Travel AdvisorTravel Advisor

Ležerna tura u srce Španjolske

Ležerna tura po Andaluziji

Kupivši povoljne karte za Malagu, suprug i ja odlučili smo napraviti jednu ležernu turu po Andaluziji, a kao gradove koje smo htjeli obići odabrali smo Malagu, Granadu i Sevilju. Nismo željeli juriti iz grada u grad, a kako smo imali još jedno slobodno noćenje odabrali smo Rondu.

Kako putovati?

Najprije sam pogledala ponudu najma automobila i bila zadovoljna ponudom jer se za 120 do 140 eura mogao dobiti dobar auto s full osiguranjem.

Nakon toga sam počela tražiti smještaj. Mi volimo biti u dobrim hotelima smještenim u centru grada blizu zbivanja, i po mogućnosti s dobrim doručkom. Tu se pojavio problem, većina hotela koje sam odabrala nije imala parking ili je isti bio jako skup, od 15 pa do 25 EUR po danu. Zaključila sam da će trošak parkinga za 7 dana biti više od 110 EUR, uz trošak oko 100 EUR za benzin.

Auto ili bus?

Vidjevši to krenula sam u istraživanje javnog prijevoza između željenih gradova. Otkrila sam da postoje direktne linije na svim relacijama i da su polasci u 10:00 sati što je odgovaralo španjolskom ritmu života.

Za pretraživanje sam najviše koristila aplikaciju ALSA, na kojoj sam i kupila neke karte. Kod pretraživanja je važno provjeriti iznos naknade koju pojedini operater uzima, a mogu se kretati i do 5 EUR.

Karte koje sam kupila preko aplikacije su bile na promociji uz popust od 10 EUR pa se isplatilo, a također su mi priznali i popust za starije od 60.godina, što na blagajni neće jer treba imati boravak u Andaluziji.

Cijene karata

  • Malaga – Granada 14 EUR
  • Granada – Sevilla 28 EUR (promo 18 EUR)
  • Sevilla – Ronda 15 EUR
  • Ronda – Malaga 13 EUR

Prve dvije relacije vozi ALSA, a druge dvije DAMAS i karte smo čak platili na blagajni nešto manje od navedenog iznosa. Ukupno smo karte na ovim relacijama platili 120 EUR za dvije osobe.

Važno je reći da se doručak u hotelima počinje posluživati tek u 8:00 sati, a trgovine se otvaraju u 10 ili 11 sati.

Malaga

Po dolasku u Malagu kupili smo karte za metro koje koštaju 2,60 EUR do centra grada (zadnja stanica linije C1). Do hotela smo imali 5 minuta pješke, a odabrali smo Hotel SUR. Navečer smo taman imali vremena za kratku šetnju po centru i piće prije spavanja.

Iduće jutro smo nakon doručka išli na autobusnu stanicu koja je od hotela udaljena oko 20 minuta lagane šetnje na autobus za Granadu.

Granada

Bus vozi nešto više od sat i pol. Autobusna stanica u Granadi je izvan centra, ali dobro povezana javnim prijevozom. Mi smo išli metroom koji stoji ispred stanice i za 15 minuta došli do centra, 100 metara od hotela. Odabrali smo Hotel Parcel Sabica, za koji moram reći da je imao fenomenalan doručak.

Prvi dan smo obišli centar grada i katedralu, a potom Albaycin i Sacromonte, i na kraju prošetali jednu od tapas tura po gradu.

Alhambra

Idući dan smo obilazili Alhambru (karte su kupljene online, treba paziti na odabrano vrijeme za palaču jer se čeka red i puštaju točno u minutu). Za obilazak smo potrošili oko 4 sata. Spustivši se u grad išli se prošetati po tržnici. Tamo smo pojeli fenomenalan ručak od frigane ribe i vina koji je bio 17 EUR za dvoje. Porciju nismo mogli pojesti.

Za Flamenco Show je najbolje kupiti karte online. Predstave u 19 sati se brzo rasprodaju, a druga je u 20.45.

Sevilla

Nastavak puta u Sevillu i to je najdulja ruta gdje se vozi 3 sata. Autobus dolazi na stanicu Plaza de Armas (glavna stanica). Mi smo do hotela imali šetnju od 20 minuta pješačenja kroz centar grada.

Hotel Casual de las letras je ujedno jedini gdje smo morali čekati za check in do 15 sati, ali isplatilo se.

Pošto je moj suprug obožavatelj nogometa popodne smo išli u obilazak stadiona FC Sevilla (Stadio Ramon Sanchez) i fan shopa, a navečer na Plaza Espagna, gdje se može sresti hrpa šetača. Fontana na trgu navečer mijenja boje. U parku pored ima plesača flamenca koje se može gledati besplatno.

Idući dan smo rezervirali besplatnu dvosatnu turu po gradu koja također počinje na Plaza Espagna, a završava u centru. To je izvrstan način da se dobile slika grada za male novce (napojnicu vodiču na kraju razgleda).

Popodne smo kupili karte za Alcazar (plaćanje moguće samo karticama), i završili dan na Setas da Sevilla (gljiva), gdje se također plaća ulaz na vidikovac. Različita je cijena po danu i navečer.

Ronda

Nastavak puta za Rondu je sa stanice Prado San Sebastian do koje smo imali 15 minuta šetnje.

U Rondu smo čak došli i prije planiranog vremena, a rezervirani Hotel Seville nas je ujutro obavijestio da su nam radi Covid restrikcija prebacili rezervaciju u Hotel Don Miguel koji se nalazi na Ponte Nuevo i gdje smo dobili sobu s prekrasnim pogledom na most. Prema tome nećete pogriješiti niti s jedni hotelom.

Ronda je mala tako da je jedno poslijepodne bilo savršeno dovoljno za obilazak grada i svih vidikovaca. U hotelu se dobije mapa s duljom i kraćom varijantom šetnje.

U Rondi je također moguće posjetiti Plaza de Toros i vidjeti mjesto gdje se odvijaju borbe s bikovima.

Povratak u Malagu

Nastavak puta za Malagu, karte na stanici mogu se kupiti samo za gotovinu a šalter se otvara pola sata prije polaska. Povratak u Malagu, Hotel Sur. Preostalo vrijeme smo potrošili na šetnju po plaži, sunčanje, kupovinu, obilazak tržnice. Od spomenika su katedrala, Picassov muzej, Teatro Romano, Alcazaba, dvorac i vidikovac Gibrafaro, i prekrasni restorani i kavane uz more.

Cijene hrane su slične našima. Mi smo većinom birali restorane koji su nudili dnevni meni  za 10 EUR od 3 slijeda s uključenim pićem. Bili smo i u a la cart restoranima ali tu treba računati na cijenu od 60-70 EUR za dvoje.

Preostali gradovi Andaluzije koje također želimo posjetiti ostali su za drugi put.

Tekst i fotke: Tatjana Rimac

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePrvi put u Parizu? Osam najvažnijih atrakcija su must see.
Next articleGorska jesen ili Kad Slavonci odluče kisnuti tri dana