Travel AdvisorTravel Advisor

Kako će nam ljetna putovanja napuniti baterije na 100%

Želja za putovanjima jača kako se približavaju topliji dani

Želja za putovanjima jača, što pokazuje i najnovije izvješće „Praćenje osjećaja za domaća i unutareuropska putovanja“ koje je objavila Europska putnička komisija (ETC). Većina Europljana (56%) kaže kako će otići na odmor do kraja kolovoza 2021. godine, bilo unutar svoje zemlje ili u neku drugu europsku zemlju. Za usporedbu, samo 27% ispitanika još uvijek nije voljno putovati u sljedećih šest mjeseci.

Ovo mjesečno izvješće pruža najnovije uvide o utjecaju korona virusa na europske planove putovanja. Izvještava i o sklonostima glede vrste odredišta i iskustava, razdoblja odmora i strepnji vezanih za putovanja u sljedećim mjesecima.

Cjepiva povećavaju povjerenje u ljetna putovanja

Unatoč tromom početku cijepljenja u Europi, samopouzdanje putnika bilježi napredak i pobuđuje nadu u brži oporavak. Istraživanje pokazuje da je 48% ispitanika zahvaljujući razvoju situacije i odobravanju cjepiva optimistično u vezi s planiranjem putovanja. Samo 21% nije optimistično, bez obzira na cijepljenje.

Među europskim putnicima, 9 od 10 već ima određeno vrijeme odmora i to uglavnom tijekom srpnja i kolovoza (46%). Drugih 29% navodi da na svoje sljedeće putovanje namjerava krenuti još ranije, u svibnju ili lipnju. Od njih, 49% je spremno putovati u drugu europsku zemlju, dok se 36% odlučuje za boravak unutar vlastite zemlje.

Hoće li se moći izvući maksimum od odmora?

© Elizeu Dias

Dok Europljani razmišljaju o ljetnim putovanjima, središte pozornosti pada na to hoće li se u sljedećim mjesecima moći uživati u najvećoj mjeri. Iako su mjere karantene i dalje vodeća briga za 16% putnika, ograničeni opseg aktivnosti u destinaciji zbog ograničenja postaje značajna bolna točka (11%).

Uz to, sada postoji pojačani osjećaj opreza prilikom posjećivanja barova i restorana gdje bi imali priliku okusiti gastronomsku ponudu destinacije. 13% ispitanika smatra da ta mjesta predstavljaju određeni stupanj rizika za njihovo zdravlje.Tu su i putovanja avionom koja su još uvijek na vrhu liste rizika od virusa, a 17% Europljana identificira letove kao potencijalno opasne.

Poljaci i Talijani su najpozitivniji oko ljetnih putovanja

Iako su ljetni praznici na listi želja većine ispitanih Europljana, stupanj entuzijazma se razlikuje od zemlje do zemlje. Poljaci (79%) i Talijani (64%) planiraju putovanja prije kraja kolovoza, a slijede ih Austrijanci (57%), Nijemci i Nizozemci (oboje 56%). Među prvih pet, Talijani favoriziraju domaća putovanja (53%), dok više od dva od pet ispitanika drugog podrijetla ima jasnu sklonost putovanjima u inozemstvo.

© Shinsuke

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSretan nam međunarodni Sauvignon Blanc day!
Next article10 najboljih gradskih plaža zbog kojih se ide na urbano ljetovanje