Travel AdvisorTravel Advisor

Kako sigurno na sunčanje

Volite ljeto i vrijeme rado provoditi vani, na plaži i na suncu?

Sve više se govori o lošim stranama sunca koje postaje sve opasnije. Držimo li se mjera opreza onoliko koliko bismo trebali?

Da, boravak na suncu je zdrav, ali samo ako se pazite na koji način i u koje vrijeme se izlažete sunčanim zrakama

Kako bi ljeti imali preplanulu put mnogi se ljeti prekomjerno izlažu suncu. Kod sunčanja treba biti oprezan i birati vrijeme kada ćemo se boraviti na plaži u želji za brončanim tenom, jer u protivnom sunce može ostaviti kobne posljedice.

Koži je potrebna kvalitetna zaštita cijelo vrijeme izlaganja suncu kako bi se održala njena elastičnost i zdravlje. Stručnjaci ističu da je u 90 posto slučajeva moguće spriječiti pojavu raka kože i to samo boljom brigom o zaštiti kože prilikom sunčanja. Svi već sigurno znate da je prije sunčanja potrebno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, no da biste bili potpuno sigurni da ste poduzeli sve mjere opreza kako biste zaštitili kožu od štetnih utjecaja, morate se pridržavati još nekih preporuka kako bi izbjegli opekline, oštećenja kože i, najgoru moguću posljedicu, rak kože.

Sunce ima i pozitivne učinke na organizam, podiže raspoloženje, sredstvo je protiv depresije, potiče proizvodnju vitamina D, ubrzava metabolizam i pozitivno djeluje na psorijazu i seboreju. Umjereno izlaganje suncu smiruje upalne procese na koži.

Za početak treba znati da izgorjeti možete i kad je oblačno, čak i dobiti gore opekline nego kada je sunčano jer ste manje svjesni štetnog UV zračenja. Kroz oblake prolazi čak 80 posto sunčevih zraka pa obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom i kada je oblačno.

Preplanulost je rezultat obrane vašeg tijela od daljnjih oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunčevih UV-zraka, nikako nije zašita od sunca. Pravilnom pripremom kože mogu se znatno ublažiti negativne posljedice sunčeva zračenja.

Dok se kupate također možete izgorjeti. Voda minimalno štiti od UV zraka, a njihova refleksija o vodu može dodatno pojačati djelovanje UV-zraka.

Zaštitni faktori nisu namijenjeni produljenju vremena izlaganja suncu, već povećanju zaštite tijekom neizbježnog izlaganja suncu. Zaštita koju faktori daju ovisi o ispravnom nanošenju sredstava. Kremu ili losion sa zaštitnim faktorom nanosite često, prema uputi proizvođača, i to na sve dijelove tijela koji su izloženi suncu.

Ljudi s puno madeža moraju biti posebno oprezni kod izlaganja suncu, odnosno ne sunčati se i upotrebljavati kreme s visokim zaštitnim faktorom uz obvezno nošenje majice, šešira i sunčanih naočala.

Dezodoransi, antiperpiranti i parfemi u kombinaciji sa suncem mogu stvoriti razne reakcije na vašoj koži, čak i dovesti do stalne pigmentacije ili crvenila kože. Ne nanosite šminku prije sunčanja jer će ona u kombinaciji sa znojem samo začepiti vaše pore.

Predugo, odnosno prekomjerno izlaganje suncu ima negativno djelovanje na naš organizam i zdravlje. Ako ne pazite, prekomjernim sunčanjem možete izazvati opekline, isušivanje, starenje kože, pojavu pjega, smanjene imuniteta, a u nekim slučajevima pojavu karcinoma kože. Dakle, jako je poželjno paziti za vrijeme sunčanja. Nikako nemojte pretjerati, i sunčajte se u pogodno vrijeme. Sunce treba izbjegavati od 11 do 16 sati.

Sunčanje je važno započeti postepeno. U početku neka sunčanje bude kratko, sa korištenjem odgovarajućih sredstva za zaštitu od sunca. Koristite ih obilato tijekom prvih dana sunčanja, pa kasnije u manjim količinama, pa možete i produljiti vrijeme izlaganja suncu.

Travel AdvisorLifestyle

Pretpaltite se na naš YouTube kanal

Eau Thermale Avène proizvodi za zaštitu od sunca

Znate li kako se treba štiti od sunca? Što to znači SPF?

 

Previous articleOvo su najljepše plaže u Hrvatskoj od Pule pa sve do Dubrovnika
Next articleLegalna ili ne, turisti će potrošiti milijune na marihuanu!