Travel AdvisorTravel Advisor

Les deux Alpes

Francusko skijalište čije ledenjake morate posjetiti

Mnogi skijaši mogu potvrditi da je skijalište Les deux Alpes jedno od najslavnijih i najvećih na svijetu. Nalazi se pored l’Alpe d’Huez, ali s druge strane prometnice koja ide od Italije kroz Alpe sve do Grenoblea. Ovih 398 hektara je mini skijaški intenziv za one željne novih iskustava. Raznolikost staza i après-ski ponude, spoj sunca i snijega, blizina skijališta i smještaja, uz relativno pristupačne cijene pronaći ćete u Les Deux Alpesu.

Pied Moutet i Pic de la Grave

Dva vrhunca po kojima je mjesto dobilo ime nemaju ni formalno nikakvih sličnosti s Twin Peaksom. Zapadno od mjesta uzdiže se Pied Moutet (2.339 m), a istočno Pic de la Grave (3.669 m). Zbog svoje blage položenosti, staze na Pied Moutetu uglavnom su za početnike i snowbordere. Planina Pic de la Grave umrežena je sustavom žičara. Prva postaja je na Les Crêtesu i Le Diablu (2.200 m), a zatim se može do sljedeće visinske granice na otprilike 2.600 m. Kada se stigne do tamo, Pic de la Gravea, do kojeg voze gondolska žičara i šinobus, mami svojom gigantskom moći i iznenađuje strahopoštovanjem koje budi kod gotovo svakog skijaša. 

 

Staze i ledenjaci 

Najviše je plavih staza (48), a samo su dvije crne staze. Ipak, poklonici ekstremnih spustova odmah će se uputiti prema stazi La Meije, s visinskom razlikom od preko 2.000 m. Pierre grosse gondola povezuje La Fée (2.221 m) i više od 3.000 m visoke ledenjake Girose i Mont de Lans, zahvaljujući kojima se može skijati i ljeti. Na ledenjaku je i pećina s ledenim skulpturama kojom se možete prošetati za nešto više od 5€. Naš je savjet da posjetite europske ledenjake prije nego se otope. Stručnjaci procjenjuju da će, ako se nastave ovakve vrućine, za pedesetak godina alpski ledenjaci nestati.

Izvor: Les 2 Alpes

Aktivnosti

Budući da skijaši preferiraju staze susjednog  L’ Alpe d’Huez, ovo je središte različitih zanimljivih aktivnosti. Osim sanjkanja, snowboardinga, paraglidinga, šetanja po snijegu te dnevnog i noćnog skijanja, ovdje se možete voziti yoonerom, u ralici, ice glideru ili skuteru, skijati s djetetom, uživati u parku na zračnim jastucima i kombinirati neke od aktivnosti. Kao odmor od snijega i vanjskih aktivnosti nude se razni spa, wellness i fitness tretmani koje možete pronaći u skoro svakom skijaškom mjestu.

 

Après ski ponuda

Izbor barova, pubova i noćnih klubova je velik- od autentičnih kafića, do modernih diskača. U regiji se nalazi sedamdesetak restorana koji nude tradicionalnu, alpsku, fast food, talijansku ili europsku i azijsku kuhinju. Za završetak dana i uvod u dugu noć ovdje preporučuju raclette – specijalitet koji ova regija dijeli sa susjednom Švicarskom (komadići sira i kobasice koje gosti sami prže na plinskom plameniku i jedu s kuhanim krumpirom). U Les deux Alpesu, skijaši se nerijetko počaste dobrim shoppingom u stotinjak dućana različite robe (odjeća, hrana, darovi…).

Les deux Alpes pruža različite aktivnosti i bogatu ponudu restorana, barova i dućana. Ovo je skijalište posebno po svojoj ljepoti i uživanju u obrisima skupine Massif des Écrins koji sjaje poput dragog kamenja. 

Kako doći?

Idete li iz Zagreba ili iz Rijeke, krenite preko Trsta, Milana i Torina.U Francuskoj se uputite prema Briançonu. Iz Zagreba je udaljenost 915 km, a iz Rijeke 773 km.

Travel Advisor – skijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleZagorje: kako provesti zanimljiv dan
Next articleObertauern