Travel AdvisorTravel Advisor

Jedna od nabolje uređenih zemalja u Europi

Razloga za posjetiti Belgiju je puno. Osnovni razlozi su veličanstvena arhitektura, slatki mali gradovi na jezerima i kanalima, ali i veliki gradovi poput Antwerpena, Brugesa i Brusselsa. Treba probati i belgijske čokolade, vafle i pivo jer su poznati diljem svijeta. Jedna od najfascinantnijih činjenica o Belgiji svakako je njena raznolikost. Zemlja je podijeljena na dva dijela, nizozemsko govorno područje na sjeveru gdje se govori flamanski i francusko govorno područje na jugu gdje se govori valonski. Top 10 gradova u Belgiji:

Gent

Gent je treći grad po veličini u Belgiji. Osim impresivnog starog centra postoji i onaj drugi dio, novogradnja i industrije, kojeg turisti ne vide ili ga ne žele vidjeti. Ono što se pamti je centar. Grad je uvijek bio važno središte Flandrije. Kanali u Gentu su tokovi dvije rijeke Lys i Scheide koje se sastaju u samom središtu grada.

Bruges

Bruges je sladak kao čokoladna pralina. Ima čitavu ulica u kojoj su samo čokolaterije s fenomenalnim čokoladama raznih oblika i okusa.Bruges je mali grad posvećen turizmu.  Turista ima mnogo, no čini se da ih je većina s kruzera jer navečer baš ne ostane puno ljudi u gradu. I ovaj grad  ima lijepe kanale, a stara gradska jezgra uvrštena je na popis UNESCO-ve svjetske baštine.

Brussels

Glavni grad Belgije, dom belgijske kraljevske obitelji, i glavni grad Europske unije, mali je, ugodan i veličanstveni grad. Za razliku od izrazito turističkih Brugesa ili Ghenta, Bruxelles je glavni ekonomski i sveučilišni centar Belgije. Iako Bruxelles možda nema atrakcije poput ostalih belgijskih gradova, ima ih više nego dovoljno da bi posjetitelji bili zauzeti par dana.

Antwerpen

Belgijanci kažu da je noćni život najbolji u Antwerpenu. Antwerpen je poznat i po dijamantima, a i po pivu. Sve što vrijedi u svijetu dijamanata se nalazi u Antwerpenu. Prošetajte ulicama srednjovjekovne, ali i moderne arhitekture.

Dinant

Ovaj lijepi grad smjestio se podno stjenovitog masiva. Grad impresivne arhitekture okružen jedinstvenom prirodom. Ako ste ljubitelj glazbe zanimat će vas činjenica da je ovdje rođen Adolphe Sax, izumitelj saksofona.

Mons

Iako vjerojatno najpoznatiji među povjesničarima, ovaj lijepi gradić pravo je otkriće i ima puno toga za ponuditi. Od dobrih restorana, prekrasne arhitekture, do muzeja i umjetnosti. Ime Mons u prijevodu znači planine iako je u blizini samo jedan brijeg.

Leuven

Za Leuven kažu da je pivski grad. Ta tvrdnja i stoji s obzirom na činjenicu da se ovdje proizvede oko šest milijuna hektolitara piva godišnje. Osim što će uživati pivoljupci, nudi ovaj grad za svakog ponešto. Od prekrasne tipične belgijske arhitekture, do muzeja, parkova i najstarijeg katoličkog sveučilišta na svijetu.

Tournai

Najstariji grad u Belgiji, Tournai nije samo grad umjetnosti i povijesti, već i grad kulture i brojnih događanja. Glavne znamenitosti grada su na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a to su romaničko gotička katedrala Notre-Dame i zvonik.  Ostala zanimljiva mjesta su most Pont des Trous, Muzej likovnih umjetnosti iz 13. stoljeća, kao i nekoliko starih gradskih vrata i raznih muzeja.

Mechelen

Mechelen je mali, živopisan i slikovit grad. Ovdje prekrasne primjere arhitekture, spomenike, i osam povijesnih crkava iz razdoblja od 14. do 17. stoljeća.  Beguinage crkva je na  UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine. Ovo je grad za sve uzraste i interese, gdje najmlađi mogu uživati ​​u Muzeju igračaka, dok odrasli posjete Anker, jednu od najstarijih pivovara u Belgiji.

Ardennes

Tko voli šetnje, planinarenje, prirodu i kampiranje okolica ovog grada pravo je mjesto za njega. Uživat će u šumama, špiljama i liticama. Sam grad izvrsna je baza za obići i upoznati prekrasnu prirodu koja ga okružuje.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Kratki vodič po Briselu

Bruges ili Gent pitanje je sad?

5 trikova za kupnju jeftinijih avio karata

 

 

Previous articleOsjetite čari ljetovanja u Crnoj Gori
Next articleViceroy Snowmass, luksuzni skijaški resort u blizini Aspena