Travel AdvisorTravel Advisor

Kulturna baština otoka Krka

Jeste li znali?

Vjeruje se kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam. U sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji knez, a danas otok Krk ima sedam glavnih središta – grad Krk, Omišalj, Malinska – Dubašnica, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj.

U Omišlju se u uvali Sepen nalaze ostaci antičkog grada Municipium Flavium Fulfinum, koji datira još iz 1. stoljeća, a njegov se nastanak povezuje s izgradnjom grada za umirovljene rimske vojnike, za vrijeme dinastije Flavijevaca.

Na periferiji antičkog grada Fulfinuma u predjelu Mirine nalazi se i ostaci impresivne ranokršćanske bazilike iz V. stoljeća.

© TZO Omišalj Fulfinum – Mirine u uvali Sepen

Svakog ljeta u srpnju na tom lokalitetu oživi duh drevnih rimskih vremena kroz  manifestaciju “Antički dani”.

© TZO Omišalj

Franjevački samostan sv. Marije Magdalene koji se nalazi u Malinskoj, točnije u Poratu, uvelike je zaslužan za očuvanje glagoljaške tradicije na otoku Krku. U bogoslužju i u drugim obredima i internim molitvama i danas se upotrebljava staroslavenski jezik i glagoljica, a u atriju samostana nalazi se lapidarij u sklopu kojeg je predstavljena bogata glagoljaška ostavština otoka. U spomenutom atriju samostana i u crkvi sv. Marije Magdalene održavaju se brojne kulturne manifestacije te koncerti klasične i tradicionalne glazbe.

© TZO Malinska – Dubašnica, Franjevački samostan sv. Marije Magdalene u Portu
© TZO Malinska – Dubašnica, Franjevački samostan, Porat

Grad Krk postavljen je na antičkim temeljima, njegov su izgled definirali Rimljani postavivši dvije glavne ulice, cardo i dekumanus, a svoje je bedeme dobio u srednjem vijeku. Frankopanski kaštel do danas je gotovo u izvornome stanju ostao sačuvan kao ostavština krčkih knezove Frankopana koji su se u vještim političkim koketiranjima s Venecijom uspjeli zadržati nekoliko stoljeća.

© TZG Krka – Frankopanski kaštel

Doći na Krk, a ne posjetiti otočić Košljun, slično je kao doći u Rim, a ne vidjeti Papu. Pravi dragulj smješten u zaljevu ispred Punta, s franjevačkim samostanom u središnjem dijelu otočića te muzejskim postavom, bogate etnografske, arheološke i sakralne zbirke te knjižnice mami znatiželjne poglede zaljubljenika u povijest i kulturu.

© TZO Punat – otočić Košljun

U mjestu Jurandvor, nedaleko Baške, nalazi se crkva sv. Lucije u kojoj je pronađen jedan od najznačajnijih glagoljskih spomenika, ishodište “krsnoga lista” Hrvata – Bašćanska ploča. Izvorna je ploča 1934. godine preseljena u Zagreb i nalazi se u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O tome da je i danas glagoljica jedan od zaštitnih znakova Baške, svjedoče i velike skulpture u formi glagoljskih slova postavljene uz cestu na putu prema Baški – Bašćanska staza glagoljice.

© TZO Baška  – Crkva sv. Lucije

U gustoj šumi nedaleko Vrbnika, odnosno Risike, nalazi se gotovo skriveni lokalitet pod nazivom Gradec. Tu su sačuvani ostaci velikoga Kaštela, utvrde kneza Frankopana i upravo se Gradec smatra mjestom njihova podrijetla. Ovaj lokalitet, savršeno uklopljen u prirodu i dostupan tek znatiželjnom pogledu šetača, važan je spomenik koji svjedoči o najpoznatijoj otočnoj plemićkoj obitelji. Prilikom posjete Vrbniku, svakako nemojte propustiti prošetati se najužom ulicom na svijetu.

© TZO Vrbnik – Gradec
© TZO Vrbnik

Jedna od najvećih galerija u Hrvatskoj nalazi se upravo na otoku Krku, u Dobrinju. Zahvaljujući obitelji Infeld, umjetničkim mecenama iz Beča, istoimena galerija čiji se interijer proteže na više od 400 metara kvadratnih iznova plijeni ljepotom te privlači sve veći broj posjetitelja jer se u galeriji izlažu svjetska umjetnička djela različitih umjetničkih pravaca, od naive do pop-arta.

© TZO Dobrinj – galerija Infeld

Otkrijte s nama kroz aplikaciju

© TZ otoka Krka

KULTURNO NASLJEĐE OTOKA KRKA

  • http://www.visitkrk.hr/ čudesne i tajnovite povijesne priče, zanimljivu povijest otoka Krka satkanu ostavštinom raznih naroda koji su ostavili duboke tragove u životu, kulturi i jeziku njegovih stanovnika.

Turistička zajednica otoka Krka – THE ISLAND OF KRK TOURIST BOARD

Autor naslovne fotografije: © TZO Baška, Bašćanska staza glagoljice

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSAD ukida zahtjev za testiranje na COVID-19
Next article10 tradicionalnih portugalskih jela koje svakako morate probati