrlo lako uspostavlja duboka veza s prirodom i sa samim sobom. Liječenje u prirodi i samoizlječenje je ono što svi mogu i znaju, onda kada se vrate upravo majci prirodi.

Sadržaj je nov i zanimljiv, nalazi se odmah pored podzemnih tunela.Deklarisan je i 2017.g. proglašen kao mjesto od značaja za razvoj općine Visoko, orginalnim pristupom uređenju prirode i očuvanju i zaštiti životne sredine nudi različite sadržaje. Natpis na ulazu glasi : „PARK POZITIVNE ENERGIJE, SPOKOJA, DUHOVNOG MIRA I HARMONIJE S PRIRODOM“. To je unikatni park u kome se isprepliću ljubav prema prirodi,  spoj umjetnosti i energije kamena, rekreacija, spiralni botanički vrtovi sa ljekovitim biljkama, energetske platforme za jogu, ples, meditaciju i opuštanje.

Čineći da se osjećaju dobro posjetiocima širom svijeta upravo ovdje su ponuđeni adekvatni sadržaji kojima se razvija  zdravstveni turizam uz holistički pristup.

Većina ljudi se navikla na život pun stresa, stalnu jurnjavu, razmišljanje o tome kako izdržati sve što se nakupi u jednom danu, s malo vremena za razmišljanje o tome kako život učiniti lakšim.

Holizam je pogled na svijet i filozofija koja u cjelini vidi nešto više od zbroja pojedinih njenih dijelova. Holizam je primjenjiv u svim područjima rada i življenja. Holistički pojedinac, holistička organizacija, društvo i zdravlje je i prema holističoj teoriji proces – koji se temelji na slijedećim bazičnim pretpostavkama: biti raznolik, međupovezan, fleksibilan i stvarati sinergije i partnerstva znači održivo živjeti i raditi i biti zdrav.

Programi u parku nude viziju drugačijeg, fizički, mentalno i duhovno zdravijeg i ispunjenijeg načina življenja, napravljen i koncipiran tako da bi posjetioci iz Visokog, Bosne i Hercegovine i čitavog svijeta imali mjesto za predah od svakodnevnog stresa.

Borova šuma kroz koju su označene pješačke staze i šetnica, drvene klupe, bez vještačkom materijala, voda i potoci, kamen pospješuju zdravlje i revitaliziraju, a definitivno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i bilježe veliki broj ljubitelja prirode. Motivi za posjetu su različiti, ali svima koji dođu zajedničko je da se dok borave u ovom prirodnom ambijentu oslobađaju stresa. Može se vidjeti osmijeh na licima ljudi, a dokaz da se nakon posjeta  osjećaju dobro je činjenica da se vraćaju ponovo i ponovo.

Planiranjem održivog razvoja ovog prostora prevashodno razmišljajući o ekološkom, društveno-kulturološkom i ekonomskom razvoju, a u saradnji sa raznim organizacijama, udruženjima i partnerima, fondacija ima u planu izgradnju kompleksa koji bi omogućio inovativne i eksperimentalne prirodne metode liječenja uz primjenu širokog spektra metoda samoizlječenja. U dubokoj poveznosti sa prirodom i okruženjem, kao i u pronalaženju svog duševnog mira vraćanjem izvoru, postižu se rezultati brže i bolje nego upotrebom bilo kakvih umjetnih i hemijskih sredstava i postiže se balans koji vodi ka psiho-fizičkom zdravlju.

Ulažu se ogromni napori u održavanju i unaprjeđenju ovog parka, prije svega ekološkom osvještivanju i kulturi ponašanja svih posjetilaca parka, kako stranih, tako i domaćih.                 Vodići i volonteri, uposleni i članovi fondacije svakodnevno rade na tome, što je vidljivo i rezultira čistoćom i redom u parku. Svaka nova posjeta parku predstavlja i iznenađenje, jer se uvođenjem novih sadržaja privlaći sve veći broj zainteresovanih turista.

NOVI SADRŽAJI OMOGUĆAVAJU REKREACIJU, ZABAVU I AKTIVNOSTI ZA RAZLIČITE CILJNE SKUPINE I PRUŽAJU ZA SVAKOGA PONEŠTO.

Uvođenjem novih sadržaja: igrališta za djecu, fontane i mini jezera, konferencijske dvorane, staza za šetanje i pješačenje, otvorenog anfiteatra, te  postojanje  obaveznih sadržaja kao što su wc, BESPLATAN parking, blizina lokalnim putevima do koridora Vc i aerodroma  prema WTO identifikaciji i valorizaciji turističke destinacije, ovaj prostor ocjenjen je sa najvisočijim ocjenama u svim karegorijama.

NAPOMENA: u doba pandemije COVID-19 svi učesnici u turizmu pridržavaju se mjera sigurnosti i potrebne distance prilikom obilaska svih lokacija. Visoka koncentracija negativnih jona i Šumanova rezonanca 7,83 pozitivno utiće na imunološki sistem, što nam je trenutno najvažnije.

  MEDINA OČUZ

  Magistar turizma i zaštite životne sredine

  VISOKO, BOSNA I HERCEGOVINA

SVE ŠTO VAM PREOSTAJE JE DA DOĐETE, PROVJERITE SVE NAVEDENO TE DONESETE VLASTITI SUD KROZ SVOJE LIČNO ISKUSTVO.

„DOŠLO JE VRIJEME DA VISOKO ODGRNE ZAVJESU I POKAŽE SE SVIJETU U SVOM PUNOM SJAJU.“ By T.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Previous articleMožete li u jednom danu isprobati sve delicije Posavja?
Next articleNajljepše vinske regije Europe