Travel AdvisorTravel Advisor

Kako preživjeti duge letove

Kako preživjeti duge letove

Put je cilj – to znaju i u to vjeruju mnogi putnici. Kad pomislite na tu izjavu vjerojatno vam padne na pamet mjesto kraj prozora u vlaku ili autobusu koji vozi kroz živopisne predjele. Malo tko pomisli na skučeno sjedište u velikoj metalnoj cijevi koja juri kroz nebesa. Skučeno i u vrlo bliskom kontaktu s nepoznatim ljudima koji, čast iznimkama, postaju sve teži za podnijeti kako se let približava kraju. Valjda se zato i većina putnika ustane s mjesta čim avion zaustavi kretanje po pisti, a na užas kabinskog osoblja. Sve u želji da se što prije izađe.

Par trikova kako preživjeti duge letove .

1) Pažljivo izaberite svoje mjesto.

Netko voli kraj prozora jer je zid aviona jedino intimno mjesto koje ne treba dijeliti s drugima. Netko mjesto kraj prolaza jer vole protegnuti noge.
Mjesta koja se nalaze u redovima pored krila najmanje osjete turbulencije jer su najbliže središtu aviona.
Prvi redovi u kabini su obično rezervirani za roditelje s malom djecom pa ako želite biti što dalje od njihovog plača birajte redove u drugom dijelu aviona.
Rezervirajte na vrijeme svoje mjesto online ili dođite na aerodrom kad se otvori šalter. Što kasnije došli to lošije mjesto dobijete.
Mjesta pored izlaza (exit) mogu biti dobra radi prostora za noge, no valja imati na umu da se u prostoru oko njih čeka u redu za wc, ljudi stoje i ćaskaju te su obično blizu kuhinja u kojima se priprema hrana i gdje boravi kabinsko osoblje.

2) Pazite što jedete

Hrana u avionu nije nešto čega se sjećamo. Niti u business klasi često nije posebno ukusna pa mnogi jedu na aerodromima prije ukrcavanja. U obroku prije noćnog leta dobro je izbjegavati deserte koji daju dodatnu energiju koju nemate gdje potrošiti. Izbjegavajte hranu koja vam ne čini dobro ili napuhava jer može biti neugodno za vas i za okolinu. Osjetljiviji putnici često nose orašaste plodove i energetske pločice. Bolje češće pojesti nešto od toga nego tešku i masnu večeru.
Ako želite da vas posluže prve prije leta naručite posebno jelo, recimo vegetarijansku, bez glutena ili slično. Avi kompanije nude raznu hrenu prilagođenu ukusima ili vjerskim ograničenjima.
3) Pijte pametno

Svjetski putnici će preporučiti da se ne pije alkohol te da se pije što više vode kako bi se lakše podnio jet lag. Alkohol može u momentu uspavati, no kako šećer ulazi u krv može vas razbuditi.
Dobro je izbjegavati gazirana pića jer ti plinovi moraju izaći vrlo brzo.
Sok od paradajza je boljeg okusa u avionu.
Zrak u avionu je vrlo suh pa je potrebno piti dosta tekućine iako i to treba tempirati s obzirom na željeno vrijeme spavanja. Mnogi putnici nose prazne plastične boce koje nakon kontrole napune vodom.
4) Snimite muziku
Nešto opuštajuće, chillout, soft jazz i slične instrumentale. Najbolje pomaži protiv buke aviona, susjeda koji hrče ili plačljive dječice.
5) Odaberite odgovarajuću odjeću

Na sjedištu treba provesti i do 16 sati, ovisi o duljini leta, stoga odjeća treba biti udobna i mekana. Uvijek treba odabrati ono što je udobno, a možda i ne naj modernije. Ako je potrebno lako je presvući se na aerodromu. Dobro je uzeti šal koji može poslužiti na razne načine pa i kao deka ako zatreba.
6) I još par sitnica
Ponesite kremu za lice i ruke jer je zrak u avionu vrlo suh.
Kad možete rastegnite se, prošetajte po avionu i napravite par vježbi da ostanete razgibani.
Ponesite mentol bombone. Najbolje pomažu za osvježenje.
Dobro je uzeti hotelske šlape za jednokratnu upotrebu kako bi mogli do toaleta, a da nemate čitavo vrijeme na nogama cipele. Prilikom dugotrajnog sjedenja otiču noge.
Ponesite kablove za punjenje svojih omiljenih gadgeta. Avioni na dugim letovima imaju USB ulaze.
Držite telefone na flight mode kako ne bi tražeći vezu ispraznili bateriju.
Neke tablete za spavanje su dobre, no treba se konzultirati s doktorom kako bi imali one koje vam odgovaraju bez dodatnih pojava.

Ako pratite ove savjete kako preživjeti duge letove će biti znatno lakše.

Previous articleEgipat – Hurghada je sigurna
Next articleLika: Što se sve može naći u ovoj podcijenjenoj škrinji blaga