Kako naučiti sve što vas zanima o maslinovim uljima

Autor članka:
Podijeli:

Što treba znati o maslinovim uljima

 

Stancija Kovačići

Prisustvovao sam zanimljivoj radionici koju je vodila somelijerka za maslinova ulja Marina Selak u ugodnom ambijentu Stancije Kovačići. Stancija se nalazi u malom mjestu Rukavac pored Matulja. Osim vrhunskog restorana u kojem kuha Chef Vinko Frlan u ponudi su i komforne sobe te bazen.

Stancija Kovačići

Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja za kuhanje. Ima visok udio mononezasićenih masnoća koje snižavaju loš LDL kolesterol te omega-9 masne kiseline koje smanjuju krvni tlak i poboljšavaju zdravlje srca.

Maslinovo ulje

Ideja somelijerke za maslinova ulja Marine Selak i vlasnice Stancije Kovačići, Danijele Paliske je bila kako educirati zainteresirane. Kako je Marina objasnila u sadržajnom predavanju o uljima se može dosta toga naučiti kako bi znali bolje uživati u blagodatima ove namirnice. Postoje razne vrste, u Hrvatskoj čak 40 autohtonih sorti, a znamo da je naša zemlja među vodećima u kvaliteti. Dobro je stoga na jednom mjestu kušati više vrsta kako bi usporedbom došli do zaključka koja vrsta ulja nam najviše odgovara uz pojedino jelo. baš kao i s vinima, može biti velika razlika u okusima.

 

Što smo naučili

Marina nas je naučila kako raspoznati različite okuse, da boja u biti ne znači ništa bitno te vrlo praktična uputstva kako i u čemu čuvati ulja. Glavni neprijatelji ovoj namirnici su svjetlo, pa stoga ne smije biti u prozirnoj boci i na suncu. Zatim toplina jer se zagrijavanjem ili držanjem u frižideru gube nutritivna svojstva te izloženost zraku zbog ubrzane oksidacije.

Marina Selak

Vrste maslinovih ulja

Većina maslinovog ulja u supermarketima ima oznaku “ekstra djevičansko”, ali ekstra djevičansko je samo jedna od nekoliko vrsta maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje: Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najkvalitetnije i najskuplje dostupno maslinovo ulje. Ulje se dobiva mljevenjem i prešanjem maslina; ne koriste se druge kemikalije, toplina ili procesi.

tasting ulja

Djevičansko: Djevičansko maslinovo ulje drugo je po kvaliteti maslinovo ulje, korak niže u kvaliteti i cijeni. Proizvodi se na isti način kao ekstra djevičansko maslinovo ulje i ima dobar okus s minimalnim nedostacima.

Rafinirano: Svijetlo maslinovo ulje ne znači da ova vrsta ima manje kalorija ili niži udio masti. Umjesto toga, ova oznaka se odnosi na svjetliju boju i neutralan okus ulja. Svijetlo maslinovo ulje je rafinirano ulje, proizvedeno toplinom nakon prvog prešanja djevičanskog ulja. Umjesto tamnozelene, svijetlo maslinovo ulje ima zlatno žutu nijansu. Dulje se čuva na polici i ima višu točku dimljenja od ostalih vrsta maslinovog ulja, ali ima i manje hranjivih tvari zbog toplinskog prešanja.

Meni za prste polizati

Chef Vinko Frlan i Marina Selak su osmislili sjajan meni koji je spojio različite vrste slja s hranom:

Carpaccio od jadranske ribe i kravlja skuta Plominka, OPG UTLA (Malinska, Krk)

maslinova ulja

Ravioli punjeni jabukom, panceta i demi-glace Buža, Oleum Vitae, OPG NINO ČINIĆ (Buje, Istra)

Rižoto s raštikom i janjetinom Blend (simjaca i plominka), MACMALIĆ (Cres)

Odležani steak Istarska bjelica, Oleum Vitae, OPG NINO ČINIĆ (Buje, Istra)

steak

Čokoladni mousse Blend (krčka debela, buža, drobnica, levatinka, rošinjola, leccino, pendolino, casaliva i coratina), OPG UTLA (Malinska, Krk)

maslinovo ulje

Naučili smo još puno toga, no nešto treba ostati i za neku slijedeću radionicu za koju se svakako trebaju prijaviti svi koji koriste i vole maslinovo ulje.

Travel Advisor – Wine and Gastro

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave