Travel AdvisorTravel Advisor

Kronplatz mnogi smatraju zimskim odmaralištem broj jedan

Kronplatz se nalazi u najsjevernijoj regiji Italije

Kronplatz (Plan de Corones) se nalazi u južnom TiroluSüdtirol, na samoj granici između Dolomita i Visokih Tura, u sredini doline Pustertal. Samostojeća planina, visoka 2.275 metara, poznato je skijaško središte od kojeg dobro živi 13 okolnih gradića i sela. Ime je dobro poznato masi skijaša iz naših krajeva. Početkom svake godine, za vrijeme školskih praznika, ovdje je već tradicionalan hrvatski tjedan. Tada na Kronplatz dolazi nekoliko tisuća skijaša iz Hrvatske.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Skijalište ne nudi samo savršeno pripremljene staze, nove žičare i tradicionalne planinske kolibe, već nudi i jedinstven, zapanjujuć i raznolik krajolik uz prekrasan pogled na Alpe, kao i na Dolomite. Zbog svega toga je poznata kao skijaška planina broj jedan u južnom Tirolu.

Može se reći da Kronplatz ima najmodernije žičare i najbolje uređene staze u ovom dijelu Alpa

Do Kronplatza se može doći s tri različita mjesta: Bruneck – Brunico, St. Vigil – San Vigilio i Valdaora – Olang. Skijalište ima 32 vrhunske žičare i 119 kilometara staza, održavaju ih profesionalni uređivači staza kako bi osigurali najbolje uvjete tijekom cijele sezone, a to garantira gotovo stopostotnu pokrivenost snježnim pokrivačem. Moderne i brze žičare vode prema vrhu iz tri smjera: Val d`Aora, Riscone i St. Vigilio, prema kojima gravitiraju okolna mjesta.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Skijališta

Kronplatz nudi staze za skijaše različitih sposobnosti, a staze su uglavnom blaže i srednje težine, tako da predstavlja idealno obiteljsko skijalište. Na stazama će uživati svi, od početnika do profesionalaca. Skijaši srednjih sposobnosti će cijeniti široke staze koje idu skroz do kraja doline, dok će ambiciozni skijaši i snowboarderi iskušati svoje sposobnosti na Crnoj petorci (Black five).

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Oni koji vole adrenalin i trikove u Kronplatzu mogu pronaći snowpark koji nudi Easy Line, Medium Line, Medium Rail Line i Medium Kickerline. Sve žičare vode prema vrhu, gdje se nalazi nekoliko restorana. Uz staze ima puno dobrih restorana s odličnom talijanskom kuhinjom. Karta za žičaru se može kupiti samo za Kronplatz ili za Superski Dolomiti, koja vrijedi za sva skijališta u Dolomitima.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

U après ski lokalima se pušta naša domaća glazba, konobari govore hrvatski, a na terenima rade hrvatske škole skijanja. Jedna od najvećih škola skijanja u regiji se nalazi na odmaralištu, a tamo možete pronaći i mnoge trgovine s najnovijom skijaškom opremom.

Posljednjih godina je vrlo popularno postalo otvaranje skijaške sezone prvog vikenda u prosincu. Kronplatz je jedino skijalište na kojem je svake godine bilo snijega. Umjetnog, doduše, ali ga je bilo. S golog vrha (2.275 m), bez drveća, pruža se spektakularan pogled na Alpe prema sjeveru i Dolomite prema jugu.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Središte doline Pustertal je Brunico/Bruneck (838 m)

Grad se ubrzano razvija i u posljednjih dvadesetak godina je od pospanog južnotirolskog gradića izrastao u gospodarsko središte regije. Pješačka zona u centru, sa svojim buticima, kafićima i restoranima obvezno je mjesto za šetnje turista iz čitave regije. Danas Brunico ne živi samo od turizma. Na rubovima grada razvili su se mnogi industrijski pogoni, tako da više i nema atmosferu alpskog turističkog mjesta.

U Brunecku se uglavnom govori njemački. Osim nekoliko hotela u gradu, turizam se preselio u okolna mjesta. Većina jeftinih hotela za masovni turizam izgrađena je na udaljenosti i više od desetak kilometara od žičara. Iz Pfalzena, Kiensa, Gaisa i ostalih manjih mjesta svakog jutra gmižu kolone autobusa i automobila prema mega parkiralištima žičara u Risconeu. To je danas najveći problem ovoga skijališta. Kapaciteti žičara od preko 57.000 skijaša na sat, kao i ubrzana izgradnja velikih hotela u okolici, doveli su do gužvi na cestama, parkiralištima i samim stazama. Posljednjih godina su sve žičare zamijenjene za nove, brže i udobnije, no probijena je samo jedna nova staza.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Ponuda zabave – bogata ili siromašna?

Na Kronplatzu se mogu pronaći tradicionalne kolibe, kao i elegantni restorani. Postoji i nekoliko mjesta za zabavu neposredno uz padine, a ta su mjesta savršena za après ski.

Riscone

Najbliži je donjoj stanici žičare i na njemu se može pronaći najveći izbor hotela i apartmana. Ne postoji neko prepoznatljivo središte, već su ugostiteljski objekti raštrkani po visoravni između Brunecka i Kronplatza, tako da je za svaki izlazak potreban automobil. Ski bus vozi samo po glavnim cestama, no većina hotela ima svoje kombije kojima prevoze goste do žičara i nazad. Uz donju stanicu žičare je legendarni après ski bar Tenne, u kojemu je svako popodne vrlo veselo. Tu se na viliju” (rakiji od kruške) susreću oni koji se s brda spuštaju gondolom sa skijašima koji su se sjurili niz Sylvester. Navečer u Piano baru zna biti zabavno, a najbolja pizza je u Tantalusu u susjednom Stefansdorfu. Tu se nalazi i prirodna neosvijetljena staza za noćno skijanje kroz šumu.

S južne strane se nalazi St. Vigilio/St. Vigil

Romantično mjestašce s crkvom na glavnom trgu, za razliku od Brunica, ima pravi alpski štih, a prevladava talijanski jezik. Čitavo mjesto čine hoteli različitih kategorija i apartmani, a ski bus ih povezuje s donjom stanicom žičare. Iz St.Vigilia se na vrh Kronplatza (Plan de Corones) dolazi s četiri različite žičare, što je ujedno i najveća zamjerka. Prednost je, pak, što ima najbolju stazu za skijašku školu, Miara. Na parkiralištima je najmanje gužve, jer je na južnoj strani Kronplatza svega nekoliko manjih sela, a tridesetak kilometara odavde udaljen je jedan od najvećih sustava žičara Europe, Sella Ronda. U selu je nekoliko restorana i pizzeria, a après ski i noćna zabava je dosta siromašna. St. Vigilio je obiteljsko skijalište i ne treba očekivati lude noćne provode.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Olang/Val`Aora se nalazi istočno od Kronplatza

Svega je dva kilometra udaljena od donje stanice gondole koja izravno vozi na vrh. I ovdje se ujutro mogu stvoriti gužve jer niz mjesta gravitira prema ovoj žičari. Mjesto je lijepo i s pravom alpskom atmosferom. Većina kuća su hoteli i apartmani. Ponuda zabave je prilično slaba i svodi se na par restorana, slastičarnicu i jednu diskoteku.

Aplikacija Kronplatz olakšava boravak u regiji

Dostupne su tradicionalne i papirnate karte, ali postoji i internetska aplikacija Kronplatz koja olakšava boravak u regiji. Aplikaciju trebaš instalirati na svom pametnom telefonu i direktno sa skijališta ćeš dobiti sve vijesti i informacije. Zahvaljujući aplikaciji tvoj skijaški dan se može pratiti i možeš osvojiti brojne nagrade.

Kronplatz događaji – svi događaji super ski planine

U prekrasnom krajoliku planine Kronplatz održavaju se brojna sportska i zabavna događanja, izvanredne predstave, akcija, adrenalin, glazba i zabava. Osim što se na Kronplatzu održava Audi FIS Svjetski kup u skijanju, još jedan od nadolazećih događaja je Kronplatz Wine Emotion koji započinje 16. prosinca i održavat će se svake srijede. Događaj omogućuje uživanje u lokalnim delicijama i vrhunskom izboru finih južnotirolskih vina. Izbor voćnih bijelih vina i jakih crnih vina oduševljava sve, a posjetit ćete poznate vinske podrume poput Kellerei St. Pauls”, “Eisacktaler Kellerei” i “Kellerei Bozen” koji predstavljaju najfinije berbe vina. Profesionalni instruktor skijanja će vas provesti kroz sve tri lokacije.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Kronplatz još jednom potvrđuje da je među najmodernijim skijalištima Alpa

U sezoni 2020./2021. realiziran je najnoviji projekt skijališta – vrata otvara nova žičara Olang 1 + 2″. Karakterizira ju brzina od 6,5 m/s i transportni kapacitet od 3.900 osoba na sat. Služit će kao glavna žičara za sve goste ljeti i zimi koji će htjeti doći do vrha područja Olang/Valdaora, Rasen – Antholz/Rasun – Anterselva i Hochpustertal/Alta Pusteria. Za novu žičaru kažu da neće biti samo najbrža i najinovativnija, već i jedna od najudobnijih žičara koje vode izravno od doline do vrha.

© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Kako doći?

  1. Najkraći put iz sjeverne Hrvatske vodi kroz Austriju kroz tunel Karavanke, preko Lienza, te u Italiji kroz Dobbiaco – udaljenost 453 km
  2. Iz Rijeke vozi se kroz Italiju prema V. Venetto i Cortini d`Ampezzo – udaljenost 320 km
© Skirama Kronplatz/Plan de Corones

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleZračne luke iznijele plan hitne potpore EU i Vlada
Next articleKina uvodi sustav “osobnog bodovanja pouzdanosti”