Kako najbolje doživjeti slapove Niagare ?

Autor članka:
Podijeli:

 

 

VELIČANSTVENI SLAPOVI NIAGARE

 

Kako najbolje doživjeti slapove Niagare ?    „Voda koja grmi“, naziv je ove veličanstvene rijeke koja sve svoje posjetitelje ostavlja bez daha. Predstavlja prirodnu granicu između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, granicu koja to zapravo nije. Tisuće ljudi svakodnevno posjećuje to predivno mjesto i uživa u svemu što ono pruža.

Riječna pustolovina započinje iz jezera Erie gdje Niagara teče nešto više od 50 km u smjeru jezera Ontario, u koje se strelovito i glasno spušta sa svojih strmih slapova. Postoje tri velika vodopada: „Horseshoe Falls“, „American Falls“ i „Bridal Veil Falls“. Prema mišljenju mnogih, najljepši su Horseshoe Falls, Slap Potkova jer ima oblik jako sličan konjskoj potkovi, a nalazi se većim dijelom na strani Kanade.

Kada se približavate slapovima, prvo ćete čuti neobičnu buku, zatim ćete vidjeti ogroman oblak magle, i na kraju će vas dočekati veličanstveni pogled na slapove. U samom Niagara centru na Kanadskoj strani, imate priliku doživjeti  4D priču o nastajanju slapova. Prvi puta u kinu će vam trebati kabanica jer će vas dobro smočiti i uzljuljati na platformi s koje gledate krataki zanimljivi film o povijesti slapova. Tu ćete također pronaći razne suvenirnice gdje možete odabrati poklone.

Avantura započinje „Behind the Falls“, labirintima kojima prolazite iza samih slapova.  Iako se iz labirinta u smjeru slapova ne vidi ništa osim beskonačne navale vode, na svakom koraku nalaze se ploče sa zanimljivim podacima o slapovima. Izlaskom iz tunela dolazite na donju bočnu stranu slapova gdje vas kapljice Niagare već lagano umivaju. Doživljaj nije potpun ukoliko se ne provozate brodom koji će vas dovesti do samih slapova. Prilika je to koja se ne propušta, unatoč činjenici da će vam trebati barem dvije kabanice da ostanete koliko toliko suhi.

Osim slapova, Niagaru krasi i predivna netaknuta priroda u kojoj možete uživati stazama koje se protežu niz tok rijeke. Ostati ćete očarani ravnotežom između spokojnog zelenila šume i snažnih bujica Niagare. Šetnja urbanim dijelom Niagare, koji zbog svjetlećih reklama hotela i kasina malo podsjeća na Las Vegas, također je vrlo zanimljiva. Samo 5 minuta šetnje i naići ćete na spomenik u čast našem Nikoli Tesli. U svakom slučaju, i u tom dijelu se dosta truda i vremena uložilo u uređenje zelenih površina.

Za one odvažnije i željne veće doze adrenalina, moguće je posjetiti brzace rijeke i otvorenim gliserom – Wet Jet, gdje ćete doslovno ulaziti u same vrtloge Niagare.  U ovom pothvatu kabanica vam neće biti od pomoći, već je nužno ponijeti rezervnu odjeću, budući da ćete u jednom trenutku biti do struka u vodi.

Kažu da slika vrijedi 1000 riječi, ali slapove Niagare ne može dočarati ni tisuće slika. Jednostavno ju treba doživjeti jer to iskustvo ne ostavlja nikog ravnodušnim. Zapravo, malo je mjesta na svijetu koja će vas ovako očarati. Preporuka za svakog putnika da ju uvrsti u top 10 na bucket listi i sam odgovori na pitanje: Kako najbolje doživjeti slapove Niagare ?

 

 

Martina Jelčić

 

 

Nove objave