Travel AdvisorTravel Advisor

9 važnih savjeta za sigurno sunčanje

Sigurno na sunčanje

 

Korsistite kreme za visokim zaštitinim faktorom, najbolje  SPF 50.

Nanesite kremu na kožu 30 minuta prije izlaska na sunce.

Kod kupanja u moru ili znojenja budite sigurni da nanosite vodootpornu kremu.

Prije početka ljetne sezone koristite preparate za tamnjenje.

Ostanite u hladu pogotovo između 10 i 16 sati. U to su doba sunčeve zrake najjače.

Na plaži nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata ili prije ako se znojite ili kupate

.
Nosite naočale za sunce, kape, šešire i zaštitnu odjeću. Naočale moraju imati 100% apsorpciju UV zraka.

Djecu mlađu od godinu dana ne izlažite jakom suncu, a onu do šest mjeseci nikako.

Redovito posjećujte dermatologa.

Namirnice koje pomažu zaštiti kože od sunca sz: trešnje, rajčica, lubenica, gljive, zeleni čaj, mrkva
Fizička zaštita poput odjeće i kape služi kao štit od sunca. Kemijski preparati poput ulja i krema služe poput spužve koja upija sunčeve zrake.

Da, boravak na suncu je zdrav, ali samo ako se pazite na koji način i u koje vrijeme se izlažete sunčanim zrakama

 

Koži je potrebna kvalitetna zaštita cijelo vrijeme izlaganja suncu kako bi se održala njena elastičnost i zdravlje. Stručnjaci ističu da je u 90 posto slučajeva moguće spriječiti pojavu raka kože i to samo boljom brigom o zaštiti kože prilikom sunčanja. Svi već sigurno znate da je prije sunčanja potrebno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, no da biste bili potpuno sigurni da ste poduzeli sve mjere opreza kako biste zaštitili kožu od štetnih utjecaja, morate se pridržavati još nekih preporuka kako bi izbjegli opekline, oštećenja kože i, najgoru moguću posljedicu, rak kože.

 

Sunce ima i pozitivne učinke na organizam, podiže raspoloženje, sredstvo je protiv depresije, potiče proizvodnju vitamina D, ubrzava metabolizam i pozitivno djeluje na psorijazu i seboreju. Umjereno izlaganje suncu smiruje upalne procese na koži.

Za početak treba znati da izgorjeti možete i kad je oblačno, čak i dobiti gore opekline nego kada je sunčano jer ste manje svjesni štetnog UV zračenja. Kroz oblake prolazi čak 80 posto sunčevih zraka pa obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom i kada je oblačno.

 

Preplanulost je rezultat obrane vašeg tijela od daljnjih oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunčevih UV-zraka, nikako nije zašita od sunca. Pravilnom pripremom kože mogu se znatno ublažiti negativne posljedice sunčeva zračenja.

 

Zaštitni faktori nisu namijenjeni produljenju vremena izlaganja suncu, već povećanju zaštite tijekom neizbježnog izlaganja suncu. Zaštita koju faktori daju ovisi o ispravnom nanošenju sredstava. Kremu ili losion sa zaštitnim faktorom nanosite često, prema uputi proizvođača, i to na sve dijelove tijela koji su izloženi suncu.

Ljudi s puno madeža moraju biti posebno oprezni kod izlaganja suncu, odnosno ne sunčati se i upotrebljavati kreme s visokim zaštitnim faktorom uz obvezno nošenje majice, šešira i sunčanih naočala.

 

Dezodoransi, antiperpiranti i parfemi u kombinaciji sa suncem mogu stvoriti razne reakcije na vašoj koži, čak i dovesti do stalne pigmentacije ili crvenila kože. Ne nanosite šminku prije sunčanja jer će ona u kombinaciji sa znojem samo začepiti vaše pore.

Predugo, odnosno prekomjerno izlaganje suncu ima negativno djelovanje na naš organizam i zdravlje. Ako ne pazite, prekomjernim sunčanjem možete izazvati opekline, isušivanje, starenje kože, pojavu pjega, smanjene imuniteta, a u nekim slučajevima pojavu karcinoma kože. Dakle, jako je poželjno paziti za vrijeme sunčanja. Nikako nemojte pretjerati, i sunčajte se u pogodno vrijeme. Sunce treba izbjegavati od 11 do 16 sati.

 

Sunčanje je važno započeti postepeno. U početku neka sunčanje bude kratko, sa korištenjem odgovarajućih sredstva za zaštitu od sunca. Koristite ih obilato tijekom prvih dana sunčanja, pa kasnije u manjim količinama, pa možete i produljiti vrijeme izlaganja suncu. Treba ići sigurno na sunčanje.

Travel AdvisorLifestyle

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleZnate li gdje je najveća kavana na svijetu?
Next articleEuropa i Amerika ostaju zatvorene do daljega