Travel AdvisorTravel Advisor

Put kroz Knin: Skrivena jezera, slapovi i napušteno selo gdje je ubijen kralj Zvonimir

Jeste li ikada prošli kroz Knin? Vjerojatno jeste. Vjerojatno ste išli starom cestom, umorni od beskrajnih vijuganja koje vas je satima uljuljkavalo u trans. Svima se to dogodi. Putujući, jednostavno gledate na točke A i B te time zanemarite na razmak između. Letimice prođete očima preko nekog zanimljivog horizonta, ali ništa vas ne može uvjeriti da na trenutak stanete i upijete okolicu. Jednostavno ste preumorni od putovanja.

Stjepan Tomić

Upravo ta misao, koja nam je svima prošla kroz glavu, nas je natjerala da krenemo pisati ovakve članke. O zabačenim i skrivenim kutcima mjesta koja su nama samo usputna lokacija za pojesti burek (živjela pekara Monika u Karlovcu). Možda bismo trebali stati i okrenuti se oko sebe. Možda bi trebali ići vidjeti “što je ono tamo”. Možda nas čeka avantura koju ćemo teško drugdje naći.  

Mićo Samardžija

Ovo je prvi članak od njih nekoliko, koji će pričati o tim obroncima i što se između njih krije. Prvi članak je o Kninu (jer sam ja iz Knina, ali psst), no plan nam je obići što više drugačijih mjesta i doživljaja. Mnogi misle da poznaju Hrvatsku, ali vjerojatno ne poznaju ni svoj grad. Ovakvi članci neće zato nužno biti o selima i jezerima, mogu biti i o zagrebačkim vinarijama i tajnim splitskim konobama. Tko zna gdje će nas put odvesti?

Što nudi Knin i okolica?

Kninska tvrđava

Kninska tvrđava je, ako niste znali, jedna od najvećih i najstarijih europskih utvrda. Mi na kavi često ponosno kažemo da je među prve tri (ima površinu od oko 122.000 m2), ali te informacije je teško naći.

Mićo Samardžija

Nastala je u davnom 9. stoljeću kada je Knin postao središte i prijestolnica tadašnje Hrvatske. Od tada pa do danas, mijenjale su se ruke, od hrvatskih kraljevskih obitelji pa sve do austro-ugarskih vlasti, što priliči povijesnoj važnosti te lokacije. Zbog neprestanih napada je rasla i rasla, sve dok nije postala ovaj sadašnji kninski titan (može se reći i Titanik, jer iz nekih kutova malo liči na brod).

Mićo Samardžija

Na njoj i s nje se ima što za vidjeti, čisto radi svoje lokacije i veličine, a na njoj se nalazi i odličan restoran te nekoliko muzeja. Ljeti ćete jako često naletjeti na nekakve svirke, izložbe i festivale.

Konoba Vinko

Konoba Vinko je sama po sebi dokaz koliko je internet izmijenio svijet. Nalazi se u Konjevratima, nedaleko od Knina, a njezina popularnost koju možete naći na stranicama poput TripAdvisora ju je pretvorila u gastronomsko čudo.

Konoba Vinko Facebook

Vlasnici se jako trude držati se tradicionalnih recepata, jako se brinu o uređenju i atmosferi, a i jela su im fantastična. Brinu se i o svojim radnicima jer kao što čujemo, nisu otpustili nijednog i planiraju se boriti do kraja. Definitivno preporučamo posjet. Nedavno su dobili i Bib Gourmand preporuku od Michelina.

Zrmanja

Ja, osobno, više volim rijeke i jezera od mora. Da, znam da je svetogrđe, ali more mi je naporno. Možda je do toga što sam iz Knina. Na moru se samo umorim od ljepljive soli, mirisa kokosa i sunčanih krema. S druge strane, na Zrmanji sam u miru.

Mićo Samardžija

Uz Zrmanju ćete naći brojna prelijepa mjesta koja su savršena za kupanje. Na nekim mjestima za koja znaju samo lokalci ćete naći i skakaonice, mjesta za roštilje i uređena kupališta. Svatko ima svoje netko tajno mjesto, tako da vam ja neću reći svoje. Morat ćete sami istražiti, ali sigurno ćete naći i sami neku osamu za ohladiti se tijekom ljetnih vrućina.

Stari Popovići

Za stare Popoviće ne zna gotovo nitko. To je malo selo u Biskupiji pored Knina koje je već 300 godina, a vjerojatno i duže, skriveno daleko od očiju javnosti. Iako ruševno, selo je zaista bajkovito. Prolazeći kroz te male stisnute kućice i uličice zanimljive arhitekture ćete jako vjerojatno osjetiti tu čaroliju koju i ja osjećam kad sam tamo.

Mićo Samardžija

Ako se pitate zašto je ruševno i napušteno, to je zbog potresa koji se dogodio davne 1957. godine, kada su se stanovnici samo digli i otišli iz sela. Zbog toga ćete u selu još naći pripremljeno posuđe na stolu, boce vina i uglavnom netaknut okoliš koji izgleda kao da je vrijeme gotovo pa stalo. Još jedna zanimljivost je da je navodno na tom prostoru ubijen popularni kralj Zvonimir.

Peručko jezero

Još jedno odlično mjesto za kupanje je umjetno Peručko jezero. U jezero utječe rijeka Cetina, a ispod njega se navodno krije neko selo koje su stanovnici morali napustiti kada se dolina navodnjavala.

Mićo Samardžija

Nalazi se odmah ispod Dinare, što mu još više dodaje čaroliji. Odlično mjesto za kupanje, roštiljanje i kampiranje.

Rijeka Krka

Za rijeku Krku ste jako vjerojatno i čuli. Uz nju jako često idu i riječi “Nacionalni park“, ali Krka nije samo taj dio. Naime, Krka protječe kroz cijeli Knin, ali tamo i izvire. Moguće je da se zbog toga neke ljude s ovih prostora zvalo krkani, ali tko zna? Ja bih osobno radije da se zovemo Krkani, nego Kninjani jer mi puno više fora zvuči. Nego, ajmo se mi vratiti na Krku.

Mićo Samardžija

Krka izvire ispod slapa Krčić, koji neki lokalno zovu i Prčić (na vama je da donesete zaključke), koji je u svako vrijeme godine uistinu predivan. Iznad Krčića se nalazi cesta koju je napravio Napoleon, a koja se prostire sve do izvora rijeke Krčić. Odlično za dugu šetnju ili vožnju biciklom (što je moja preporuka). Usput se stvarno svašta da naći, od starih mlinova do super mjesta za roštiljanje. Tu većina Kninjana i roštilja, zbog čega neki za “prvi maj” dolaze čuvati svoje mjesto od rano ujutro.

Mićo Samardžija

Nadalje se Krka prostire kroz Knin, ispod tvrđave i dalje prema Nacionalnom parku Krka. Svaki dio, a pogotovo dio gdje je Eko Udruga Krka je super mjesto za chillanje i laganu šetnjicu. Nerijetko ćete usput naletjeti i na neku svirku ili festival.

Dinara

Dinara je najviša planina u Hrvatskoj, na visini od 1830 metara. Uspon na nju je super za planinare (gore je i planinski dom), ali i za ljude željnih prirode jer je Dinara gotovo pa netaknuta priroda. Samo, molim vas, nemojte gore ići u japankama.

Mićo Samardžija

O Dinari se stvarno svašta da pisati, ali vas ne želim dosađivati s lekcijama iz povijesti i geografije. Jedino što je uistinu bitno je da kad se krenete penjati, da ćete zaboraviti na sve što vam ja kažem ionako. Ući ćete u neki svoj đir. E, da, i navodno se s vrha vidi Italija.

Kraj

Mislim, mogu vam ja pisati još, o Manojlovcu, o mjestima gdje moraš pitati četiri babe koje uvijek sjede na istom mjestu za upute do kupališta, o Radljevcu i brojnim drugim mjestima. Međutim, takav članak bi imao 50.000 riječi. I da, znam da nisu sva mjesta baš točno Knin, ali ionako pričam o okolici koja je meni predivna. O mjestima do kojih bi došao biciklom da kažem wow. Naravno da ima još puno drugih mjesta, ali izgleda da ćete neka morati i sami otkriti.

Više informacija na stranicama turističke zajednice.

Za kraj, ako vi znate neka super mjesta oko Knina, Karlovca, Siska, Vinkovaca itd. za koja mislite da su vrijedna posjeta, javite nam se i mi ćemo ih prenijeti. Želimo upoznati što više Hrvatske!

Hvala Mići Samardžiji na fotkama 🙂

Previous articleKakav je život na Baliju i kako se otok oporavlja od turista
Next articleKako se vratiti u Zagreb iz Bangkoka u doba krize zna Karlo