Korak u prošlost: Najbolje kavane u Budimpešti

Autor članka:
Podijeli:

Dašak povijesti: Otkrijte gdje su najbolje kavane u Budimpešti

Kafići trećeg vala u zadnje su vrijeme jako popularni u Budimpešti, no nisu istisnuli povijesne i velike kavane mađarske prijestolnice. Ovi bezvremenski prostori – ukrašeni klasičnim stolovima s mramornim pločama, ogledalima sa zlatnim naglaskom, kristalnim lusterima i zaobljenim drvenim stolcima – nude šarm starog svijeta koji je jedinstven za srednju Europu.

Nekoć središte mađarskih pisaca, umjetnika i revolucionara, ove kafiće karakterizira impresivna povijest i atmosfera koja potiče na razmišljanje. Možda samo pronađete inspiraciju za vlastite kreativne pothvate ili se možete udobno smjestiti i opustiti uz šalicu kave i dekadentnu tortu te se jednostavno diviti prekrasnom okruženju.

Divite se prekrasnoj arhitekturi u New York Caféu

New York Cafe u Budimpešti
© Tofan Teodor from Unsplash

Čim prođete kroz teška staklena vrata okružena gargojlima s bakljama, lako je shvatiti zašto se New York Café nalazi visoko na popisu najljepših svjetskih kafića. S dovoljno zlatnih listića, mliječno bijelog mramora i crvenog baršuna da Habsburgovac bude sretan, očito je da ovaj kafić ne štedi na raskoši. Cijene mogu odražavati veličanstveno okruženje, ali ovdje ne pijete samo kavu – nalazite se u palači koja je nekoć bila mjesto gdje su najbolji umjetnici i plemstva provodili vrijeme. U galeriji su se uređivale novine, a mramornim hodnicima provlače se urbane legende.

Dođete li nakon otvaranja u 8 sati ujutro, vjerojatno ćete propustiti gužvu i dobiti gornji dio kafića gotovo samo za sebe.

Povijest zdravice u Ruszwurm Cukrászdi

Smješten u zelenoj baroknoj gradskoj kući u okrugu Dvorca (Castle District), Ruszwurm Cukrászdi je najstariji kafić u Budimpešti. Tamo se kolači peku još od 1827. godine. U usporedbi s drugim klasičnim gradskim slastičarnicama i kavanama, ovaj obiteljski vođen lokal je skroman, s bijelim zidovima i 200 godina starim pultom od drva trešnje.

Unatoč spartanskom interijeru, Ruszwurm je među svoju vjernu klijentelu ubrajao plemstvo, koji su kafić posjećivali dva puta tjedno kako bi zadovoljili želju za slatkim. Danas je teško naći mjesto vikendom, ali ako uspijete uhvatiti stol, uzmite kavu i svježe pečeni kolač, kao što je Ruszwurm kremasta torta (napravljena s kremom od jaja od vanilije i lisnatog tijesta) ili Dobos torte (čokoladni biskvit preliven glazurom od karamela).

Dobos torta
© Taste Atlas

Stavite svoj spisateljski šešir u Centrál Grand Cafe & Bar 1887

Više je od same velike stare kavane jer je Centrál Grand Cafe & Bar 1887 postao središnja točka književne scene Budimpešte još početkom 20. stoljeća. Sa štukaturnim stropovima, mramornim stolovima i separeima presvučenim kožom, Centrál Grand Cafe karakterizira udobnost koja je privukla mađarske pisce belle époque u galeriju iznad glavnog kata.

Tijekom komunističkog režima 20. stoljeća ovaj poznati kafić desetljećima je bio zatvoren, ali je trijumfalno ponovno otvoren nakon što se 1989. spustila željezna zastava. Kafić je sada obnovljen i upravo je ove godine ponovno otvorio svoja vrata. Iako više nema tamne drvene obloge koje su mu davale staromodan dojam, zadržao je svoj klasični izgled sa svjetlijom paletom kremastih i pastelnih boja.

Doživite klasično i suvremeno u Hadik Kávéházu

Hadik Kávéház, na uglu Bartók Béla út, spaja povijest Budimpešte sa suvremenim trendovima. Otvoren je 1911. u prizemlju stare zgrade u stilu secesije i postao je jedan od legendarnih književnih kafića s početka 20. stoljeća.

Poznati mađarski pisci i novinari – uključujući Frigyesa Karinthyja, Zsigmonda Móricza i Dezsőa Kosztolányija, čije portrete i danas možete vidjeti na muralu Hadikovog stubišta – posjećivali su ovo mjesto. Unatoč modernom preuređenju s izloženim zidovima od opeke i Edisonovim žaruljama, Hadik nastavlja svoju tradiciju i povremeno ugošćuje književne salone. Ovih ćete dana možda sjediti pokraj inspiriranog pisca sa šalicom kave koji se skriva iza prijenosnog računala.

Naručite komad torte u Gerbeaudu

Ova kavana i slastičarnica na Vörösmarty téru otvorena je 1870. i ubrzo je okupila vrlo cijenjene goste, od skladatelja Franza Liszta do austrougarske carice Elizabete, od milja poznate kao Sisi. Okićen kristalnim lusterima u svojim raskošnim salonima prekrivenim damaskom, Gerbeaud nudi aristokratski doživljaj nekadašnjeg svijeta. Nije tako dramatičan kao New York Café, već ima više kraljevsku, intimniju atmosferu u kojoj se možete uvući u stolicu od mahagonija s dekadentnim komadom torte.

Probajte specijalitete kuće, kao što je Gerbeaud kremasta torta (s ljuskastim slojevima tijesta s maslacem i kremom od vanilije) ili Gerbeaud kocka (s marmeladom od mljevenih oraha i marelica u prhkom tijestu s čokoladnom glazurom na vrhu). Ako ne možete odabrati samo jedan i želite kušati različite mađarske kolače, naručite opciju Mađarski klasici na jednom tanjuru, koji se može sljubiti s desertnim vinom Tokaji.

Zserbo
© Taste Atlas

Prije predstave se družite u Művész Kávéház

Nazvan “Mali Gerbeaud”, Művész Kávéház (što znači “umjetnik”) odlična je alternativa za klasično iskustvo u kafiću bez etikete s cijenom koja dolazi s glamuroznijim duplikatom. Otvoren je 1898. godine tijekom zlatnog doba Budimpešte i još uvijek radi na aveniji Andrássy, preko puta Mađarske državne opere.

S obzirom na to da se nalazi u blizini opere te samo ulicu dalje od Nagymező utca (vlastitog Broadwaya u Budimpešti, gdje se najpoznatija gradska kazališta guraju duž jednog bloka), ovaj kafić je izvrsno mjesto za susret s prijateljima prije odlaska na predstavu. Dok čekate, kušajte neku od otmjenih kava, poput ledene kave sa sladoledom od vanilije, čokoladnim sirupom i vrhnjem ili se odlučite za jedan od prekrasnih kućnih kolača.


Autor naslovne fotografije: © Yoav Aziz from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave