Travel AdvisorTravel Advisor

Kamena čipka Jadrana

Suhozidi su kamena čipka Jadrana

Kamen po kamen na škrtoj zemlji vrijedni su stanovnici jadranske obale i otoka još od prapovijesti gradili suhozide. Prizori su to koji danas zaustavljaju dah svakome tko uz njih prođe.

Ivo Biočina, Izvor HTZ

Simboli čovjekovog truda

Jedna od privilegija boravka na hrvatskoj obali i otocima su i prizori suhozida, simbola čovjekovog truda, ali i prava umjetnička djela. Kilometre te kamene čipke još su od neolitika gradile žuljevite ruke stanovnika jadransko-dinarskog područja kako bi sa zemlje uklonile kamen te na nju zasadile vinograde, maslinike i druge kulture koje obilno rode pod toplim mediteranskim suncem. Tu jedinstvenu i tradicionalnu tehniku gradnje, bez upotrebe ikakvog vezivnog materijala, primjenjivali su i za izgradnju jednostavnih kamenih zaklona za privremeni boravak, kao i za podjelu teritorija. Iako se naizgled možda čini jednostavno, slaganje kamenja jednog na drugi složen je posao, star tisućama godina.

Ivo Biočina, izvor HTZ

Suhozidi – najljepše u Hrvatskoj možete vidjeti u Starogradskom polju i Velom Grablju na otoku Hvaru, zatim na otoku Pagu, na Kornatskom otočju, u starim vinogradima Primoštena, na otoku Korčuli, poluotoku Pelješcu…

Posebna priča je otočić Baljenac na čijih je 0,14 četvornih kilometara površine čak 23 km suhozida. Iz ptičje perspektive, prizor na taj kameni labirint je uistinu veličanstven te izgleda poput velikog otiska prsta. Kada smo već kod otiska prsta, jeste li znali da je i on jedan od simbola Hrvatske? Naime, otac daktiloskopije, Ivan Vučetić, porijeklom je s otoka Hvara.

Aleksandar Gospić. Izvor HTZ

Suhozidi su poznati i pod sinonimom Dragodid, selo na otoku Visu, čiji stanovnici brižno čuvaju od zaborava, promiču i na nove naraštaje prenose tradiciju suhozidne tehnike gradnje. Prepoznato je to u Europi pa im je za projekt Dragodid 2011. dodijeljena nagrada Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra.

 

Umijeće suhozidne gradnje je 2018. uvršteno na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tekst: Željka Kunštek, www.tiptravelmagazine.com

Više na: https://issuu.com/tiptm/docs/tiptravelmagazine027hr/54?fr=sZTM2Mzc0NTAzOA

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleTravel Advisor lansirao portal Upoznaj Hrvatsku!
Next articleNizozemska vlada zove svoje građane da se vrate iz Hrvatske