Lienz je spoj skijanja i urbane udobnosti

Autor članka:
Podijeli:

Središte istočnog Tirola

Lienz (673 m) je mjesto koje ne živi samo od turizma (na 13.000 stanovnika zimi dolazi svega 3.500 turista). To je pravi mali grad očuvane arhitekture kao što su crkva iz 13. stoljeća i franjevački samostan iz 15. stoljeća. Zahvaljujući ugodnoj i srdačnoj tirolskoj atmosferi, nakon nekoliko dana će se rastopiti sav jad iz srca i s vas će spasti svo sivilo grada, jer tamo se živi mirno i uživa se u životu.

Lienz

Idealno mjesto za obiteljski odmor

Osim toga, Lienz je idealan izbor za obitelji u kojima ne skijaju svi jer se zbog njegove bogate gradske ponude nitko neće dosađivati ako ne provodi dane na bijelim padinama. U središtu mjesta, u pješačkoj zoni, nalaze se brojni butici, trgovine s delikatesama, kao i specijalizirane trgovine u kojima možete provesti sate (nakit i satovi, parfemi, tehnička roba, sportska oprema), dok su na periferiji veliki supermarketi. Lienz ima i bogatu kulturnu ponudu – obilazak grada i njegovih znamenitosti. Tu su, također, dvorac Bruck iz 13. stoljeća, muzeji, kazališne predstave i izložbe.

Lienz

Za svako doba godine

Okolica grada je također zanimljiva. Sjeverozapadno, na putu prema Felbertauern tunelu, nalazi se Nacionalni park Hohe Tuern, a u blizini je i dobro skijalište Matrei. Jugozapadno, Italija je udaljena svega pola sata vožnje uz dolinu Drave, pa se može otići u dodatni shopping ili na skijanje. Na sjeveru se uzdiže najviši vrh austrije Grossglockner. Kako lokalno stanovništvo uporno odbija gradnju autoceste kroz dolinu prema Italiji, zadržan je pravi zimski ugođaj očuvane prirode.

Lienz je svakako vrijedan zaustavljanja, što većina hrvatskih turista, koji prolaze pored grada na putu prema velikim talijanskim skijalištima ne čini često. Iako skijaški nije toliko atraktivan, bogata kulturna ponuda te vrijedni napori domaćina da očuvaju idilični izgled grada svake godine privlače sve veći broj posjetitelja.

Skijališta

Lienz

Dva su glavna skijališta, Zettersfeld, s najvišim vrhom Schoberkopfl (2.278 m) i Hochstein (2.057 m). Iako je Zettersfeld viši od Hochsteina, tamo je zapravo toplije jer se nalazi na osunčanoj strani i ima najviše sunčanih dana u Austriji. To je savršeno za one željne uživanja i sunca, no za toplih zima može biti problema sa snijegom. Staze su laganije od onih na Hochsteinu, koje su se našle na popisu staza Svjetskog kupa, i tu se u prosincu održava natjecanje u spustu za žene. Zbog sjeverozapadnog položaja, staze su poslijepodne u hladu. Planina nudi savršene staze za napredne skijaše na kojima se može skijati s čak 2.000 metara visine sve do grada Lienza koji je na 668 metara. Naravno, na obje se planine mogu pronaći škole skijanja te dvije trgovine koje iznajmljuju skijašku opremu.

Lienz centar

Après-ski je nalik na izlazak u grad. Izuzev nekoliko gostionica u blizini žičara, one u gradu ne odišu skijaškom atmosferom, nego nude tirolsku kuhinju i specijalitete.

Dolomitenlauf

U okolici, duž rijeke Drave, održavaju se brojna natjecanja u skijaškom trčanju, a najveće, Dolomitenlauf, održava se svakog trećeg vikenda u siječnju i na njemu sudjeluje i do 3.000 sportaša. Sredinom siječnja Ledeni je festival na jezeru Tristachersee, a tijekom zime, ako temperature dozvoljavaju, glavni gradski trg je ukrašen ledenim skulpturama.

Za skijaško trčanje ima ukupno 110 kilometara staza, od kojih je 100 kilometara  staza klasificirano kao lagane, tako da ako ste se tek počeli baviti ovim sportom, ili ste znatiželjni i želite isprobati, ovo je pravo mjesto za to.

Svaki se tjedan nude izleti uz zalazak sunca gdje se planinari od skijališta do Nacionalnog parka Hohe Tauern na koje vas prati jedan od rendžera. Petkom se za sve goste na planini održavaju skijaške utrke nakon kojih mogu uživati u pobjedničkoj zabavi. Obitelji i djeca na plavoj stazi mogu pronaći tanjurić koji je idealan za početnike i olakšava prve dane na snijegu. U blizini se nalazi i zabavni dio za djecu s puno zavoja, valova i skokova.

Ponuda sportskih sadržaja

Ponuda ostalih sportskih sadržaja iznimno je bogata: klizanje, bazen (s vanjskim bazenom usred snijega i leda), padobrani, letenje zmajem i jahanje. Lienz je poznat i po sanjkanju tako da se u okolici može pronaći i nekoliko vrlo dobrih staza za sanjkanje. Jedna od njih je duga 7,5 kilometara, završava na glavnom gradskom trgu, osvijetljena je i u slučaju nedostatka snijega popravit će je umjetnim. U Cafe Oh-Er se nalazi kuglana, biljarski stol i pikado.

Novost je Terrassenskilauf Lienz čija gastronomija svakog dana u ponudi ima posebno lokalno jelo i puno različitih događaja. Skijaši se na terasama restorana mogu nagraditi regionalnim specijalitetima, opuštajućom atmosferom, pravim gostoprimstvom i zapanjujućom panoramom Lienz Dolomita.

Lienz Bergbahnen

Kako doći?

  1. Iz Zagreba kroz tunel Karavanke, preko Villacha do izlaza Lendorf i prema Lienzu – udaljenost 343 km
  2. Iz Rijeke preko Trsta prema Udinama i Villacha do Lienza – udaljenost 226 km

Travel Advisor – vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Skicirkus SHLF: novosti zima 2023/24

Obertauern: skijalište s izvanrednim uvjetima za zimske sportove

Nove objave