Koja je europska zemlja proglašena najboljim mjestom za život u mirovini?

Autor članka:
Podijeli:

Oni koji se približavaju mirovini razmišljaju o brojnim stvarima, primarno o tome kako će provoditi vrijeme, a neki možda razmišljaju i gdje žele živjeti kada se umirove. Ako netko traži najbolje od najboljeg, onda bi trebali razmisliti o Nizozemskoj koja je prema Globalnom mirovinskom indeksu (GPI – Global Pension Index) Mercer CFA Instituta proglašena najboljim mjestom za odlazak u mirovinu.

Kako bi došli do zaključka koja su najbolja mjesta za odlazak u mirovinu, istraživački tim usporedio je 47 sustava dohotka za mirovinu, koji čine 64% svjetske populacije. Istraživači su dali ponderirani prosjek za mjerenje svakog mirovinskog sustava prema više od 50 pokazatelja, “naglašavajući izazove i prilike unutar svakog”, uključujući primjerenost sustava dohotka (koliku imate mirovinu), održivost (je li mirovinski sustav dugoročan) i integritet (može li se sustavu vjerovati).

Nakon dobivenih brojeva, Nizozemska je izbila na prvo mjesto zahvaljujući svom snažnom mirovinskom sustavu i dobrim beneficijama

Nizozemska je najbolja za život u mirovini
© Piotr Chrobot from Unsplash

“Nizozemska je imala najveću ukupnu vrijednost indeksa (85,0), a odmah iza nje su bili Island (83,5) i Danska (81,3)”, navodi se u rezultatima istraživanja. Na dnu ljestvice nalazi se Argentina koja ima najnižu vrijednost indeksa (42,3). “Iako Nizozemska trenutno provodi značajnu mirovinsku reformu, sustav je dobro pozicioniran za pružanje izvrsnih beneficija usred prelaska sa strukture kolektivnih naknada na individualniji pristup definiranim doprinosima”, objasnili su istraživači.

Rezultati su pokazali da je u Sjedinjenim Američkim Državama ukupna vrijednost indeksa iznosila 65,0 što ih je pozicioniralo na sredinu ljestvice, dok je Hrvatska zauzela 27. mjesto s indeksom od 60,3.

“Sve češće će pojedinci imati sve važniju ulogu u vezi s njihovim vlastitim odlaskom u mirovinu”

Izjavila je ovo Margaret Franklin, predsjednica i izvršna direktorica CFA Instituta, u nalazima istraživanja. “Kao investicijski profesionalci, moramo im pomoći pripremiti se za to. Svake godine ovaj indeks služi kao ključni podsjetnik da u mnogim jurisdikcijama treba prijeći dug put kako bi mirovinski sustavi funkcionirali na najbolji mogući način, pogotovo za dugoročnu financijsku sigurnost korisnika.”


Izvor: Travel + Leisure

Autor naslovne fotografije: © Tatiana P from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave