Travel AdvisorTravel Advisor

Krške rijeke: najljepši izvori u Hrvatskoj

Najljepši izvori krških rijeka: Kupe, Une i Cetine

Krške rijeke u Hrvatskoj. Volimo se pohvaliti raznolikošću prirode na tako malom prostoru, a za većinu tih prirodnih ljepota zaslužan je upravo krš. Moćnoga i surovog imena, kakav često i je, u stvarnosti oblikuje neke od najljepših krajolika naše zemlje.

Malo znanosti za početak

Krš je oblik reljefa koji nastaje na topivim stijenama, najčešće vapnencu, stijeni bijele, bijelosive boje koja izgrađuje veći dio naše obale i zaleđa. S obzirom na tu topivost stijena, voda stvara raznolike oblike: škrape, špilje, jame, ponore i krške izvore.

Krške rijeke kao da se igraju: teče površinom, gdje je stijena više topiva ponire pa teče podzemljem, da bi se opet nekoliko kilometara dalje pojavila na površini, zbog čega je gibanje vode u kršu izuzetno komplicirano i još uvijek nedovoljno istraženo.

Izvori naših krških rijeka često su u obliku jezerca gdje voda izlaskom na površinu stvara sebi put dalje prema moru. Lokaliteti su to vrijedni skretanja s puta kada putujete na godišnji odmor. Pa upoznajmo neke:

Izvor rijeke Kupe

Izvor rijeke Kupe smjestio se duboko u šumama Gorskog kotara i NP Risnjak.

Više je mogućih prilaza. Za one malo sklonije planinarenju predlažemo put od sela Razloge gdje spuštanjem serpentinama dolazite do izvora za 30 minuta. S obzirom na nizbrdicu za povratak je potrebno oko 1 sat.

Lakši put je od sela Hrvatsko od kojeg se treba autom spustiti prema jugu sve dok ne dođete do rampe. Ovdje možete parkirati i kupiti ulaznicu za nacionalni park. Staza je ravna i vodi samim koritom rijeke Kupe. Nakon 15 minuta hoda doći ćete do posjetiteljskog centra: Rodna kuća rijeke Kupe kojeg svakako preporučamo. Ovdje također možete kupiti ulaznicu za nacionalni park. Nakon još 30-ak minuta hoda doći ćete do samog izvora.

Izvor rijeke Une

Izvor rijeke Une možda je najmanje poznat, no svakako ga vrijedi posjetiti ako znate da je najdublji u Hrvatskoj sa 248 metara. Nalazi se u Zadarskoj županiji i najbolji prilazi su iz ili Korenice, preko Donjeg Lapca i Donje Suvaje ili iz Gračaca preko Popine i Srba. Sam izvor hidrološki je spomenik prirode pa je prema tome i zabranjeno kupanje, a vjerojatno bi vas i voda od 8 stupnjeva Celzijevih od toga odvratila.

Kao i izvor Kupe jezerce je zelenkasto – plave boje okruženo stijenama i šumom. Nakon što platite ulaznicu od 20 kuna, za 15 minuta hoda stižete do izvora. Rijeka Una ulijeva se u Savu kod Jasenovca, a dijelom svoga toka protječe i kroz BiH gdje je zaštićena kao nacionalni park.

Izvor rijeke Cetine

Cetina je najdulja dalmatinska rijeka koja izvire iz nekoliko vrela podno Dinare. Ljepotom i veličinom ističe se Veliko vrelo ili Glavaš.

Do njega se dolazi državnom cestom između Knina i Sinja, odnosno skretanjem kod restorana Sv. Ivan prema Dinari na pola puta između Kijeva i Vrlike. Ako nakon skretanja malo i zalutate putem, dočekati vas može samo baka ili djed sa svojim ovcama ili pas koji najčešće ne voli pridošlice. Sama cesta prolazi iznad vrela gdje možete i parkirati automobil, a onda se približite litici i dopustite da vas očara predivan prizor plavog okna.

Nakon toga spustite se stazom do izvora i napite se hladne izvorske cetinske vode.

Krške rijeke imaju i druge izvore. Zanimljivo je da se za većinu njih još uvijek ne zna točna dubina s obzirom na poteškoće i opasnosti pri takvim dubokim zaronima. Bogatstvo i ljepotu koju nam je priroda podarila svakako trebalo dobro čuvati i odgovorno se ponašati pri posjećivanju.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Europa

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Previous articleMoj odmor iz snova na jedrilici s nepoznatim ljudima
Next articleČiovo je ljepše nego što izgleda na prvi dojam