Kuala Lumpur u tri dana

Autor članka:
Podijeli:

Kuala Lumpur u tri dana
Vodeći se poznatom izrekom Dalaja Lame kako je jednom godišnje potrebno posjetiti mjesto na kojem nikada nismo bili, grupica četvero novopečenih prijatelja i suputnika odlučila je u dva tjedna posjetiti više takvih mjesta kako bi stvorili uspomene, razbili predrasude, naučili nešto o drugima, ali i o sebi.

Jedan od gradova koji smo posjetili, a koji je ujedno bio i naša prva destinacija je glavni grad Malezije – Kuala Lumpur. Njegovi stanovnici su uglavnom Malezijci (91,3%, 2014.), od kojih su najbrojniji Malajci (50,3% Malezijaca) i pripadnici drugih autohtonih naroda i plemena (11,8%), Kinezi (21,8%) i Indijci (6,5%).
Do ovog živopisnog grada, koji se prema nekim anketama ubraja u deset najposjećenijih gradova svijeta, stigli smo nakon 17 sati leta (krenuvši iz Zagreba, s presjedanjem u Dubaiju). Već na izlasku iz aviona susreli smo se s neobičnom mješavinom kultura i vjera koju dosad nismo susreli na putovanjima, posebno ne u onima po Europi. Osim toga, susreli smo se i s neobično niskim temperaturama, odnosno tendencijom Malezijaca da svoje klimatske uređaje namjeste na poprilično niske temperature – stoga savjet svima – iako je grad poprilično zagušljiv i sparan – dugi rukavi na aerodromu, shopping centrima, hotelima i taksijima su obavezni! Dakle, u gotovo svim zatvorenim prostorima.

Još jedan šok za nas Hrvate koji smo navikli na čist zrak i vodu jesu aparati za udisanje čistog zraka koji se mogu naći na aerodromu. Nakon tri dana boravka u Kuala Lumpuru, postalo nam je jasno i zašto – visoka vlaga, vrućina i gust promet zaista vas navedu da počnete cijeniti ono što i ne primjećujete svakodnevno – čist zrak.

Kuala Lumpur u tri dana
Od aerodroma do hotela uzeli smo relativno povoljan taksi i sama vožnja do centra grada traje otprilike nekih 45 minuta (i to otprilike na 18 stupnjeva u automobilu). Po dolasku u hotel dočekalo nas je iznenađenje – iako obično znamo da hoteli puno bolje izgledaju na fotografijama i internetskim stranicama – ovaj naš je uživo izgledao čak i bolje. Za relativno malu cijenu noćenja s doručkom osjećali smo se kao kraljevi sva tri dana boravka te je zaista i potvrđena činjenica da je Kuala Lumpur iznimno povoljan što se tiče smještaja.

Kuala Lumpur u tri dana
Međutim, ono što nas je posebno razveselilo jest činjenica da nas je po dolasku srdačno dočekao nosač prtljage i upitao odakle smo. Nakon bojažljivog odgovora i spremnosti da povučemo paralelu s blizinom Italije i okolnih poznatijih zemalja – naš simpatičan nosač spremno je odgovorio: Croatia, yes, I know – the capital is Zagreb! U kasnijim situacijama smo također naišli na ljude koji spremno smještaju Lijepu Našu na njeno odgovarajuće mjesto na karti, što nas je zaista ugodno iznenadilo.

Kuala Lumpur u tri dana
Tu istu večer odlučili smo isprobati lokalnu kuhinju i pripremiti nepca na nadolazeće dane – ono s čime smo se susreli bilo je zaista ukusno – no potrebno je naglasiti i poprilično ljuto. Osobno nisam ljubitelj ljute hrane, no when in Rome… Cijene su dosta povoljne tako da ćete za ručak ili večeru izdvojiti nešto manje novaca nego kod nas.
Drugi dan počeli smo odlaskom u hinduistički hram u spiljama Batu (engl. Batu caves).

Kuala Lumpur u tri dana

Vožnja od centra grada do ovog poznatog hrama traje nekih pola sata te je cijeli ovaj kompleks nešto što stvarno vrijedi vidjeti. Na ulazu u hram dočekao nas je 43 metra visok kip Murugana, hinduističkog boga rata. Do vrha, odnosno ulaza u špilju, vode 272 stube. Prije samog uspona stubama simpatični Malezijci nudit će vam kante s pijeskom koje možete nositi do vrha kako bi njima olakšali posao. Tijekom uspona s raznih ogradica pratit će vas majmuni koji skakuću i čekaju priliku da ih ponudite nekom grickalicom ili da vam pak vam uzmu hranu iz ruke. Nakon uspona po priličnoj sparini slijedi val olakšanja u svježoj spilji te zanimljiva unutrašnjost prepuna boja, malih hramova i vjernika.

Kuala Lumpur u tri dana
Poslije spuštanja prošetali smo nekoliko stotina metara dalje i u živopisnoj okolici u kojoj se nalaze brojni štandovi, otišli do još nekoliko manjih hramova.
Jedan od njih je hram u spilji Ramayana, koja nas je iznenadila svojom blještavom unutrašnjošću koja se u potpunosti razlikuje od vanjštine koja okružuje hram.

Kuala Lumpur u tri dana
Kako stoji u većini preporuka i vodiča, otići u Kuala Lumpur, a ne doživjeti čari glavne gradske tržnice, Central Marketa, veliki je propust, tako da je upravo glavna tržnica bila naše sljedeće odredište. Bogatstvo mirisa, egzotičnog voća, ali i prekrasnih rukotvorina ono je što definitivno obilježava ovu tržnicu. Ono što zaista morate savladati jest cjenkanje koje je poželjno i preporučljivo.
Važno je napomenuti i da je pristupačnost i simpatičnost Malezijaca također jedan veliki faktor koji je učinio boravak u ovoj gradskoj džungli ugodnim – vožnja taksijem kroz gradsku vrevu postaje zanimljiva kada vidite da se zaista trude razumjeti vas i uputiti u čari svoga grada. Kao i svaki veliki grad, susret siromaštva i bogatstva vidljiv je kada se malo odmaknete od centra grada, a ogromne zgrade zamijene trošne manje kućice i sivi oronuli stanovi na rubnim dijelovima. To je grad koji raste i u kojem zaista na mjesečnoj bazi niču poslovne zgrade, a jedan od klasika su i tornjevi Petronas koje smo posjetili u večernjim satima. Jedan savjet za posjet – rezervirajte kartu unaprijed ako se želite popeti na tornjeve – mi smo se morali zadovoljiti pogledom iz Sky bara na 33. katu Traders hotela – no nije nam palo toliko teško.

Kuala Lumpur u tri dana
Zadnji dan boravka iskoristili smo za istraživanje užeg pojasa grada i odlazak u akvarij u samom centru grada nedaleko od Petronasa, a u kojem smo doživjeli susret s morskim psima, ražama i ostalim egzotičnim ribama. Sam razgled akvarija traje oko dva sata, a iako je dosta velik, ipak smo se sažalili nad velikim morskim nemanima koje život provode u ograničenom prostoru. Međutim, sam edukativni dio prikaza različitosti podmorja zaista je impresivan i vrijedan preporuke.

Kuala Lumpur u tri dana
Noćni život Kuala Lumpura poprilično je živahan te smo šećući gradom u potrazi za hranom i pićem naišli na simpatičan lokal koji je postao završni punkt našeg boravka u Maleziji. Iznenađeni odličnom glazbom i ukusnim koktelima, završno druženje sa simpatičnim domaćinima i njihovim gostima ostat će nam u trajnom sjećanju. Uvijek s dozom opreza, pripazite na račun i iznose koje vam serviraju konobari nadajući se da možda neku dodatan iznos koji i nećete primijetiti. No, primijetit ćete da ste iz ovog grada definitivno otišli bogatiji nego što ste došli – znanjem i iskustvom upoznavanja drugog i drugačijeg.

Travel Advisor : putovanja , Bhutan , SE Azija , Singapur , Indonezija

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave