Search
Close this search box.

Kako organizirati put u Patagoniju

Autor članka:
Podijeli:

Patagonija je najjužniji dio Južne Amerike i putovanje do tamo je doslovno putovanje na kraj svijeta, pa je i za organizaciju prilično zahtjevno. Pripreme su trajale skoro godinu dana. Najbolje i najsvježije informacije ćete dobiti ako se pridružite nekoj backpackerskoj Facebook grupi i pročešljate Lonely Planet forum. Imala sam vodič Argentinu Lonely Planeta iz 2018. i mogu reći da je poprilično loša i oskudna, a u navedene cijene se nemojte pouzdavati jer je u Argentini velika inflacija, pa se cijene mijenjaju na dnevnoj bazi.

Lokalne ture organizirajte direktno u hotelu / hostelu. Svi imaju manje-više iste cijene.
Putovali smo samoorganizirano, cijeli put je trajao 28 dana pri čemu smo proputovali preko 30 000 km što avionima, što busevima, što nogama + trajekt, barka i vlakić. Posjetili smo pet zemalja (Argentina, Čile, Brazil uz jednodnevne izlete u Urugvaj i Paragvaj), a ovdje ću spomenuti samo Patagoniju koja nam je bila glavni cilj i u kojoj smo proveli najviše vremena.

Kako organizirati put u Patagoniju

KADA PUTOVATI
Visoka sezona traje od kraja prosinca do travnja. Računajte na to da dan traje od 4:00 do 23:00 tako da ćete i lijegati i ustajati se po danu. Sjetite se filma Nesanica s Al Pacinom. Što idete južnije, dan je duži.

ZAŠTO PUTOVATI
Ono zbog čega se ide u Patagoniju je priroda i ona je nevjerojatna. Ledenjaci, planine, jezera, pustopoljine. Raj za planinare i hikere. Nacionalni parkovi su izvrsno organizirani, staze su uređene, oznake pregledne i jasne. Putevi nisu toliko strmi i opasni, ali morate računati na barem 20 km hodanja.

VREMENSKE PRILIKE
Obucite se slojevito jer u Patagoniji stalno puše vjetar. Snažan i neugodan. Toliko snažno i stalno da su sva stabla savijena, pa izgledaju kao da puše i kad ne puše. Temperatura je od 10-18 stupnjeva u siječnju, ali sve ovisi o vjetru.

ITINERER
Prva stanica je El Calafate (Argentina). Do njega smo išli avionom iz Buenos Airesa (Aerolineas Argentinas je bila najjeftinija kompanija). Iz El Calafate idu ture za Glacier Perito Moreno – jedan od najvećih i najljepših svjetskih ledenjaka gdje možete slušati i gledati lomljenje nestvarno plavog leda ili pak otići u šetnju po ledenjaku (oko 100 eura za par sati). On je jedini ledenjak na svijetu koji, unatoč globalnom zatopljavanju, raste, ne topi se. I zaista je impozantan.

Kako organizirati put u Patagoniju

Iz El Calafate smo busom (Taqsa) otišli u El Chalten (Argentina) – gradić koji je stvoren 80-ih kao planinarska baza. Ima nekoliko staza za planine. Najljepše su Laguna Torre i Fitz Roy. Staze počinju na rubu gradića i za polazak i povratak vam treba 20-ak km. Sve je odlično obilježeno.

Kako organizirati put u Patagoniju

Za uspon na FitzRoy bih preporučila da ne koristite stazu iz grada, nego da kombijem odete do Estancije El Pilar jer je put puno kraći i ravniji i nećete se vraćati istim.

Kako organizirati put u Patagoniju

Zatim smo se zaputili u Punta Arenas (Čile) – jedan od većih gradova u Patagoniji u kojem Hrvati čine polovicu stanovništva. Punta Arenas leži na Magellanovom prolazu i osim toga nema što drugo za ponuditi osim odlaska na Isla Magdalena na kojem su pingvini.

Kako organizirati put u Patagoniju

Iz Punta Arenasa smo se busom odvezli u Puerto Natales (Čile) bazi za NP Torres del Paine. Torres del Paine je ogroman nacionalni park u kojem možete planinariti danima. Najpopularniji su W trek i O trek koji traju od 5-9 dana. Za spavanje u NP morat ćete dobrano odriješiti kesu, čak i ako kampirate (a ako idete na trekove – morat ćete).

Kako organizirati put u Patagoniju

Krevet u planinarskom domu u visokoj sezoni stoji oko 70 eura, a hoteli preko 300. Mjesto u kampu treba rezervirati mjesecima unaprijed i nije jeftino. Zbog toga štedljivi putnici spavaju u Puerto Natalesu i voze se po 2,5 h busevima na dnevne trekove u NP. Mi smo išli samo na jednodnevni obilazak parka.

 

Kako organizirati put u Patagoniju
cof

 

Nakon 12 h vožnje busom, plovidbe trajektom preko Magellanovog prolaza i ponovnog prelaska granice, stigli smo u Ushuaiju na Ognjenoj zemlji. Mnogi misle da je Ognjena zemlja kopno, no nije – Ognjena zemlja je otočje. Ushuaia je stara kažnjenička kolonija i službeno kraj stalno naseljenog svijeta. Iz Ushuaie dalje možete jedino na Južni pol, a ona i jest baza za ekspedicije na Južni pol i krstarenja koja stoje oko 20 000 USD za tjedan dana.

Kako organizirati put u Patagoniju

U Ushuaiji možete, kao Darwin, ići na plovidbu Beaglovim kanalom do svjetionika na kraju svijeta, te usput vidjeti otoke kormorana, pingvina i sličnih beštija. Ona je i baza za ogromni NP Tierra del Fuego s odlično obilježenim stazama kroz guste šume, uz rijeke i jezera.

Kako organizirati put u Patagoniju

Ushuaia je i glavni grad Islas Malvinas, odnosno Falklandskog otočja (ne izgovarajte taj naziv u Argentini ni u ludilu – svuda su natpisi Las Malvinas son Argentinas) tako da možete reći da ste bili i tamo, premda su oni udaljeni skoro 700 km.

Kako organizirati put u Patagoniju

ŽIVOTINJE KOJE ĆETE SRESTI PUTEM
Vidjet ćete guanacose (iz roda ljama), ovce, krave, Darwinove Rhee (za koje smo mislili da su nojevi), jednu od najvećih ptica na svijetu – nandu, lisice, flamingose, kondore, orlove i razne vrste nevjerojatno lijepih ptica čija imena ne znam. Pumu, na koju vas stalno upozoravaju i daju upute kako se ponašati ako je sretnete, nećete vidjeti jer se sklanja od ljudi. Ako kampirate,…

Kako organizirati put u Patagoniju

SAVJETI
S obzirom na to da je svako putovanje nalik onoj priči u kojoj slijepci opisuju slona na osnovi dodirivanja samo jednog dijela njegovog tijela, tako i ja mogu pisati samo na osnovi komadića koje sam vidjela i doživjela.
Prvo, ako se želite uputiti u bilo koju zemlju Centralne ili Južne Amerike prvo se morate pomiriti s činjenicom da nema bacanja toaletnog papira u WC. Nema veze jeste li u rupi ili hotelu s pet zvjezdica. Možete uspjeti par puta, a onda vas neminovno dočeka katastrofa.
Drugo, gotovo nitko ne govori engleski ni išta drugo. Zašto i bi? I kad skuže da ne govoriš njihov jezik, uopće se ne trude govoriti sporije ili razgovjetnije. Čemu? Ipak, na kraju se razumijete. Argentinci gutaju slogove i imaju čudan izgovor. Npr. Playa del Mayo je Plaža del Mažo, a ne Plaja del Majo.

Kako organizirati put u Patagoniju

Svi su u nogometu i vole nas čak i oni koje smo izbacili iz prvenstva. Oduševljeni šofer je nakon što je saznao odakle smo, iskazao divljenje prema nekim našim igračima, upitao mojeg supruga voli li nogomet. I ovaj moj kaže: ne. Čovjek je ušutio i više riječ nije progovorio s nama.

Ne bih preporučila putovanje rent a carom jer ćete stalno prelaziti iz Argentine u Čile i obrnuto, pa to cijenu rent a cara diže u nebo (malo je kompanija koje pokrivaju osiguranje za obje zemlje). Mi smo putovali autobusima. Autobusi u Južnoj Americi mogu biti ugodnije prijevozno sredstvo od business klase aviona. Prema zakonu, svi autobusi koji voze duže od sat i po moraju imati funkcionalni WC. I imaju. I čiste se. Usput dobijete i hranu i piće. Uključeno u kartu. Karte za autobuse se mogu kupovati online, za Argentinu i Cile je najbolja stranica platforma10. Ako idete u visokoj sezoni (1-4 mjesec) obavezno ih kupite online jer buseva nema puno, pa se jako brzo rasprodaju, a ne želite ostati blokirani negdje na kraju svijeta što se i ne dešava tako rijetko.

Kako organizirati put u Patagoniju

SMJEŠTAJ I HRANA
Smještaj i hrana su relativno skupi (to su najskuplje zemlje Južne Amerike) i kvaliteta im nije baš. No, relativno je čisto, ne morate prati zube s vodom iz boce, vodu možete piti i iz slavine, mada je negdje jako klorirana ili ima gadan okus, no higijenski je ispravna. U Puerto Natalesu slobodno pijte vodu, izvrsna je.
Spavali smo u privatnim sobama u hostelima, prenoćištima, hotelima i airbnbovima. Cijene se kreću od 40-60 eura za sobu s vlastitom kupaonicom. Sobe su poprilično staromodno uređene, samo relativno čiste, ali s obzirom na to da je standard takav kakav je, uzmi ili ostavi.
Što se tiče hrane, o slavnim argentinskim steakovima ne mogu puno jer sam vegetarijanka, ali je suprug bio razočaran. Dok su steakovi zastupljeni svuda (tzv. parilla), u Patagoniji su se specijalizirali za janjetinu. Peku je rastegnutu (butterflied) na koso položenom ražnju (tzv. assador) Meso je svježe i odlično ispečeno, ali potpuno nezačinjeno i zato bljutavo. Ili smo mi jeli na krivim mjestima. I puuuno krumpira. Svugdje i uz sve. Kako znamo iz škole, krumpir im je autohtona namirnica jer potječe iz J.Amerike.

Kako organizirati put u Patagoniju

Postoji poprilična zbrka s nazivima hrane. Izgleda da ih Talijani nisu dobro naučili što je što, a kad je vrag odnio šalu, nisu se trudili ispraviti ih. Tako je milanesa – bečka šnicla (!), muzarela – mozzarella (i moraš reći muzarela inače ne znaju o čemu pričaš); bolonjez – obična salsa, nema mesa; sorrentinos – tortellini (ali oni tvrde da je to autohtona pašta jer su tortellini kvadratni, a sorrentinos oblika polumjeseca). I nigdje nema patagonskih lignji. Nema. Nada. Ni na moru, ni na kopnu.

Možda ste čuli za mate? E, pa ovdje se stvarno i ozbiljno pije yerba mate. Ja sam mislila da su ta vremena prošla, ali jok. I mlado i staro, i muško i žensko, u jednoj ruci tikvica s yerbom i bombillom, a pod miškom termosica da, ne d’o bog ne ostaneš negdje bez. A u tikvicu stane cca dec tekućine, tako…briga pregolema.

Kako organizirati put u Patagoniju

KRATKI SAŽETAK O LJUDIMA I SPECIFIČNOSTIMA
Argentina: izuzetno topli ljudi. Teta iz airbnb-a nas je stalno grlila i ljubila kao da smo joj najrođeniji. Dolazak i odlazak bez poljupca i zagrljaja bilo gdje – ne postoji. I jako žele pomoći. I kad treba i kad ne treba. Pozdravi i upiti o stupnju zadovoljstva danom i životom na ulici, busu, planinarskim stazama – must. WC papir jednoslojan, ali su bide i conditioner obavezan sadržaj svake kupaonice. Stalno mijenjaju ručnike. Htio ne htio. I u rupama. Kruh je loš, brašno kao da je izmiješano s pijeskom. Jogurt bolesno skup. Oni piju nekakvo boostano mlijeko u jogurt ambalaži, ali to ne odgovara istini. Vino: malbec – ODLIČNO i jeftino. Imaju odličan domaći single malt whiskey, ali mu se imena ne sjećam.
Čile: suzdržaniji u odnosima (ne ljube nepoznate), ali i oni jako fini i pristojni. Vole šale i pošalice i to one koje prati poker face, pa ne znaš je l’ se šali ili je ozbiljan. WC papir dvoslojan, nema bidea, conditioner obavezan. Kruh isti kao u Argentini, ali ima jogurta. Vino – cabernet – lošije i skuplje. Žestica: pisco, coctail: pisco sour (mada bi se Peruanci posvađali oko toga čiji je pisco).

KOLIKO JE TO KOŠTALO
Air France: Venecija-Paris- Buenos Aires / Sao Paulo-Paris-Venecija – 720 eura s prtljagom + lokalni letovi (Buenos Aires-El Calafate, Ushuaia-Iguazu, Iguazu-Sao Paulo) + busevi + smještaj (privatne sobe s vlastitom kupaonicom u hostelima i prenoćištima, Airbnb) + ulaznice u nacionalne parkove, muzeje i sl. = cca 2.000 eura po glavi + hrana, piće, suveniri, izlasci, taksiji…

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Zašto treba posjetiti Rio de Janeiro ?

https://www.travel-advisor.eu/altiplana-uyuni/

Što treba ponijeti na put?

Nove objave