Kuda ide turistički business ?

Autor članka:
Podijeli:

Kuda ide turistički business ?
Dok se kod nas raspravlja o prošlosti negdje drugdje brzi električni vlak nezaustavljivo juri u budućnost. Poslovi se mijenjaju, nestaju pa se svi pokušavaju prilagoditi novim tehnologijama. Tako je u odvjetništvu, medicini, proizvodnji gdje sveznajući online servisi, aplikacije I roboti zamjenjuju tradicionalna zanimanja. U turizmu se također očekuje revolucija. Najveća svjetska turistička korporacija ulaže pola milijarde Američkih dolara u razvoj umjetne inteligencije kako bi poboljšala usluge.
Priceline vam zvuči poznato? Ili ne?
Trebali bi znati za Priceline jer je to najveća turistička korporacija svijeta s prihodom većim od 60 milijardi $ godišnje. Malim dijelom su pomogli I mnogi od nas svojim prilozima. Naime jedna od kompanija u njihovom vlasništvu je kod nas popularan Booking.com. U vlasništvu su I mnogi drugi dobro znani brendovi poput : Rentalcars.com, Momondo, Kayak, Agoda, Cheapflights, OpenTable i Priceline.com.

Kad browsate webom izgleda kao da je velika konkurencija, no zapravo većina najpoznatijih brendova su u vlasništvu tri največe putnička korporacije. Osim Pricelinea tu si Expedia I Kineski Ctrip.
CEO kompanije Glenn Fogel je u nedavno dao intervju Skiftu I naglasio : “ Novi sistem neće nikad zaboraviti što vi tražite I koje su vase preferencije u putovanjima. Kad vas upozna AI će sve znati o vama.”
Fogel tvrdi kako će AI (umjetna inteligencija) biti bolja od pravih živih agenata I savjetnika za putovanja.

Kuda ide turistički business
“Ako je otkazan let, asistent će to znati prije putnika I odmah reagirati tražeći novi let te prebukirati putnika. Tome će prilagoditi I najam automobile, promijeniti hotelsku rezervaciju I sve ostalo što treba. AI će znati I treba li putnika u sobi dočekati hladna piva u frižideru, naravno, čekiranje na recepciji se odvija automatski bez čekanja pa putnik ide direktno u sobu.”
Priceline kontrolira I prodaje razne segmente turističke usluge. Letove, hotele, restorane I rent a car te stoga ima prednost ponude I financijska sredstva što im daje značajnu prednost pred konkurencijom.

Zvuči primamljivo za putnike.
Ipak, ne očekuje se da će u potpunosti nestati turistički agenti, barem ne još. Mnogi putnici I dalje žele komunicirati sa živim ljudima koji im znaju prenijeti znanje I emocije neke destinacije. Naravno, ljudski radi ima svoju cijenu I takva usluga vrijedi više. Na nekim tržištima poput UK I Skandinavije raste broj agencija što znači da se putnici nakon prvog vala očaranosti internetom vračaju ljudima koje znaju I u koje imaju povjerenja.

Travel Advisor : putovanja Dubai , turist ili putnik , Ryanair

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave