Travel AdvisorTravel Advisor

Korčula: Mediteranska oaza koja će vas očarati na svakom koraku

Korčula, Kurzel, Curzola, Korkyra Melaina, Corcyra Nigra

Korčula je s mnogim imenima koji od antičkih vremena očarava svojom prirodom ljepotom, kulturno povijesnim nasljeđem, viteškim igrama, arhitekturom i gastronomijom.

Legenda

Jedna od najljepših legendi o Korčuli je ona koju spominje Apolonije Rođanin u svojoj IV. knjizi o Argonautima. Ona govori o lijepoj dugokosoj nimfi Kerkiri, jednoj od sedam kćeri riječnoga boga Azopa, koju je oteo Poseidon i smjestio na šumoviti otok Korčulu u Jadranskom moru.

Kada su Argonauti na svojim putovanjima u potrazi za zlatnim runom prošli pored današnje Korčule nazvali su je Korkira Melaina – Crna Korčula, što se može tumačiti u dvostrukom smislu, kao otok crnokose ljepotice Kerkire i kao otok prekriven gustom borovom šumom.

Poznata je Korčula i kao prvo mjesto na svijetu gdje je zabranjeno robovlasništvo. Ali i kao rodno mjesto putnika i moreplovca Marca Pola, za što ne postoje konkretni  dokazi ali je lijepa priča. K tome je i vrlo dobro iskorištena u promociji otoka.

Gdje se kupati?

Ljepotica smještena na samom jugu Hrvatske, između Pelješca i Mljeta, s pogledom na otvoreno more prema Italiji, mediteranska je oaza koja će vas očarati na svakom koraku, pri svakom pogledu, mirisu i okusu.

Korčula je i otok predivnih plaža. Okružuje je kristalno čisto more, a sunčanih dana je dovoljno da ih stignete posjetiti. Svojom ljepotom i jedinstvenošću posebno se ističu Pupnatska luka na južnoj strani otoka, pješčana plaža Pržina u Lumbardi i plaža Sv. Nikola u gradu Korčuli.

Što probati?

Ne smijemo zaboraviti ni na korčulanska vina. Pravo su bogatstvo, užitak za nepce i dio stoljetne tradicije vinogradarstva na otoku. Grožđe dozrelo pod korčulanskim suncem je delicija sama za sebe. Pošip, Rukatac, Grk i Plavac mali, kušajte ih uz svježe ulovljenu ribu i prepustite se savršenom užitku najboljeg što jug Dalmacije nudi.

Malo povijesti

Sam grad Korčula prvi put se spominje u 10. stoljeću, a nije točno utvrđeno vrijeme njegova nastanka. Statut grada Korčule iz 13. stoljeća jedan je od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. U drugoj polovici 14. stoljeća u Korčuli se razvija kamenoklesarstvo i građevine se  ukrašavaju brojnim gotičkim ukrasima. Tada se Korčula preobrazila iz skromnog naselja u grad izraženih stilskih oznaka.

Početkom 16. stoljeća kuće su dobile renesansne ukrase. Popločavaju se ulice i trgovi, postavljaju kićeni grbovi i ukrasni stupovi. U 15. stoljeću milanski plemić Petar Casola napisao je da je Korčula izbrušena kao lijepi dragulj.
Kroz burnu povijest na otoku su se izmijenili mnogi vladari. Imali su ovdje glavnu riječ hrvatsko-ugarski kraljevi, Austrijanci, Francuzi, Rusi, Englezi, a najdublji trag ostavila je Venecija. Prepoznatljivi venecijanski lavovi i danas su dio baštine otoka.

Stari grad

Korčule je još u Srednjem vijeku zanimljivo urbanistički planirana. Tlocrt grada podsjeća na oblik riblje kosti. Na taj način graditelji nekih prošlih vremena mudro su se pobrinuli da glavna ulica grada bude zaštićena od jakih vjetrova koji ovdje često pušu.
Stari grad je u povijesti bio potpuno opasan zidinama s kulama i spojen s kopnom pokretnim mostom kojeg danas nema, već su ga zamijenile brodice i trajekt. U Stari grad se može ući kroz dva ulaza , Kopnena vrata s južne strane i Morska vrata sa zapadne strane.

Tradicije

I danas se na otoku čuvaju brojne tradicije. Od bratovština, do Morešeke. Najpoznatija je viteška igra Moreška koja datira još iz 17. stoljeća. Izvodi se cijelo ljeto, a najgledanija je 29. srpnja na dan Sv. Todora  zaštitnika Korčule. Ova mačevalačka igra nastala je na temelju europskih trendova u kulturi u 17. stoljeću. Priča priču u kojoj arapski kralj Moro otima ljepoticu Bulu, što je povod borbe među vojskama bijelog i crnog kralja. Borba završava povratkom Bule turskom kralju Osmanu.

Mjesto dobre hrane

Korčula je poznata po izvrsnoj, klasičnoj i tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji. Ovdje se uživa u friškoj ribi, maslinovom ulju, povrću i voću iz lokalnih osunčanih vrtova. Ali posebno mjesto na stolu zauzimaju tradicionalni korčulanski kolači okusa i kvalitete koje ćete rijetko gdje susresti. Tajna je u dobro čuvanim, starim receptima.

Cukarin, klašun i amareta i bruštulane mindole već su poznati u svijetu, a radi se o receptima korčulanskih baka i prabaka. Ujedno su i najslađi suvenir koji možete ponijeti s otoka.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleNe trebaju vam estetski zahvati – putovanja s prijateljicama pomlađuju!
Next articleSve više žena putuje u potrazi za sexom