Travel AdvisorTravel Advisor

Kako su naše bake putovale

Da putovanja nisu počela s pojavom interneta, neki možda znaju, a neki ne.
Prvi putnici i turisti su bili hodočasnici. Možda i avanturisti koji su bježali od divljih životinja i usput razgledali okoliš u nadi da spaze zaklon.

Preskočimo dio povijesti, vratimo se stotinjak godina u nazad i pogledajmo kakve su sve maštovite postere morali kreirati turistički radnici kako bi privukli turiste u svoje krajeve.

Prvi moderni turisti bili su Englezi. Zaslužni su za razvoj turizma u mnogim krajevima Europe i svijeta. Primjerice kada su prepoznali St.Moritz i broj sunčanih dana i oštre, zdrave zime, slobodno možemo reći da je započela moderna era skijanja kao i ostalih zimskih sportova na snijegu.

Azurna obala Francuske je bila zabačeni ribarski kraj u kojem su ljudi bili siromašni i preživljavali od ulova. Kad su stigli Englezi i počeli graditi velebne vile na brdima iznad Nice sve se okrenulo. Nekad siromašne regije uz more su se naglo razvile.

Slično se dogodilo i kod nas. Zaslužni su bili Austrijanci i privatni kapital željezničke tvrtke Sued Bahnen. Oni su sagradili prugu do Rijeke i kupili današnju Opatiju. Sagradili su infrastrukturu, parcelizirali građevinsko zemljište i ubrzo je nastala Jadranska ljepotica čiji urbanizam nitko nije nadmašio.


Marketing je i u to doba bio važan. Fotografija još nije bilo, Internet se nije mogao niti zamisliti pa je sve ovisilo o umjetnicima koji su morali prenijeti emociju na papir.
Izabrali smo za vas nekoliko zanimljivih postera pa pogledajte.

 

Povratak starom, dobrom načinu organizacije putovanja

Kuda ide turistički business ?

10 razloga zašto se obratiti putničkom agentu

Previous articleJahanje u NP Torres del Paine – ostavreni san
Next articleBoravili smo u najspektakularnijem hotelu u Hrvatskoj