Kako čuvati novac i dokumente na putovanjima ?

Autor članka:
Podijeli:

Kako čuvati novac i dokumente na putovanjima ?

Krenemo na put veseli i razdragani. Nosimo kofer, torbu, ruksak i svašta nešto. Neke stvari će trebati, neke ne, no ono što će trebati su novac i dokumenti.

Kako ih najbolje spremiti ?

Kako čuvati novac i dokumente
Danas je lakše nego prije dok se morala nositi poveća količina novaca za čitavo putovanje. Postoje bankomati, kartice raznih vrsta, a za duže putovanje se može koristiti i neka od kompanija koja se bavi transferom novca. Ono što je prije bilo dobro, a danas je gotovo nestalo iz upotrebe su bili Travellers Cheques. Čekovi su se mijenjali za novac u valuti u kojoj su bili izdani, najčešće američki dolari te u mjenjačnicama za lokalnu valutu. U slučaju da su bili izgubljeni ili ukradeni banka koja ih je izdala bi refundirala gubitak ako ste znali serijske brojeve. U Americi se još koriste, no kurs nije povoljan. Prije par godina za ček od 100, sam dobio 85 USD.

Kako čuvati novac i dokumente
Tehnologija je uznapredovala, no uvijek postoje i oni koji čije su vještine usmjerene prema otuđivanju tuđe imovine. Putnici su vrlo lake mete. Zna se da nose sve sa sobom i da se vjerojatno negdje nalazi veća količina novca.

Kako se boriti protiv toga da ne ostanete praznih džepova na drugom kraju svijeta?

Kako čuvati novac i dokumente
Najvažnije je podijeliti rizik na kartice i novac. Debitne kartice, kreditne i cash. Vrlo je važno znati koje kartice se primaju u kojim zemljama no MasterCard i Visa su uglavnom svuda dobro došle. Cash je uvijek važan jer se mnoge sitne usluge ili roba na ulicama i dalje plača gotovinom. Najbolje je na ulazu u zemlju promijeniti malu svotu dok ne provjerite gdje i kako se može dobiti najpovoljniji tečaj. Nikad, ali nikad ne treba plaćati u eurima ili dolaru ako postoji jaka lokalna valuta jer kurs kod prodavača ne može biti povoljan.
Treba imati plan ako ostanete bez novca. Naravno da nitko ne misli da će biti opljačkan ili da će izgubiti novac, no treba znati što učiniti ako se to dogodi.
Ako ostanete bez kartica potrebno je hitno obavijestiti kartičarsku kuću da ne dođe do zlouporabe stoga treba imati tel.brojeve banke.

daj pare
Novac se ne drži sav na jednom mjestu

Obično ga rasporedim na tri mjesta. Ne nosim novčanik koji može biti lakše ukraden nego novčanice iz džepa.
Ako postoji sef u smještaju u kojem putnik odsjeda onda tamo treba biti većina vrijednih stvari. Uvijek držim putovnicu u sefu. Kada idem van, pogotovo na večer, nosim toliko novca koliko mislim potrošiti, jednu kreditnu karticu i vozačku dozvolu. Znam da to nije valjan dokument no puno je lakše legitimirati se tako i objasniti policajcu gdje je putovnica nego ostati bez nje. Nekoliko puta sam bio legitimiran na raznim kontinentima i svaki put je vozačka poslužila svrsi.

novac na plaži
Važno je imati malo casha sa sobom. Ako vas i nekoj mračnoj ulici Ria, Bangkoka ili Pariza netko presretne nešto morate dati. To je najjednostavnije i najbezbolnije. Može biti da vam neće vjerovati da kao „bogati stranac“ nemate ništa pa lako možete dobiti batine. Stoga je bolje dati nego se junačiti u stranoj zemlji jer nikad ne znate gdje je još netko iza ugla. Za duža putovanja je preporuka da se novac po potrebi šalje od kuče putem transfera banaka ili poduzeća koja se time bave.

džeparoš
Zaključak je da treba biti oprezan i imati uz sebe razna sredstva plaćanja te ne držati sav novac na jednom mjestu.

Lako je reći da se izbjegavaju loše četvrti te da se treba paziti džepara u podzemnoj ili u gužvama, no treba se toga i držati. Također posebno treba paziti na ženske ili druge torbice koje je najbolje nositi s prednje strane. Učestale su krađe telefona iz ruke dok osoba telefonira. Lopov se prikrade s leđa i lako ga uzme iz ruke.

Kad se telefonira treba stati s leđima uza zid, a ne hodati po ulici.

Zlato i nakit se ne nose na putovanje.
Za svaki slučaj. Bolje biti oprezan nego da nešto tako ružno pokvari doživljaj putovanja. Čuvati novac i dokumente je važno pa treba biti oprezan.

Travel Advisorputovanja  –   Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave