Karneval u Veneciji – svatko može biti netko drugi bar na jedan dan

Autor članka:
Podijeli:

Karneval u Veneciji prvi put je održan u 11. stoljeću. Ubrzo postaje simbol “plutajućeg” grada. Svi ključni Karnevalski događaji odvijaju se u Arsenalu (gradska povijesna brodogradilišta). Najbolje mjesto za vidjeti karneval je svakako Markov trg. Tu ćete vidjeti najbolje maske i napraviti najljepše fotografije.

Kao i sama Venecija, karnevalske svečanosti imaju dugu tradiciju i povijest. Povijest karnevala veže se za pobjedu Mletačke Republike nad Akvilejom 1162. godine. Proslavljena je na Trgu Svetog Marka, a to slavlje smatra se začetkom karnevala.

Karneval u Veneciji

Nošenje maski od početaka karnevala podrazumijevalo je ravnopravnost, slobodu, bijeg od realnosti i uživanje u porocima. Čar je karnevala što svatko može biti netko drugi bar na jedan dan. Poistovjetiti se s ulogom koju izabere, i uživati u njoj.

I danas, tijekom cijela tri tjedna karnevala Venecijom vladaju maske, a maskirani balovi se svake večeri odvijaju u raskošnim venecijanskim palačama.

Karneval u Veneciji

Karnevalsku slobodu i duh, koju su slavili još stari Mlečani, možete osjetiti u svakom kutku grada. Na trgovima, mostovima, kanalima, u palačama…nema mjesta na kom se nešto ne događa i koje ne živi za karneval.

Kroz povijest nošenje maski bilo je dio svakodnevice Venecijanaca. Međutim zbog promiskuiteta, vandalizma i kriminala, vlasti i crkva često su pokušavali zabraniti taj običaj.  Početkom 14. stoljeće je došlo do zabrana po pitanju nošenja maski.

Maškare su često bile zabranjivane, i to je utjecalo na razvoj samog karnevala. Od 1608. maske su dozvoljene samo za vrijeme karnevala i na svečanim druženjima. Kako su moralne vrijednosti Mlečana bile upitne, propisane su i kazne za kršenje ovih pravila.

Karneval u Veneciji

Povijest modernog karnevala počinje 1979., kada karneval postaje jedna od glavnih i najzanimljivijih atrakcija Venecije. Jedan je ovo od najekstravagantnijih karnevala svijeta.

Maske su zaštitni znak Venecijanaca i imaju veliki značaj za njihovu kulturu i povijest. Smatra se da su originalne maske izrađivali venecijanski majstori, koji su bili cijenjeni umjetnici i imali su veliki ugled u društvu. Do danas, ostala je tradicija da se majstori pridržavaju statuta iz 1436. godine. Statut točno propisuje vrste maski, materijale i načine izrade.

Karneval u Veneciji

Domaćini, obučeni u raskošne venecijanske kostime, uz glazbu , dočaravaju ovaj praznik svim posjetiteljima.

Najpoznatije su maske bauta, Moretta i larva.

Bauta je maska koja pokriva cijelo lice. Nema rupu za usta i uglavnom zlatna. Može prekrivati i samo gornji dio lica do obraza, ali njome se i dalje prikriva identitet.

Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima.

Larva je tipična venecijanska bijela maska. Često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt. Porijeklo riječi larva je iz latinske riječi koja znači maska ili duh.

Karneval u Veneciji

Kada: 27. siječnja – 13. veljače  2018.

Gdje: Venecija, Italija

27. siječnja počela su karnevalska događanja u Veneciji. Ceremonija samog otvorenja zove se La Festa Veneziana. Dan poslije, ujutro odvija se brodska povorka po Canalu Grande.

3. veljače dan je za program Festa delle Marie. Tada se, u spomen na običaj mletačkih duždeva da jednom godišnje nagrade bogatstvom 12 mladih, lijepih i skromnih djevojaka, njih 12 bira i danas.

Svake godine održava se i natjecanje za najbolji karnevalski kostim. Prijaviti se može svatko, a kostimi se predstavljaju na Trgu sv. Marka.

Anđeoski let bio je 4. veljače na Trgu svetog Marka u podne. Orlov let održava se 11. veljače u podne, a Lavlji let, kao sama završnica karnevala 13. veljače u 17:00 sati, na Trgu sv. Marka.

Kako je Venecija vrlo pristupačna iz Zagreba, a i većeg djela Hrvatske, idealna je ovo prilika za posjetiti grad na kanalima u najljepšem izdanju. Vožnja autom od Zagreba od 377 km može biti zanimljiv road trip kroz Italiju i Hrvatsku. Proučite rute, odredite budžet i uputite se na najzanimljiviji karneval u Europi.

Za one koji vole prije stići na destinaciju avion je možda najbolja opcija. Vlakom ovo može također biti zanimljiv izlet. Od Zagreba do Ljubljane, zatim vlakom Ljubljana – Villa Opicina, tramvajem 6 km između Opicine i Trsta i na kraju neki od vlakova na relaciji TRST – VENECIJA, voze svakih dvadesetak minuta. Autobusi su isto jedna od opcija, ali voze nešto rjeđe.

 

Ukoliko nikad niste, svakako jednom posjetite Veneciju u vrijeme karnevala!

 

https://www.travel-advisor.eu/slijedeci-vikend/

https://www.travel-advisor.eu/najbolje-talijanske-slasticarne/

Tjestenina kroz povijest i geografsko porijeklo

Nove objave