Les Arcs & La Plagne: skijališta u području Paradiski

Autor članka:
Podijeli:

Upoznajte Les Arcs & La Plagne, dva skijališta u sistemu Paradiski

Mega francusko ski područje Paradiski  (1.200 – 3.250 metara) u dolini Tarentaise jedno je od najvećih u svijetu. Čak se 70% površine nalazi iznad 2.000 metara, a područje obuhvaća 135 staza različite težine, 12 fun zona i tri skijališta. To su Les Arcs, La Plagne i Peisey Vallandry.

Les Arcs
Les Arcs

La Plagne

Iznad središta doline Tarentaise, preko puta masiva Mt. Blanca smjestio se La Plagne. Sastoji se od čak 12 naselja. Najniže je Plagne 1800, najveće Plagne Centre (1.970 metara), a najviše Belle Plagne (2.050 metara). Neka od njih tradicionalno su planinarsko-skijaške destinacije, dok su neka to postala tek od 1960-ih godina. Sva naselja su povezana besplatnim žičarama koje rade do ponoći.  Staze su duge 225 kilometara, blage su, široke i dostupne svima.

Skijalište La Plagne
Izvor: www.la-plagne.com

Žičare i staze

Glavne žičare vode na okolne vrhove Rochette (2.505 metara) i Roche de Mio (2.700 metara) s kojeg se dalje penje prema ledenjaku i vrhu Bellecote (3.147 metara). Sa žičare Les verdons može se spustiti i na južnu stranu skijališta. Ona se nalazi preko puta Courchevela, iznad mjesta Champagny koje je sa skijališem također spojeno gondolom. Većina staza La Plagna je iznad 2.000 metara i na sjevernoj strani, pa i u svibnju padne dovoljna količina snijega. 

Žičara La Plagna
Izvor: www.la-plagne.com

Ostala ponuda

Smještajna ponuda uglavnom se sastoji od apartmana, chaleta i nekoliko hotela od kojih neka od njih nude ski-in/ski-out mogućnosti. Ispod naselja i apartmanskih kuća velike su garaže, tako da nema prometa i gužvi u samom mjestu gdje prolaze skijaške staze. Neke žičare koje spajaju naselja rade i navečer kako bi turisti mogli izlaziti u druga mjesta. U svakom naselju nalaze se trgovine namirnicama, sportskim potrepštinama, restorani, pubovi, kafići i diskoteke. Izgled mjesta i arhitektura manjih ili većih nebodera tipični su za velika francuska skijališta. Nekoliko manjih sela nalaze se u dolini između Plagne i Arcsa. Montchavin (1.250 metara), Pisey (1.400 metara) i Vallandry (1.600 metara). Oni su također spojeni žičarama u sistem Paradiski.

Na “must to” listi su otvaranje sezone (11. prosinca 2021.), Snow of Fire – New Year’s Eve, The Magic of Christmas, brojna originalna iskustva (Funslope, VertiGO Experience, Selfie in the Air, Equalizer, Colorado Luge & Snooc, Buffalo Park i Super Slalom Experience), vožnja psećim zapregama te vožnja u bobu.

Također, skijaški resort odabrao je i top 3 aktivnosti u kojima mogu uživati obitelji:

  1. Odlazak u spa sa svojom djecom moguć je u Deep Nature’s Brains & Spas de La Plagne, s posebnim obiteljskim područjem. Savršeno mjesto za istovremeno opuštanje i provođenje vremena s obitelji.
  2. Vožnja psećim zapregama savršena je aktivnost koja će oduševiti cijelu obitelj. Atmosfera krajnjeg sjevera i malo druženja s četveronožnim prijateljima savršen je recept za čarobne trenutke.
  3. Zašto ne biste svi zajedno otišli na skijanje? Plavim stazama možete pokriti cijelo područje La Plagnea, tako da možete otići na obiteljsko skijanje, bez obzira na to tko je na kojoj razini. Još bolje, možete isprobati zabavne staze, od kojih jedna ima temu kauboja.
Mjesto La Plagne
Izvor: www.la-plagne.com

Les Arcs

Les Arcs je manji i čine ga četiri naselja. Najviši je Arc 2000, a najnoviji je luksuzan Arc 1950. Do najnižeg Arca 1600 vozi brdska željeznica. Kreće s velikog parkirališta u mjestu Bourg St. Maurice (850 metara) koje je i najveće središte doline Tarentaise. Tu se nalazi i posljednja stanica brzih TGV vlakova, kojim se može putovati prema Parizu, Lyonu i ostalim velikim francuskim gradovima.

Skijanje i druge aktivnosti

L’Arpette (2.413 metara) dijeli skijanje u Les Arcsu na dva dijela. Strana prema dolini ima slične blage i široke terene poput onih u La Plagni. Druga strana, koja završava žičarom na Aiguille Rouge (3.226 metara), strmija je i zahtjevnija, a time i bolja. Neposredno iznad Arca 2000 nalazi se izuzetno strma i ledena staza za natjecanja u brzinskom skijanju. Zbog takvih uvjeta, na stazi se često postižu brzine veće od 220 km/h. Duga i raznolika staza koja se spušta s Aiguille Rouga vodi do mjesta Villaroger (1.200 metara). S visinskom razlikom od gotovo 2.000 metara jedna je od najzanimljivijih u Alpama. Mogućnosti skijanja ima mnogo, a organizira se i skijanje helikopterom s obližnjih, netaknutih vrhova.

Gastronomska ponuda i broj barova i restorana na zavidnoj je razini i ima ponešto za svakog skijaša. U oba skijališta uređeni su snowpark i freestyle tereni za daskaše te se, osim skijanja, može i sanjkati. U Les Arcsu nudi se i turno skijanje, skijaško trčanje, skidoo i igloo village, a u La Plagnu vožnja planinarskim biciklom, ski joering, vožnja boba te penjanje po ledu.

U Les Arcsu se održavaju i brojna događanja: festivali te sportski i kulturni eventi. Možemo izdvojiti Les Arcs Film Festival, Christmas in Bourg Saint Maurice, Les Arcs Pierre Blanche, ARC 1950 Freeride Week, MTB Winter Cup Les Arcs, Electronic Peak Festival i brojne druge.

Skijanje na Les Arcs
Les Arcs

Les Arcs je zahtjevnije skijalište sa stazama kakve ima malo koje alpsko skijalište. S druge strane, La Plagne je veći, masovniji i blaži. Oba su spojena modernom žičarom tako da u tjedan dana prosječan skijaš može obići sva najvažnija mjesta i spustiti se najljepšim stazama. Za one kojima su već dosadile Tri Doline i Val d’Isere, Paradiski je odlična alternativa. Ne treba zaboraviti i da je La Plagne bio jedan od prvih skijaških centara posebno izgrađen s tom svrhom.

Kako doći?

Iz Zagreba i Rijeke ide se kroz Italiju, tunel Frejus i Albertville. Udaljenost je oko 950 kilometara.

Les Arcs Kontakt

Kontakt La Plagne

Nove objave