Travel AdvisorTravel Advisor

Ledenjak Mölltal

Ledenjak Mölltaler je jedini s južne strane Alpa i jedini u Koruškoj. Uređen je 1983. godine i predstavlja najmlađe ledenjačko skijalište. Tada su postavljene dvije vučnice i gondolska žičara. Do 1997. skijalište je bilo otvoreno samo u ljeto i jesen jer je cesta do jezera Stuebeleseea na 2.200 metara, a ostali dio godine je bila neprohodna. Te je godine otvoren podplaninski vlak u dužini od 4,8 kilometara koji vozi do donje stanice gondole i od tada je skijalište otvoreno cijele godine. Gornja stanica gondole nalazi se na 2.800 metara.

Što Mölltal nudi?

Danas Mölltal ima devet žičara, 17,4 kilometra skijaških staza, 7 kilometara FIS natjecateljskih staza i staza za usavršavanje carving tehnike, a ljeti se organizira preko deset planinarskih tura različite težine. FIS staze su najzanimljivije za one koji su fit i u treningu, ali i za one koji teže novim sportskim dostignućima.

© Tourismusgemeinschaft Mölltaler Gletscher – Flattach

Zahvaljujući visokoj razini snijega, planine oko ledenjaka Mölltal su idealne za freeridere koji će tamo pronaći sjajne uvjete. Ruta od Scharecka, Wurtenkeesa i strmih padina pa sve do Sportgasteina predstavlja veliku avanturu u istočnim Alpama, no ne treba zaboraviti da je sigurnost na prvom mjestu.

© Tourismusgemeinschaft Mölltaler Gletscher – Flattach

U blizini se nalazi Glaspalast gdje možete pronaći restoran Eissee. Izgleda kao staklena palača, a zaista je poseban doživljaj doručkovati na 2.800 metara. Od restorana do početka skijaških žičara može se doći laganom stazom dugačkom stotinjak metara. Moderni šestorosjed i dvosjed voze do vrha Sharecka i visine od 3.122 metara. Staze su uglavnom lagane, a posebno je dobra crna staza broj 4. Od restorana do srednje stanice vode dva spusta. Crni je zahtjevniji, dok je crveni nešto blaži. Ljeti snijeg zna biti premokar pa se spuštanje ne preporučuje, osim rano ujutro.

© Tourismusgemeinschaft Mölltaler Gletscher – Flattach

Skroman noćni život

Povratak u dolinu moguć je jedino vlakom. Après ski je skroman jer se žičare zatvaraju već u 17 sati. Kod donje stanice gondole je tipičan austrijski Jodel Schirmbar u kojemu možete cupkati s rakijom u ruci na muziku DJ Oetzija. U dolini se nalazi nešto bolji Mölli bar. Ostali dio doline je uglavnom gastronomski nezanimljiv. Nekoliko gostionica i restorana se nalazi u obližnjim Flattachu i Malnitzu u kojima se nalaze i hoteli i apartmani. Gostonice poput Duisburger i Weißseehaus u ponudi imaju lokalnu hranu, Goldgräber također, no on je otvoren samo tijekom ljetne sezone, dok je Europabar idealan za après ski.

Ponuda sportskih sadržaja

Kako zimski odmor ne bi prošao samo na snijegu, Mölltal preko planinarskih izleta nudi mogućnost promatranja životinja u njihovim prirodnim staništima. Sve se dobne skupine mogu zabaviti uz sanjkanje i klizanje te turnir u curlingu, a može se isprobati i skijaško trčanje. Za uživanje oko regije Flattach odlično je unajmiti bicikl, a može se birati između ležernije vožnje, duge vožnje do jadranske obale ili vožnje s pogledom na planine koja će vas dovesti do ugodnih alpskih gostionica.

© Tourismusgemeinschaft Mölltaler Gletscher – Flattach

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleAustrija se priprema za zimsku sezonu
Next articleU Americi se uvode brza testiranja na aerodrome