Travel AdvisorTravel Advisor

Les Arcs / La Plagne

Dva skijališta u sistemu Paradiski

Mega francusko ski područje Paradiski  (1.200 – 3.250 m) u dolini Tarentaise jedno je od najvećih u svijetu. Čak se 70% površine nalazi iznad 2.000 m, a područje obuhvaća 135 staza različite težine, 12 fun zona i tri skijališta. To su Les Arcs, La Plagne i Peisey Vallandry.

Les Arcs

 

La Plagne

Iznad središta doline Tarentaise, preko puta masiva Mt.Blanca smjestio se La Plagne. Sastoji se od čak 12 naselja. Najniže je Plagne 1800, najveće Plagne Centre (1.970 m), a najviše Belle Plagne (2.050 m.). Neka od njih tradicionalno su planinarsko-skijaške destinacije, dok su neki to postali tek od 1960-ih godina. Sva naselja su povezana besplatnim žičarama koje rade do ponoći.  Staze su duge 225 km, blage su, široke i dostupne svima.

Izvor: www.la-plagne.com

Žičare i staze

Glavne žičare vode na okolne vrhove Rochette (2.505 m) i Roche de Mio (2.700 m) s kojeg se dalje penje prema ledenjaku i vrhu Bellecote (3.147 m.). Sa žičare Les verdons može se spustiti i na južnu stranu skijališta. Ona se nalazi preko puta Courchevela, iznad mjesta Champagny koje je također spojeno gondolom sa skijalištem. Većina staza La Plagna je iznad 2.000 m i na sjevernoj strani, pa i u svibnju padne dovoljna količina snijega. 

Izvor: www.la-plagne.com

 

Ostala ponuda

Smještajna ponuda uglavnom se sastoji od apartmana, chaleta i nekoliko hotela od kojih neka od njih nude ski-in/ski-out mogućnosti. Ispod naselja i apartmanskih kuća velike su garaže, tako da nema prometa i gužvi u samom mjestu gdje prolaze skijaške staze. Neke žičare koje spajaju naselja rade i navečer kako bi turisti mogli izlaziti u druga mjesta. U svakom naselju se nalaze trgovine namirnicama, sportskim potrepštinama, restorani, pubovi, kafići i diskoteke. Izgled mjesta i arhitektura manjih ili većih nebodera tipični su za velika francuska skijališta. Nekoliko manjih sela nalaze se u dolini između Plagne i Arcsa. Montchavin (1.250 m.), Pisey (1.400 m.) i Vallandry (1.600 m.). Oni su također spojeni žičarama u sistem Paradiski.

Izvor: www.la-plagne.com

Les Arcs

Les Arcs je manji i čine ga četiri naselja. Najviši je Arc 2000, a najnoviji je luksuzan Arc 1950. Do najnižeg Arca 1600 vozi brdska željeznica. Kreće s velikog parkirališta u mjestu Bourg St. Maurice (850 m) koje je i najveće središte doline Tarentaise. Tu se nalazi i posljednja stanica brzih TGV vlakova, kojim se može putovati prema Parizu, Lyonu i ostalim velikim francuskim gradovima.

Skijanje i druge aktivnosti

L’Arpette (2.413 m) dijeli skijanje u Les Arcsu na dva dijela. Strana prema dolini ima slične blage i široke terene poput onih u La Plagni. Druga strana, koja završava žičarom na Aiguille Rouge (3.226 m), strmija je i zahtjevnija, a time i bolja. Neposredno iznad Arca 2000 nalazi se izuzetno strma i ledena staza za natjecanja u brzinskom skijanju. Zbog takvih uvjeta, na stazi se često postižu brzine veće od 220 km/h. Duga i raznolika staza koja se spušta s Aiguille Rouga vodi do mjesta Villaroger (1.200 m). S visinskom razlikom od gotovo 2.000 m jedna je od najzanimljivijih u Alpama. Mogućnosti skijanja ima mnogo, a organizira se i skijanje helikopterom s obližnjih, netaknutih vrhova. Gastronomska ponuda i broj barova i restorana na zavidnoj je razini i za svakog skijaša. U oba skijališta uređeni su snowpark i freestyle tereni za daskaše te se, osim skijanja, može sanjkati. U Les Arcsu nudi se i turno skijanje, skijaško trčanje, skidoo i igloo village, a u La Plagnu vožnja planinarskim biciklom, ski joering, vožnja boba te penjanje po ledu.

Les Arcs

Les Arcs je zahtjevnije skijalište sa stazama kakve malo koje alpsko skijalište ima. S druge strane, La Plagne je veći, masovniji i blaži. Oba su spojena modernom žičarom tako da u tjedan dana prosječan skijaš može obići sva najvažnija mjesta i spustiti se najljepšim stazama. Za one kojima su već dosadile Tri Doline i Val d’Isere, Paradiski je odlična alternativa. Ne treba zaboraviti i da je La Plagne bio jedan od prvih skijaških centara posebno izgrađen s tom svrhom.

Kako doći?

Iz Zagreba i Rijeke ide se kroz Italiju, tunel Frejus i Albertville. Udaljenost je oko 950 km.

Previous articleSenjski zimski balovi 2021. održavaju se virtualno!
Next articleAirbnb je novi Groupon – samo toga još nije svjestan