Travel AdvisorTravel Advisor

Koja su najljepša švicarska jezera?

Otkrijte najljepša švicarska jezera

U Švicarskoj postoji oko 7.000 jezera, a to je zaista puno za jednu relativno malu europsku zemlju. Od tolikog broja jezera samo ih je 103 veće od 74 jutara (oko 30 hektara), a sva se napajaju iz riječnih sustava Dunava, Rhone, Rajne i Poa. Predivna švicarska jezera nastala su povlačenjem ledenjaka, a od kraja malog ledenog doba sredinom 19. stoljeća zbog globalnog zatopljenja, u švicarskim Alpama nastalo je još 1.000 novih jezera.

Švicarska jezera poznata su po svojoj prirodnoj ljepoti, a mnoga služe i kao vanjska igrališta, posebno u ljetnim mjesecima kada je voda dovoljno topla za kupanje. Kada posjetite Švicarsku, vaš obilazak će sigurno uključivati posjet jednom ili više ovih prekrasnih jezera. Zbog toga je vrijeme da otkrijete koja su najljepša švicarska jezera.

Ženevsko jezero

© Aswathy N from Unsplash

Poznato i pod imenom Lac Leman, Ženevsko jezero najveće je jezero u Švicarskoj. Smješteno u francuskom govornom području Švicarske, veći dio obale jezera pripada susjednoj Francuskoj. Dane možete provesti istražujući prekrasnu i skupu Genevu, drugi grad po veličini u Švicarskoj i dom Ujedinjenih naroda i Međunarodnog Crvenog križa. Međutim, nemojte zanemariti Lausanne, Montreux, Vevey i vinogradarsku regiju Vaudois na sjevernoj obali jezera. Na Ženevskom jezeru bez problema možete uživati i po nekoliko dana, a svoj odmor iskoristite za vožnju jezerskim parobrodima i vodenim autobusima od jednog do drugog lijepog grada.

Bodensko jezero

© Fabian from Unsplash

Vode Bodenskog jezera zapljuskuju obale tri različite zemlje: Švicarske, Njemačke i Austrije. Možda baš zato i ima toliko različitih imena: Constance, Konstanz, Bodensee, Obersee i Untersee. Zahvaljujući vodenom autobusu koji vozi preko jezera, u jednom danu možete posjetiti sve tri zemlje. Na popis možete dodati i četvrtu ako krenete na izlet do obližnjeg Lichtensteina. Ono što čini ovo jezero posebno su njegovi aktivni sadržaji koji uključuju plivanje, SUP i jedrenje, ali i planinarenje i bicikliranje. Biciklistička staza Bodenskog jezera okružuje cijelo jezero. Postoji mnogo mjesta gdje možete iznajmiti bicikl ili e-bicikl, što posjetiteljima omogućuje bicikliranje cijelim putem i zaustavljanje u raznim gradovima gdje mogu uživati u obroku ili čak provesti noć.

Neuchatelsko jezero

© Kuno Schweizer from Unsplash

Jezero Neuchatel veliko je jezero uglavnom smješteno u francuskom govornom području Švicarske. Dio je trija pitoresknih jezera, uz Biel (Bilersee) i Murten (Murtensee). Grad Neuchâtel ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru i impozantan dvorac. Na sjevernoj strani protežu se još šarmantniji stari gradovi, a iza njih se proteže planinski lanac Jura. Južna strana jezera manje je razvijena i utočište je za ptice selice. Također, ima i brojne pješčane plaže. Na južnom kraju jezera nalazi se i Yverdon-les-Bains, poznato lječilište drevnog porijekla.

Jezero Lucerne

© Jon from Unsplash

Jezero Lucerne (ili jezero Luzern) ima nadimak “jezero četiri kantona” jer se njegovi nepravilni ogranci poput fjorda protežu u četiri različita švicarska kantona ili države. Prekrasan grad Luzern nalazi se na jednom kraju jezera i predstavlja bazu za istraživanje daljih dijelova jezera i staza koje prolaze kroz okolne planine. Povijesni parobrodi povezuju posjetitelje s mnogim povijesnim mjestima na jezeru Luzern, uključujući Rütli, povijesnu livadu na kojoj je 1307. godine rođena Švicarska Konfederacija. Dok se u Švicarskoj vožnja čamcima nudi na gotovo svakom jezeru pristojne veličine, one na jezeru Luzern definitivno ne smijete propustiti.

Jezero Zurich

© Parneet Singh Mallhi from Unsplash

Jezero Zurich moglo bi biti najsavršenije smješteno vodeno tijelo u Švicarskoj. Užurbani grad Zürich nalazi se na jednom kraju, a krasi ga jezero i susjedna rijeka Limmat koja čini srce grada. Posjetitelji mogu lako doći do plaža uz jezero i povijesnih gradova (srednjovjekovni Rapperswil popularan je za jednodnevni izlet) ili voziti bicikl, pješačiti, plivati, voziti se kajakom ili veslati. Ručak ili večera uz jezero predstavljaju jedinstven doživljaj tijekom cijele godine, neovisno jeste li u gradu ili na periferiji. Vodeni autobusi i turistički brodovi voze tijekom cijele godine, iako ljeti češće.

Jezero Lugano

© Lorenzo Dellaca from Unsplash

Jezero Lugano i njegova okolna regija, Ticino, mogu se činiti više talijanskim nego švicarskim. To je zato što se veliki dijelovi jezera nalaze unutar Italije, a talijanski je službeni jezik u regiji – u prošlosti je to područje pripadalo Milanskom vojvodstvu. Samo jezero nastalo je povlačenjem ledenjaka koji su za sobom ostavili dramatičan planinski krajolik. Gradovi pastelnih boja nižu se obalom jezera, a isprekidani su neprobojnim liticama. Ovdje je pješačenje stazama oko jezera velika zabava, a primjerice do Italije možete doći i pješice ili biciklom. Lugano, daleko najveći grad na jezeru, središte je umjetnosti, shoppinga i noćnog života.

Jezero Thun

© Jairph from Unsplash

Od svih fantastičnih švicarskih jezera, krajolik jezera Thun možda najviše izgleda kao iz bajke. Okruženo snježnim planinama Bernskog Oberlanda, jezero je prošarano šarmantnim srednjovjekovnim gradovima. Posebno se ističe Oberhofen, gdje se nad jezerom nadvija dvorac s tornjevima iz 13. stoljeća. Žičare povezuju planinare i skijaše s točkama daleko iznad tirkizno obojenog jezera. Plivanje, vožnja kanuom, kajakom i jedrenje na dasci popularne su aktivnosti na ovom jezeru.

Jezero Silvaplana & jezero Sils

© Uwe Conrad from Unsplash

Smještena u kantonu Engadin, s bernskim Alpama u dalekoj pozadini, blistava jezera Silvaplana i Sils poznata su kao odredišta za jedrenje na dasci i kitesurfinga. To je zahvaljujući vjetru Majola, koji konstantno osigurava jak povjetarac preko jezera. Jezera privlače puno mladih, sportskih posjetitelja koji dolaze zbog ljetnih vodenih sportova ili izazovnog zimskog spusta i skijaškog trčanja na Corvaschu ili drugim obližnjim vrhovima. Duž oba jezera nalaze se hoteli, prenoćišta, restorani i prodavaonice plovila. Ako želite osjetiti ritzier vibru, St. Moritz udaljen je samo nekoliko kilometara.

Jezero Oeschinensee

© Patrick Robert Doyle from Unsplash

Možda je malo, no jezero Oeschinensee sve nadoknađuje spektakularnim krajolikom. Ovo ledenjačko jezero nalazi se visoko u Bernskom Oberlandu te se do njega može doći samo žičarom iz obližnjeg Kanderstega, a odatle do jezera ima još 30 minuta hoda. Kad stignete tamo, pogled je fantastičan: tirkizna voda okružena livadama i strmim planinskim liticama, s Jungfrau-Aletsch u neposrednoj blizini koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Zimi spakirajte svoje klizaljke jer možete klizati po zaleđenom jezeru.

Jezero Seebergsee

© Thomas Zbinden from Pixabay

Još jedno jezero koje se nalazi na velikoj nadmorskoj visini i do kojeg se može doći samo pješice je jezero Seebergsee. Jedno je od omiljenih mjesta za kupanje, izlete i planinarenje. Nalazi se u kantonu ili Bernu i dio je Parka prirode Diemtigtal. Za gladne planinare ljeti su otvorene dvije planinarske kuće. Ako vozite, parkirajte na parkiralištu Meienberg i pješačite oko 30 minuta do jezera.

Jezero Blausee

© Nils Lindner from Unsplash

Blausee, što znači modro jezero”, maleno je, nevjerojatno jezero u Bernskom Oberlandu. Okruženo šumom, ovo izvorsko jezero poznato je po svojoj izuzetnoj bistrini. Možete vidjeti sve do dna, pa ćete sigurno vrlo jasno vidjeti i ribu koja pliva pored vas. Jezero se prostire na samo 1,6 jutara, ali ga okružuje veći Park prirode Blausee. Tamo se nalaze pješačke staze, područja za piknik i mnoštvo panorama, kao i hotel i nekoliko jednostavnih restorana te igralište i uzgajalište organskih pastrvi.

Jezero Riffelsee

© Robert Richarz from Unsplash

Riffelsee je možda maleno, ali ima nešto što nijedno drugo jezero u Švicarskoj ne može ponuditi: pogled s Matterhorna, jednog od najpoznatijih vrhova na cijelom svijetu. Kada je voda u jezeru mirna, trokutasti vrh se savršeno odražava na njegovoj površini. Usponski vlak između Riffelberga i Gornergrata prolazi u blizini. Stanica u Rotenbodenu udaljena je samo 10 minuta hoda od jezera. Zermatt, početna točka za istraživanje područja oko Matterhorna, najbliži je grad bilo koje veličine.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleOtkrijte opuštajuću stranu prekrasnih Brijuna 
Next articleNeho Suites Cannes Croisette: dobar izbor za udoban smještaj